Dakle, danas sam bio u carinarnici (ne radi duvana) pa sam se usputno sjetio upitati lijepu gospodju Kaju da li nas dogovor oko trzenja duhana jos uvijek vrijedi. Neocekivano, dobio sam negativan odgovor ali i odgovor na vjecnu zagonetku, carinske tarife prilikom online kupovine duvana za lulu, oliti kako ja to volim nazvati, lisca.
Dakle, kao i na sve ostalo, u carinsku osnovicu ulaze kompletno svi troskovi, sto ce reci cijena duvana + postarina.
Na to sve ide jedinstvena stopa od 13% carine + posebni porez koji se obracunava po kilogramu duvana a iznosi 20kn. Kad to sve zbrojimo dodjemo do osnovice za nas mili PDV, dodamo i tih pisljivih 23% i imamo ukupnu cijenu koliko nas zapravo kosta lisce koje smo narucili.
Primjer:
Mclleland's Frog Morton 100g $15
Mclleland's Town Topic 50g $8
Dan Tobacco Da Vinci 50g $9
Ukupno $32
Postarina $17
Ukupno s postarinom $49 x 5,3kn = cca 260kn
Dakle, 260kn je carinska osnovica, nakon sto dodamo 13% carine (33,80kn) i poseban porez (4,00kn) dobijemo osnovicu za PDV u iznosu od 297,80kn. Dodamo na to 23% (68,50kn) i imamo iznos od 366,30kn koliko nas tocno kostaju tri limenke voljenog duvana.
Eto, nadam se da je sada svima sve jasno, male kolicine neisplative (previse kn po gramu) ali kad naletimo na nesto povoljno ili snizeno, uzme se malcice veca kolicina (do pola kilograma, tako mi je rekla, ne pretjerivati) moze se proci puno povoljnije nego kod nas.