Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

Početnik.

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Autor/icaPoruka
Brka
Bacam filter
Bacam filter

Broj postova: 303

PostajNaslov: Početnik.   27.11.10 22:28

Pozdrav još jednom ekipi.
Ne znam gdje bih smjestio ovakvu temu, pa evo ovdje, a ako ne spada ovdje, već će netko premjestiti.
Pošto sam bivši pušač cigareta (čak 3 dana ne pušim cigarete) tako pušim i lulu. Napunim ju, pa onda iz nekoliko puta ju popušim (3-4 puta punjenje). Sad, da li je to loše za lulu, jer se treba sušiti 24 sata (ili bar 12).
Prvo pušenje lule je prošlo sasvim OK. Stalno se gasila, pa sam ju pripaljivao. Nisam morao se držati pravila pravljenja cake-a jer je već imala cake pa sam ju punio full. Malo sam ju preforsirao dok nisam kupio novu (danas). Nije joj ništa, hvala Bogu. Sad se lula odmara. Prvi duhan je Clan, što nakon cigareta je izvrsnog mirisa duha, no nakon danas kupljenog Planta black vanilla, Clan je drek.
Smije ili može li se pušiti duhan koji je za motanje cigareta (kupio nekim slučajem Samsona)? Ima li razlike u gorenju? Da li se dim uvlači u pluća ili samo pućka?
Ovo je moja stara lula. Pretpostavljam da je ovaj metalni dio pero? Mora li on biti prisutan u luli?

Ovo je nova lula. Na njoj samo piše Junior. To je valjd lula za djecu, al sam je takva bila za kupiti.

Kupljen je i ostali pribor za bolje održavanje i bolje pušenje.
Može li se lula napraviti od običnog komada hrastovine i mora li usnik biti od tih umjetnih materijala tj ne može li se napraviti usnik od isto drveta? Pitam jer sam započeo rad na jednoj luli (s nula iskustva) koju sam zamislio da mi bude tu kao rezerva kad odmaram druge lule (valjda dok ne nabavim još lula). Vidio sam da se prave lule od okominja, pa si mislim da može i od hrasta.

Zadnja promjena: Brka; 11.12.10 10:23; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9379

PostajNaslov: Re: Početnik.   27.11.10 22:54

Nemoj pušiti u luli duhan za motanje jer je tanko rezan, zagrijati će ti jako lulu i spaliti ćeš si jezik.
Ovaj matalni drek iz lule slobodno baci. To su nekad stavljalu u usnik da kao "hladi" duhan, no ta teorija ne pije vodu.
Lula se ne radi od hrastovine (osim ako nije odstajala par tisuća godina na nekom riječnom dnu!). Ne eksperimentiraj sa raznim višnjinim, trešnjinim i sličnim drvima.
Po stoti put; lule se rade od bijelog vrijesa (erica arborea), meerschauma (magnezijev silikat), morte (fosilizirani hrast), i posebno uzgojenog kukuruza (corn cob ili missouri meerschaum).
Ima još i clay lula, dakle lula od gline koje puše neki naši mlađi članovi, ali to je više folklor nego ozbiljno.
Drži se ti vrijesa.
P.S.
WTF je okominjo? scratch
[Vrh] Go down
Brka
Bacam filter
Bacam filter

PostajNaslov: Re: Početnik.   27.11.10 23:02

Okominja je ostatak kad se oruni kukuruz . Vidio sam sliku kako se od toga napravi lula.
Jesu čemu ove lule, bayro?
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2964

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 1:29

bayro,zaboravio si maslinu. Embarassed moze od tresnje ( http://briarfiles.blogspot.com/2008/01/ropp-cherrywood.html ) ali je se vres pokazao kao majka mara. ne razumem zasto se svaki put mora postavljati to pitanje, sve vec pise na forumu uostalo, zasto je najveci broj lula napravljen od vresa, a ne od hrasta, bukve ili drugog na-svakom-cosku-dostupnog drveta? Shocked

inace ova junior lula ne izgleda lose,a kakva je videces i sam...
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 8:21

Istina, zaboravio sam maslinu.
A što se tiče ovih "početničkih pitanja" , jučer smo dogovorili da Keko kad nađe vremena izvuče kao posebni topic ono što je Antiša napisao kao vodič, tako da se ne ponavljamo po stotinu puta, jer to već prelazi u dosadu!
Znam da je sad forum već postao prevelik, pa će uslijediti i velika čistka svega i svačega, jer nema potrebe da topici od pred dvije godine koji i nemaju baš neke konkretne veze sa temom stoje na forumu.
[Vrh] Go down
Keko
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 958

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 10:25

Vodič za početnike nije teško pronaći i od sad neka se postavljaju konkretna pitanja, a pitanja koja se konstantno ponavljaju biti će brisana.
Dakle novi članovi, ČITAJTE FORUM!!!

Zadnja promjena: Keko; 29.11.10 10:29; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
grga
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2733

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 10:29

Gospodine Keko The Latakia, nemojmo biti tako radikalni prema pocetnicima, neka svatko dobije priliku na nacin da ga se uputi na spomenute topice.
Wink
Ne znam da li se promijenilo ali posljednji put kad sam nesto trazio, ima tome puno vremena, search engine je bio u qrcu, nije bas radio kako bi trebao.
[Vrh] Go down
Keko
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 958

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 10:37

Tražilica je sad ok i nitko nije radikalan. Ili se budemo držali nekih osnovnih pravila ili će se forum pretvoriti u štalu.
I naravno, bez čuđenja kad se budu brisali offtopici!!
[Vrh] Go down
grga
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2733

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 10:43

Keko je napisao/la:
Tražilica je sad ok...

Onda se slazem sa svim sto si rekao ranije.
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 10:57

trazilica nije ni meni pokazala to sto sam trazio (nasao sam "rucno" jer sam otprilike znao gde je), ali se o ovim stvarima na toliko mesta pisalo da stvarno postaje dosadno. uostalom, sama podela na podforume omogucava lako snalazenje ako se bilo sta trazi. ipak, posebna tema, ili cak poseban podforum nazvan prosto "za pocetnike" ne bi bila lose resenje.
[Vrh] Go down
Brka
Bacam filter
Bacam filter

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 12:59

Ma naravno da sam pročitao i Vodič za početnike i pregršt drugih tema a vezanih za pušenje lule, izradu lule i održavanja i sl.

Uzmimo da se lula pušila od davnina i pitanje se postavlja od čega je tada siromašan puk sebi pravio lule (tipa ona Popayska lula, pa Tom Sawyerska i sl). Sigurno nije od ovih nabrojanih materijala niti si je mogao priuštiti fensi-šmensi lule iz trgovina.

Zadnja promjena: Brka; 29.11.10 13:32; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 13:00

Keko je napisao/la:
Tražilica je sad ok i nitko nije radikalan. Ili se budemo držali nekih osnovnih pravila ili će se forum pretvoriti u štalu.
I naravno, bez čuđenja kad se budu brisali offtopici!!

Samo ti Keko briši! Cool
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 14:57

Brka je napisao/la:
Ma naravno da sam pročitao i Vodič za početnike i pregršt drugih tema a vezanih za pušenje lule, izradu lule i održavanja i sl.

Uzmimo da se lula pušila od davnina i pitanje se postavlja od čega je tada siromašan puk sebi pravio lule (tipa ona Popayska lula, pa Tom Sawyerska i sl). Sigurno nije od ovih nabrojanih materijala niti si je mogao priuštiti fensi-šmensi lule iz trgovina.

od kukuruza koji je bayro naveo, nije od naseg (mada znam da su nekad nasi stari pravili i od naseg, ali to je bia druga vrsta sa debljim klipom i pusili su duvan koji su stigli pa ih bas bilo briga), zatim gline, krompira, kamena (da, imo sam je u rukama ali je tip nije hteo prodati ni po koju cenu a nisam imao aparat tad) a od drveta koriscena je tresnja, bukva i ruza u turskoj (mada, kolko se ja secam, Papa Štrumf rece da je ruzino drvo otrovno)

u svakom slucaju nemas potrebe da experimentises, uvek se mogu naci prave lule od vresa za nikakve pare na buvljaku(sad ce opet paljba po meni Twisted Evil ) makar bile i real briar, bolje su od tih hand-made experimentalnih primeraka.
[Vrh] Go down
Brka
Bacam filter
Bacam filter

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 15:31

Eto, ssekir odličan odgovor na moje pitanje.
Hvala ti.

Imam još jedno pitanje:
može li se ili smije forsirati sušenje (hlađenje) lule?
Pošto dosta pušim lulu pa da ju ne bi progorio, ja sam našao jedan mali ventilatorčić (iz kompa) i spojio ga na ispravljač te usmjerio na otvor lule. Proces cirkulacije zraka se ubrzava te se brže i hladi i suši.
Može li to oštetiti lulu?
Ne vjerujem baš, al ajd baš me zanima.
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

Broj postova: 3897

PostajNaslov: Re: Početnik.   29.11.10 16:09

pa lule su se radile od svega, makar je najdulja tradicija ( i vjerovatno proizveden broj ) bio glinenih lula, tako da je i običa puk imao jeftinu lulu. Sekirče nema paljbe, sve si napisao po PS-u, na kraju zašto odmah na početku davati ogromene novce za skupe lule, a možda ćeš odustati nakon mjesec dana Cool
Normalno kada su se pušile krđe pojačane s odrezanim noktima i komadičima automobilskih guma radi arome, nije bila bitna vrsta materijala od kojega se rade lule. Kada smo ipak došli do nivoa da se uživa u kvalitetnim duhanima i njihovim aromama, izbor materijala je postao presudan. Vrijes je definitivno odličan materijal, jer kroz proces prerade sirovog materijala, izvlače se sastojci koji mogu utjecati na kvalitetu pušenje ( iz toga razloga baš maslina i nije sretno riješenje ) Vrijes ipak daje ( makar slabo naglašenu ) posebnu dodatnu notu duhanu koji se puši, dok morta i meer su više manje neutralni. Nisam pušio porculansku lulu tako da nemam lična iskustva s time materijalom.

Da.. ružino drvo JE otrovno....
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/

Početnik.

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 6.Goto page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Similar topics

-
» Ja sam 24/7 poćetnik molim pomoć
» Početnik.