Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

Obnova stare lule

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2, 3  Next
Autor/icaPoruka
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

Broj postova: 71

PostajNaslov: Obnova stare lule   13.08.11 20:24

Poštovani forumaši , zamolit ću vas za pomoć oko kupnje usnika za moju lulu i pomoči oko sređivanje ove meni posebno prirasle lule srcu. Bio bih presretan kad bi mi mogli pomoći.
Sve je počelo kada sam sa sinom i kćerkom razgledao izložbu starina i antikviteta , te u mnoštvu izloženih stvari ugledao Nju…staru lulu,debelih stijenki i meni prekrasnih šara u drvetu. . Vidi se da je izblijedjela , malo izgrebena odozdol i da je dosta korištena , a prodavač antikviteta kaže da zna samo da je jako stara i da ju je nabavio uz ostale starine takvu bez usnika. Ne znam zašto me je toliko zainteresirala i pol sata sam je razgledao sa svih strana tako da me je vlasnik već čudno gledao , no nisam je kupio jer nema usnika. Otišao sam kući i supruzi ispričao kako sam vidio zanimljivu staru lulu ali da je nisam uzeo jer nema usnika. Nije mi dala mira i jednostavno nisam mogao prestati misliti o tome kako bi bilo super da je obnovim ,sredim, očistim i da ponovo dimi ta stara lula koje sigurno ima svoju priču i svoju povijest.
Morao sam otići nazad na izložbu i kupiti tu lulu, morao sam je imati i bar pokušati je srediti i obnoviti…mislim da sam našao sebi najdražu lulu. Vlasnik je rekao kako joj fali dio da košta 20 kuna , no eto ti je za 15 kuna..Ostao sam ????..to mi je bilo iznenađujuće jeftino i evo je doma kod mene. Gledam je , držim je i razmišljam kako da je sredim. Odlazim na Internet u potragu za informacijama i u gogle ukucavam popravak lule i tako pronalazim i ovaj forum.

Zamolit ću vas da mi pomognete ukoliko možete savjetima oko obnove ove lule i kupnje usnika, ukoliko je to moguće. Pokušao bih je srediti izvana i iznutra. Iznutra bih pomoću male,ručne brusilice šmirglao i pažljivo skinuo slojeve čađi i nakupina jer vidljivo je da su iznutra deblje naslage nastale lošim održavanjem ili nepotrebnim forsiranjem.
Iščistio bih je i sa solju i alkoholom , a izvana pokušao išmirglat da skinem ogrebotine koje se vide na slikama.
Ne znam koji bi način bio najbolji da je obnovim? Svaki savjet je dobro došao.

Jedna i druga strana lule:

Taj dio je dosta izgreban:

Otvor za pero usnika:

Ima dosta naslaga u unutrašnjosti koje ću pokušati odstranit:

O ovoj luli se radi:

[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9379

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 9:29

Dobro si trgovao; navrati do Zagreba - vjerujem da će se nešto moći srediti oko usnika.
Bruyere garantie zapravo ne ne znači ništa više od "zajmčeno vrijes", no to su relativno stare pipe, proizvodili su ih nekad u Čehoslovačkoj i DDR-u (kratice ti neću prevoditi jer si dovoljno veliki dečko da znaš o čemu pišem! Twisted Evil ) i rađene su od odličnog albanskog vrijesa, budući da cijeli mediteranski bazen obiluje vrijesom, a u posljednje vrijeme ga naši vrijedni članovi foruma pronalaze i na Hvaru, Cresu, Rabu....
No tu sam se raspisao, kad ti bude zgodno, navrati do kluba najesen i vjerujem da ćemo riješiti sve tvoje boljke i problemčiće! Laughing
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 12:49

Hvala na odgovoru,informacijama i pozivu. Vjerujem da će biti prilike da posjetim klub i upoznamo se uživo. Sada ću krenuti u čišćenje unutrašnjosti lule. Izvana ću je pokušat obrusit brusnim papirom .Najfiniju granulaciju sam našao od 600. Nadam se da nije pregrub za prve poteze dok nenađem finiji. Baš sam nestrpljiv da je vratim u stanje da je mogu upaliti i zadimiti.
Dali postoji mogućnost da je pošaljem poštom da mi se sredi usnik. Sve bi uredno platio i poštarinu i usnik , rad i još bih bio zauvijek zahvalan.
Čitam sada na forumu o bajcanju , pa da pokušam što više da joj vratim stari sjaj.
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

Broj postova: 3896

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 13:22

Imaš dosta na forumu pod obnavljanje i izrada lula. Svakako fini šmirgl, a onda poliranje. E usnik, to je nešto drugo. Kako usnici nisu standardizirani, sada nešto pokušavaju Nijemci, nabaviti "pravi" je nemoguće. Usnik se radi i pripasuje za svaku lulu. Vjeruj znam što govorim Cool dobro da si me sjetio, da moram dostaviti neke lule Shocked
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 14:00

Davorin je napisao/la:
Imaš dosta na forumu pod obnavljanje i izrada lula. Svakako fini šmirgl, a onda poliranje. E usnik, to je nešto drugo. Kako usnici nisu standardizirani, sada nešto pokušavaju Nijemci, nabaviti "pravi" je nemoguće. Usnik se radi i pripasuje za svaku lulu. Vjeruj znam što govorim Cool dobro da si me sjetio, da moram dostaviti neke lule Shocked

Hvala Davorine na savjetu. Upravo sam vam poslao Pm.
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 20:13

Danas sam šmirglao tu lulu s brusnim papiru dobrano preko sat vremena i zaista sam uspio skinuti sve ogrebotine osim par koje se gotovo ni ne primijete. Drvo je i dalje glatko i super izgleda. Začudilo me je koliko sam potrošio brusnog papira koji se brzo zapuni i izliže jer je fine granulacije. Bole me prsti na rukama od šmirglanja ali sam zadovoljan. Iznutra sam skinuo čađ i naslage praktički do samog drveta jer su imali neprijatan miris vjerojatno od ustajale čađi.
Kako sada nema iznutra naslaga dali smijem iako više nema tih naslaga napuniti je solju i alkoholom da izvuče još koliko može tvari iz stjenka?
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 20:21

Možeš. Upravo tretman solju i alkoholom (ako hoćeš - natrijevim kloridom i etanolom) i služi tome da se izvuku ti stari mirisi i ostale gadosti.
Na koncu tretmana ćeš i sam biti iznenađen koliko će još gadosti izaći a sol...uostalom, vidjeti ćeš sam!
No obavezno nakon tretmana ostavi lulu da se dobro osuši barem dva dana, biti će dosta - ljeto je.
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 20:49

E super onda. Idem u utorak po alkohol , pa da i to sredim.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 20:54

Da, i nikakvi eksperimenti sa rakijetnama i sličnim glupostima. Obični medicinski alkohol koji se nabavi u svakoj apoteci za par kuna! Cool
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 21:04

U redu.
Ovaj u apoteci je nešto slabiji mislim da je nekih 70 ili 76 postotni .Ima i onaj od litru u trgovini i nekih je 96%.
Taj etilni sam prije koristio kod prepariranja , odnosno štavljenja ribljih preparata.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 21:23

Dovoljan će biti i apotekarski. A vjerujem da ima u Virovitici (gdje svi žive kao hipici!) ima dežurna ljekarna, prema tome, tu operaciju možeš i sutra izvesti! Ovaj čisti 96 % i nije baš dobar, bolji je ovaj 60 percentni!
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

Broj postova: 3896

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   14.08.11 21:27

još jedan ribolovac... u klubu bi imao interesantne razgovore Cool
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   15.08.11 14:38

bayro je napisao/la:
Dovoljan će biti i apotekarski. A vjerujem da ima u Virovitici (gdje svi žive kao hipici!) ima dežurna ljekarna, prema tome, tu operaciju možeš i sutra izvesti! Ovaj čisti 96 % i nije baš dobar, bolji je ovaj 60 percentni!

Hvala na savjetu. Tako ću i učiniti. Ovih dana je u Virovitice slavlje - Dan grada,Rokovo,Velika gospa i već tri dana imamo zatvoren grad za promet i svi se zaista opuštamo na javno organiziranim feštama baš kao u pjesmi (U Virovitici gdje svi žive kao hipici!)
Večeras postavljam sol u lulu i alkohol , a onda najteži dio – strpljenje da dočekam kad će mi Davorin moči pokušati riješiti usnik. Jedva čekam.

[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   15.08.11 14:40

Davorin je napisao/la:
još jedan ribolovac... u klubu bi imao interesantne razgovore Cool

Prvom prilikom naići ću u klub da se upoznamo i napričamo. Vidim da tema neće nedostajati.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Obnova stare lule   15.08.11 21:16

Tema nikad ne nedostaje! Od književnosti, povijesti, filmova, (pogotovo jednog žanra koji ima mnoge iskrene poklonike), mehanike, dinamike fluida, kvantne fizike (koji doduše nitko od nas ne razumije, ali sami sebi izgledamo mudri kad o tome palamudimo), a ponekad se čak dotaknemo lula i duhana! gayparty
[Vrh] Go down

Obnova stare lule

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 3.Goto page : 1, 2, 3  Next

Similar topics

-
» Obnova stare lule
» Hlađenje Lule
» morske lule...
» Stara lula, kljuse žilavo
» Kako trenutno izgleda vasa 'rotacija'?