Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

Evo djecaci!

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : Previous  1, 2
Autor/icaPoruka
grga
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2733

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 16:47

Mislim da je malo previse kvasca, na tu kolicinu brasna bi ja stavio 4-5g suhog kvasca, nisi napisao koliko dugo si ostavi oda se kvasa? Treba ti minimalno 12h da bi gluten iz brasna proradio kako treba.
Meni bi, po osobnoj procjeni, sa toliko brasna ispao kruh od cca 2.2kg

U svakom slucaju, cestitke na trudu.
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

Broj postova: 71

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 16:56

Onda idući put imam popravni sa manje kvasca i duže da odleži ,jer odležalo je samo dva sata. Ne znam zašto se nije i odozgo uhvatila crvena korica , a od žara je bila cijela peka ravnomjerno vruća. Možda trebam metnuti žar i na vrh peke , a ne kako inače radim kad pečem meso i krumpire samo do pola peke?

Ps! Za moderatora.
Možda bi bilo dobro da se ova tema prebaci u podforum o jelima jer ovdje se ima još dosta toga za napisati.
[Vrh] Go down
grga
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2733

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 17:06

U tom slucaju nisi niti blizu originalno zamisljene recepture i nacina pravljenja kruha-koji-se-ne-mijesi ali to nije vazno ako je i ovaj ispao dobro. Glavni cilj kod tog kruha je da sadrzi sto manje bilo kakvog kvasca jer kvasac nije bas najzdraviji, osobito ako ga se svaki dan unosi u organizam.
Pomocu ove fotografije dolje ce ti biti kristalno jasno gdje treba biti zar kad se radi peka kao i zasto sam te pitao da li je bilo zari ISPOD peke a odmah ces moci odgonetnuti zasto ti se kruh nije vise zapekao s gornje strane.
Wink
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 17:17

Da sada vidim Grga. Ja nemam mogućnost metnuti odozdol žara. Jednostavno metnem okruglu tepsiju na podnicu i u nju položim tijesto, te tacnu poklopim pekom odozgora i nagrnem žar.
Sad vidim da ukoliko hoću poboljšati način pečenja kruha pod peku trebam promijeniti način i pristup ili usavršiti način sa položenom pekom na podnicu koji inače jako uspješno odradi posao sa ostalim delicijama .
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 17:31

Idući put onda radim sa minimumom germe .
Evo Grga uspio sam uslikati zadnji komadić kruha jer je u trenu nestao , a priključio se je i šogor i šogorica u kušanju koji kažu da je odličan Very Happy... da vidiš kako je ispao iznutra:

[Vrh] Go down
milo
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 710

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 18:54

Ako pravite pekovsko pecivo(žemlje,kifle..)Umiješajte više tvrdo tijesto sa više kvasa i malo hlađe vode.Onda odmah nakon miješanja oblikujete pecivo,onda pokrijte sa krpom da ne dobije koru jer onda neče više narasti samo će kvasovke da popapaju gluten.
Kad radite hleb umiješate nešto mekše dodate manje kvasa(u pekari smo na 100 kg brašna stavili 30 g kvasa i onda je stajalo 3 sata i triput se malo promiješalo da dođe zrak u tijesto i do kvasovka)i kad nakon miješanja dođe do vrha posude od miksera malo promešate da sjedne,to ponovite još dva puta oblikujete u hlebac i ostavite da se opet digne.Sada ga obacite u peč.
Ako pravite lepinje napravite tijesto sa dosta vode jer ne treba da su visoke.
[Vrh] Go down
Tihi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

PostajNaslov: Re: Evo djecaci!   27.08.11 20:32

Hvala Milo na savjetima.
[Vrh] Go down

Evo djecaci!

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 2 / 2.Goto page : Previous  1, 2

Similar topics