Tražija san tu po forumu malo o ovome ali je nekako nepregledno pa san eto tija popodne ubit vrime i prevest jedan meni zanimljiv čljanak o spremanju
duhana. Uzivajte...
Puno lulaša se pita da li i kako mogu pohraniti njihov duhan za lulu. Postoje načini za spremanje
duhana i ako se to radi na ispravan naćin vaš će duhan trajati godinama i zapravo postajat će sve bolji i bolji. Proces starenja ili sazrijevanja (Aging)
duhana omogučuje već postojećoj mješavini da se okusi unutar mješavine stope jedni sa drugima i na taj naćin promijene početan okus. Pa krenimo redom i prvo čemo nešto kazati o spremanju
duhana.
Spremanje (Cellaring) vašeg
duhana je ekonomično za svijet pušača lule jer mu omogučava da kupi "bulk" pakovane mješavine koje su znatno jeftininje od limenki. Isto tako duhan poskupljuje sa vremenom i ne možete uradit ništa loše ako duhan kupite sad po povoljnijoj cijeni nego šta će možda bit u budućnosti. Spremanje je zapravo vrlo jednostavna stvar ali ipak trebamo vodit računa o nekim pojedinostima! Jako bitno je uzeti u obzir lokaciju na kojoj živite, ako živite u području gdje ima puno vlage, vaš će duhan duže biti vlažan u odnosu na područja niže vlažnosti. Uzmite u obzir da je optimalna vlažnost
duhana za lulu negdje između 10% i 18%. Dakle nije potrebno da vaš duhan bude vlažan ili prevlažan jer će to potpomoći razvitku plijesni u duhanu.
Počnimo prvo sa što NE bismo smijeli raditi kad spremamo duhan.
Nikad ne pohranjujte duhan za lulu i Cigare zajedno!Ako uz duhan za lulu pušite i cigare, nikako nemojte to dvoje čuvat na istom mjestu. Cigare su poput spužve i sa vremenom će upit svu vlagu, mirise i okuse u njenom okruženju. Dakle ako pohranite cigare i duhan za lulu na isto mjesto, vaša će cigara u konaćnici imat okus
duhana za lulu. Zadnje što bi tili je da vam neka fina cigara ima okus po Dunhillovom Nightcapu ili nekoj drugoj mješavini za lulu. Cilj je da vaš duhan za lulu isto kao i cigare mirišu i imaju okus onako kako bi i trebali imati.
Ne pohranjujte vaš duhan za lulu u tzv. Humidor (prostor koji služi za čuvanje cigara na određenom stupnju vlažnosti)Mnogi ljudi misle da je dobro čuvat duhan za lulu u humidoru zbog konstantnosti vlage. Ovo je potpuno krivo, naime cedar u humidoru upija vlagu i upit će svu vlagu iz vašeg
duhana za lulu! I usput će upit svu aromu od istog i taj humidor neće biti dobar za čuvanje cigara poprilično dug period. Također i cedar će zasigurno prenijet svoju aromu na duhan za lulu. Ali ako sve jedno želite isprobat humidor i dodavajući optimalnu vlagu, vaš će duhan bit pre vlažan za pušenje, dakle pustite humidor da bude ono za šta i služi, a to je za čuvanje cigara!
Nemojte dodavat duhanu vlagu prije nego ga pohranite u teglu u kojoj ga namjeravate pustit da odstoji duži periodVlaženje
duhana prije spremanja u teglu nije dobra stvar. Može uzrokovat pojavu plijesni nakon negog vremena i na kraju ćete imat duhan, ništa drugo nego spreman za bacanje u smeče. Nema ništa gore nego nakon godinu ili dvije pronač 200 grama uplijesnjenog i ne pušljivog
duhana. Dakle radije ga pospremite malo suhijeg nego pre vlažnog. Trebao bi biti pospremljen u hermetički zatvorenoj posudi tako da ne može niti dodatno gubiti na vlažnosti. U glavnom, najbolje je duhan odmah nakon kupnje pospremit u takvu posudu i pustitt ga na miru, jer obično duhan kad ga kupite bude ili taman vlažan ili malo suvlji, sta je dobro, a ako je pre vlažan obavezno ga prosušiti!
Ne koristiti staru teglu u kojoj je recimo nekad prije bilo kiselih krastavaca! (Ovo vrijedi za sve tegle u kojoj je prije bila pohranjena hrana) Razlog zašto ne koristiti takve tegle je zbog toga što iako staklo ne upija nikakve mirise, guma na poklopcu i tekako upija! Jednostavno je nemoguće otkloniti miris krastavaca sa poklopca tegle!
Taj se miris jako brzo ponovno proširi teglom i ako želite da vam duhan za lulu ima okus na marinadu samo izvolite!
Sada ćemo preći na one stvari koje možete raditi, a da neutjećete na duhan u negativnom smisluSpremanje
duhana je slićno kao i spremanje tj. čuvanje vina. Većina pušača lule se odnosi prema svom duhanu kojeg su pohranili kao i vinar prema vinu. Naravno, to ne znači da trebate imat duhanski podrum kao što vinari imaju vinski već ga samo trebate spremit na prikladan naćin i u prikladnim uvijetima.
Morate pripaziti na temperaturu, vlažnost i svijetlo. Idealno mjesto za spremanje
duhana je mracno i "hladno" (možda bolje reći ugodno sviježe umjesto hladno) mjesto gdje temperatura nece previse oscilirati. Idealna temperatura bi bila između 15 i 21 stupanj Celzijev. Također i vlaga igra svoju ulogu bez obzira što je duhan u hermetički zatvorenoj posudi. Velika vlaga može izazvat ruzinu na poklopcu tegle ako je od metala i tako ugrozit duhan. I na kraju, ne želite izlagat tako spremljen duhan vlelikom svijetlu.
Limenke za duhan će također jako dobro čuvati isti poprilično dugo vremena ali samo ako su dobro zatvorene tj. ako im vakum pakovanje ne popustiAko imate namjeru u njima pohranjivat duhan, provjerite da limenke nemaju nikakvih oštečenja i da dobro brtve tj. da su dobro vakuumski zatvorene.
Ipak su hermetički zatvorene staklene tegle bolje tj, ljudi ih ćešće koriste za duže periode pohranjivanja (preko 2 miseca)
duhana iz bulka, ili već otvorene limenke. Staklo se koristi jer je neutralan materijal i lako se dezinficira. Neki ljudi koriste i hermetički zatvorene plastične posude ali savjet je da u njima nikako nije bila pohranjena hrana. Ako već koristite takve posude pobrinite se da vam duhan ostane u kesi pa ga takvog pohranite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu.
Hermetički zatvorene staklenke se mogu nabaviti skoro svugdjeIma ih raznih veličina i kapaciteta. Najbolje je imat nekoliko različitih jer ako stavimo 500 g
duhana u neku veliku teglu, takvu teglu ne želimo otvarat često. Dakle bolje je isti duhan spremat u više manjih tegli tako da možemo periodično probavat duhan u različitim vremenskim razmacima i bit ćemo u mogućnosti probat istu mješavinu
duhana nakon recimo 1 godine i nakon 5 godina iz one druge ne otvorene tegle.
Pripremanje tegle za duhan je najbitniji dio posla. Pobrinite se da je dobro dezinficirate i operete. Perilica posuđa može dobro poslužit za pranje i dezinfekciju radi visokih temperatura, naravno treba paziti da poklopac ako je od gume operete ručno. i najbitnije, doro ih posušite!
I na kraju kad smo pospremili svoj duhan u teglu, čvrsto je zatvorimo, obavezno označimo koja je mjesavina u tegli i naravno datum punjenja iste.
Prevea i preuzea članak od
pipesmagazine.com koji je napisa dotični gospodin Bob Tate
Skužajte na greškama u pravopisu, nisan namjerno
Naravno nastavk o starenju pojedinih vrsta
duhana slijedi kad opet uvatin vrimena