| | Linkovi vezani za izradu lule | |
|
|
| Autor/ica | Poruka |
|---|
dean Oblak dima

Broj postova: 2195 Join date: 12.01.2008 Age: 33 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 17:00 | |
| http://www.pfeifenfreun.de/bastel/bohren/index_e.html |
|
 | |
Davorin Pipe maker

Broj postova: 3896 Join date: 05.02.2008 Age: 56 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 18:52 | |
| Interesantno, samo nije baš tako jednostavno "spojiti" rupe da nebudu preduboke |
|
 | |
bayro Moderator

Broj postova: 9379 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 19:51 | |
| Jebate, pa lakše bi svemirski brod sastavio!  |
|
 | |
Gost Gost
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 19:52 | |
| |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

Broj postova: 829 Join date: 21.01.2008 Age: 49 Lokacija: Torino
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 20:05 | |
| Bayro, nakon ove ne svaka ti dala, nego ona koju zelis!!!! |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 20:27 | |
| Caro mio amico Branko, ja se ne petljam u ono što ne znam. Volim lule, njihov oblik, ljepotu vrijesa, naravno, volim ih i pušiti, no nisam sa rukama baš najspretniji, pa bih ovo prepustio onima koji to znaju i vole. Nisu svi ljudi za sve, zar ne? Ti si pipemaker, vidio sam i staroga signorea Lorenza na djelu, i to mi je dosta... Najviše mi na jetra idu ljudi koji misle da znaju sve i razumiju se u sve pa i da prostiš zaseru sve... Ja jesam star čovjek, ali iz mene govori neko životno iskustvo, ne petljam se u ono što drugi bolje znaju... |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

Broj postova: 829 Join date: 21.01.2008 Age: 49 Lokacija: Torino
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 27.02.08 22:04 | |
| Ma ne znam ni ja bog zna sto, ali ni jedna lula, a to sam i Deanu napisao, pa bila i ona kanadjanka, ne busi se tako ( pri tom mislim na pravi kut). Bilo bi bolje da ne djele besplatne i pri tome lose savjete. |
|
 | |
spaxa Bijeli zubi

Broj postova: 31 Join date: 08.08.2008 Age: 34 Lokacija: Beograd
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 14:32 | |
| Negde sam procitao da se lula moze napraviti i od korena ruze??? Ima li neko iskustva s takvim lulama...sigurno da nije za uporediti sa vresom, ali za neko "vezbanje" recimo, i bar par meseci pusenja? |
|
 | |
Beluga Bacam filter

Broj postova: 544 Join date: 30.06.2008 Age: 47 Lokacija: Beograd
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 15:40 | |
| I ja sam čuo za te priče sa korenom ruže... Naime nekoliko muštikli (cigaršpiceva) za cigarete koje imam, navodno su od ružinog drveta... Pokušao sam da rešim dilemu uz Googlovu pomoć, ali nisam uspeo. Naime, ni sam nisam siguran šta je to pravi briar ili vr(ij)es... Osim “ Erica arborea“ ništa više nisam skontao... To ostavljam pametnijima od sebe, npr Peterson-u, Stanwell-u, a posle toga afrikancima za tikve i nekom calabashu, i obavezno Branku Sesi i njegovim maslinama Dakle, ruže nikako ne bih sekao - samo bi ih gledao i mirisao  |
|
 | |
spaxa Bijeli zubi

| Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 16:08 | |
| Mene kopka kako bi to ispalo, pa zato..a mislim da je mnogo lakse doci do tog materjala...malo sam ja kopao takodje po netu oko vresa, naisao takodje na biljku sa istim latinskim nazivom, i tu se takodje radi o korenu..mada, takodje, tamo gde sam procitao ovo za ruzin koren (mislim da je wikipedija), takodje se pominje koren treshnje, pa chak i glina ?! |
|
 | |
Beluga Bacam filter

Broj postova: 544 Join date: 30.06.2008 Age: 47 Lokacija: Beograd
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 16:23 | |
| Pogledaj forum, Davorin radi lule od morte - mnogogodišnje_potopljenog_fosiliziranog_hrasta, http://www.dimlule-forum.com/lule-f10/morta-pipes-t390.htm a lule od gline takođe su stara stvar. Starija od Briara... BTW, u podrumu imam neke klocne od trešnje za koje sam se nadao da će jednog dana postati lule  ali kad sam video kakve su sve obrade potrebne (potapanja, kuvanja, eliminisanje sokova, sušenja, i sl. ) odustao sam... Ono mehaničko oblikovanje je samo konac koji delo krasi... a ja nemam toliko vremena  |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 17:59 | |
| Nažalost lule od trešnjinog drveta su samo još jedan slijepi put, kao i lule od željeza, stakla i raznih drugih materijala. Danas ih rade još samo Kinezi (ako i oni) - totalni neuspjeh. U principu dva su materijala bitna i relevantna - vrijes i meerschaum (dobro i calabash kao podvrsta meera), a očito se i maslina pokazuje kao odličan materijal... |
|
 | |
Davorin Pipe maker

Broj postova: 3896 Join date: 05.02.2008 Age: 56 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 21:16 | |
| Kao što Bayro napisao, puno je bilo pokušaja, ali je definitivno ostalo na vrijesu i merru. Postoje malo egzotike kao što je morta ili maslina :-))), ali definitivno je vrijes jedino pravo riješenje. Na kraju 99,9 % lula se radi iz gore navedenih materijala. |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 08.08.08 21:40 | |
| Točno tako. Možemo mi voljeti meer (kao što ga i volimo, jednako kao i Calabash) ali 99,9 % svjetske proizvodnje koristi vrijes... A maslina...Vrijeme će pokazati - ako radi ničeg drugog, ipak je maslinovo drvo pristupačnije od vrijesa (svi pokušaji plantažnog uzgoja su neslavno propali), a da o meeru i ne govorim. No o lulama od maslina na drugom mjestu... |
|
 | |
spaxa Bijeli zubi

| Naslov: Re: Linkovi vezani za izradu lule 10.08.08 16:18 | |
| [img]  [/img] Ko je sumnjao u ono "dokolica je djavolje dvorishte" Ne pitajte od cega je, neznam ni ja, prvo na sta sam naiso u podrumu... |
|
 | |
| | Linkovi vezani za izradu lule | |
|