Prvi forum o lulama na ovim prostorima
 
Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 
 

 Bakalar

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
picipl
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 569
Join date : 27.03.2013
Age : 56
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : lagane latkije i arome

PostajNaslov: Bakalar   2013-10-28, 08:27

Mali prilog za ovu jesen/zimu poslije kojeg paše bilo koja vrsta dima.

BAKALAR (20.09.2013.)
•         smrznuti bakalar (fileti LEDO)
•         krumpir ~ 0,75 kg
•        mala žlica soli, mala žlica vegete grill, svježi peršin, suhi začini (origano, vlasac, kopar, mažuran, bosiljak)
•         malo maslaca
•         obično ulje, na kraju i maslinovo (~1 dcl zajedno)
•         finije nasjeckati 1,5 glavicu luka i 1 oguljeni paradajz
•         svježe mljeveni biber
•         3 režnja češnjaka
•         2 lovorova lista

na kraju - zadnjih 5 min:
•   bijelo vino ~ 1 dcl
•   maslinovog ulja
•   1 žlica krušnih mrvica (nije obavezno - ovisi koliko je rijetko)

Malo prepržiti luk, pa dodatno pržiti s paradajzom.
Dodati sve drugo i kuhati dok se skuha krumpir. Vode skoro do vrha.
Na kraju dodati malo mlijeka/vrhnja za kuhanje, vina, žlicu krušnih mrvica i maslinovog ulja (4-5 min).

Poslužiti obavezno sa zelenom salatom s aceto balsamiko, može i parmezan, hrskavi kruh ili tost prepečenec,
i dosta domaćeg vina.


Zadnja promjena: picipl; 2014-12-23, 11:31; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 00:01

Prošlo dosta vremena od tog posta, no tek ga sad čitam. Sve ok, no ovom bakalaru treba vrlo malo kuhanja (nije sušen ni soljen). A koliko treba krumpiru?? Dok se krumpir skuha, bakalar je već odavno bio gotov.
[Vrh] Go down
PipeCro
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 376
Join date : 21.10.2013
Age : 48
Lokacija : Trpanj, Pelješac
Omiljeni duhani : Samo nek dimi

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 09:08

Slazem se Keko. Kad je "topic" vec "ozivio" evo i mog skromnog doprinosa. Svima koji to nikad nisu probali toplo preporucam da zamjene bakalar sa susenom drkovnom ( tako mi u ovom dilu dalmacije zovemo psa (morskog naravno)). Sprema se potpuno isto sto bi rekli "ala bakalar" ali ako se dobro osusi, bakalar mu nije ni do kolina. Jedini problem bi zapravo bila nabavka te vrste susene ribe Crying or Very sad
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 16:35

Bakalar je čudo od ribe. Kućni odgoj mi je nalagao da obožavam sušeni (Norveški), a kad sam počeo mislit svojom glavom, na red je došao friški. Zadnje dvi-tri godine mi je omiljen soljeni, tzv Portugeški. Divota od ribe. Kad god me put (čitaj - brod) nanese u Portugal ne propuštam priliku ubit se u bakalru, siru i crnom vinu. Doslovce - ubit se!
[Vrh] Go down
Marin Split
Žuti zubi
Žuti zubi
avatar

Broj postova : 935
Join date : 03.10.2011
Age : 34
Lokacija : Split
Omiljeni duhani : Vise i manje latakijski

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 16:43

Kapetane, niste vi ni ludi! piva 
Sad mi sline cure niz usta....
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 16:47

Vidjeh ga nedavno u Konzumu (krasna usoljena feta) i baš ću ga probati. I da, vrhunski mi je na sve načine.
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 16:57

Keko, nastoj da je komad bar od kile ... U nordu (Europe) dolazi filetiran kao butterfly, ali sa kožom. Potrbno ga je močiti preko noći da izgubi na slanosti, a i da malo omekša. Očistiti od kože i natrgati na manje komade. Krumpir skuhati u kori i narezati na deblje fete. U tepsiju ( protvan, kaštrolu itd) složiti red krumpira, red bakalara, na fete narezani paradajz (pomidor) na fete narezani luk (kapulu), komade češnjaka, posuti nasjeckanim peršinom, ružmarinom i bosiljkom. Zaliti mješavinom bijelog vina i maslinovog ulja i peči u zagrijanoj pečnici oko 50 minuta na 200 stupnjeva.
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 17:01

Marin Split je napisao/la:
Kapetane, niste vi ni ludi! piva 
Sad mi sline cure niz usta....
Marine, Papa Štrumf je u nekoliko navrata rekao da smo na forumu svi na "TI", dakle, nema potrebe "vijkati".
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 17:05

Uf, sline mi cure a gladan. Budem ja to probao i prije Badnjaka. Tnx na rp.
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 17:06

Keko, to ti je klasik. Kuhao sam to ljudima raznih svjetonazora, vjeroispovjedi i boje kože. Svi su lizali prste. S tim - nemreš fulat!
[Vrh] Go down
Marin Split
Žuti zubi
Žuti zubi
avatar

Broj postova : 935
Join date : 03.10.2011
Age : 34
Lokacija : Split
Omiljeni duhani : Vise i manje latakijski

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-07, 21:31

Capt. Horatio MacAllister je napisao/la:
Keko, to ti je klasik. Kuhao sam to ljudima raznih svjetonazora, vjeroispovjedi i boje kože. Svi su lizali prste. S tim - nemreš fulat!
Samo da se osvrnen na spizu... nema pomorca koji ne zna kuvat! piva I previse vremena ste proveli sa raznoranin kuharima razlicitih kultura, a i sami dolazite iz podneblja di se cijeni dobro kulinarstvo. Jedno od milijun prednosti nas pomoraca je upravo to direktno upoznavanje sa egzoticnim kulinarstvom, a opet nema veceg gusta nego kad Kogu pokazes kako spremit nesto po našu i onda cila posada prste lize danima. I naravno da nasa kuhinja nije najbolja na svitu, al je definitivno u samom vrhu! Ja cu definitvno spremit ribu bolje od Argentica koji takodjer zivi na moru ali zato ja necu nikad spremit odrezak ili govedji misic kao i oni i tu je ta carolija i spajanje kultura kad je "BBQ" u pitanju i to onako na pucini na "STBY-u" u predvecerje, a more ka ulje mirno na nekih 4 stupnja sijeverno geografske sirine blizu obale zapadne Afrike..... odo ja u k..... Very Happy 

PS: Jedva san se uspija opustit da Davorinu, Keku i ostalin starijin clanovima ovog drustva ne govorin "Vi", a sad opet i vi Kapetane umrijet od smjeha ,
ovde se vec radi o hijerarhiji... to mi je u krvi jednostavno... potrudit cu se ali tako san odgajan od strane oca koji je takodjer Kapetan i dide koji je Kapo od makinje Very Happy
Kad ovancan za kapitana onda mozemo na "ti" Laughing
[Vrh] Go down
picipl
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 569
Join date : 27.03.2013
Age : 56
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : lagane latkije i arome

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-12, 12:14

Keko je napisao/la:
Prošlo dosta vremena od tog posta, no tek ga sad čitam. Sve ok, no ovom bakalaru treba vrlo malo kuhanja (nije sušen ni soljen). A koliko treba krumpiru?? Dok se krumpir skuha, bakalar je već odavno bio gotov.
ni sitnijim komadima krumpira ne treba puno kuhanja, pogotovo što ga možeš staviti par minuta prije ribe, zapravo i brudet dalamatinski se radi da se riba i police krumpira zajedno stave bez ikakvog miješanja, do 15min i to je to,
glavno je probati, pa je slično duhanu - svaki put drugačiji doživljaj
 Smile
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-24, 16:46

Horatio, danas odrađen tvoj rp. Ajoooj, sjajno.  cheers 
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-24, 17:02

Keko je napisao/la:
Horatio, danas odrađen tvoj rp. Ajoooj, sjajno.  cheers 

Ja zbog žene danas radio na "gulaš": sušeni bakalar se moči 2-3 dana, kuha cca pola sata i očisti od "drača". Na maslinovom ulju popržiti puuuuuno češnjaka, dodati oko 3 dcl pasate od pomidora i kuhati oko 15 minuta, dodati krumpira narezanih na deblje fete, kuhani bakalar u večim komadima, bijelog vina oko 2 dcl, vode u kojoj se kuhao bakalar i vode tako da tekućina ne prekrije ove krasote u padeli (rajngli). Začiniti po želji (sol, papar, kadulja, lovor, vegeta, peršin itd), kuhati dok se krumpir ne skuha (oko 40 minuta) tako da se na dodir raspada. Pustiti sve minimum 4 sata da se sve skupa prožme.
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-24, 17:09

Da, meni najmiliji sa žlicom, no moji doma samo vilicu i nož vole tako da se moram prilagoditi.
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-24, 17:17

Glavno da je žena zadovolj(e)na
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-24, 17:20

Capt. Horatio MacAllister je napisao/la:
Glavno da je žena zadovolj(e)na

A nisam baš ziher, sad će uskoro doći s posla a ja 965-cu dimim...već iglice s bora padaju  Embarassed 
[Vrh] Go down
Capt. Horatio MacAllister
Bacam filter
Bacam filter
avatar

Broj postova : 401
Join date : 16.04.2012
Age : 53
Lokacija : Zaprešić

PostajNaslov: Re: Bakalar   2013-12-24, 17:21

Božična idila ... Sretno
[Vrh] Go down
Keko
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 55
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: Bakalar   2015-12-24, 10:16

Tko me pozove na bakalar dolazim s brudetom...

[Vrh] Go down
Antiša
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 1743
Join date : 23.06.2008
Age : 31
Lokacija : Glasgow
Omiljeni duhani : EMP, 965, McB Navy Flake, ST BL, Billy Budd

PostajNaslov: Re: Bakalar   2015-12-24, 10:30

Uh, Krešo... Vjerujem da je za prste polizati! Very Happy

_________________
A stupid man's report of what a clever man says is never accurate, because he unconsciously translates what he hears into something that he can understand.     B.R.
[Vrh] Go down
http://antebudimir.wordpress.com/
bayro
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 9512
Join date : 15.01.2008
Age : 60
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Pirate Kake, C&D Da Vinci, Dunhill My mixture 965

PostajNaslov: Re: Bakalar   2015-12-24, 10:51

Dojdem i ja sa lulom, ako netko ima dobrog duhana! bounce
[Vrh] Go down
 
Bakalar
Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Bakalar

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dim Lule :: Gastronomija :: Jela-
Forum(o)Bir: