Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

Čajovi

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
Autor/icaPoruka
Fubar
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 742

PostajNaslov: Čajovi   18.03.08 11:00

Kako smo Bayro i ja zagadili topic lamentirajući o čajovima pa evo topica o tome. Nekako mi se čini da ljudi vezani uz dim vole i okus čaja.

Pa za početak ja bih samo par osnovnih preporuka (kao i svugdje, tako i u čajovima, nekima paše jedno, nekima drugo...).

Crni čaj
podrijetlo, kako i od čega se radi ... to se sve informacije mogu naći na netu vrlo lako. Međutim, crni su čajovi "jaki" (i okusom i kemijom, ako se dobro sjećam, stvar se zove tein, pandan kofeinu) i oni se pripremjau najčešće tako da se preliju kipućom vodom i ostave da odstoje 2-5 min. Najčešće koristim rinfuze (ne filter vrečice), ne iz nekog "religijskog" uvjerenja, kao vrečice su manje kvalitetne ..., već čisto što smo se doma navikli kupovati pikse i imamo par onih cjedila-jaja. No još je veći gušt pripremati ga "po proceduri" - u čajniku: 1 žličica za čajnik + 1 žličica po šalici.
Pijem ga isključivo s malo mlijeka (moja gopoja zna si ponekad staviti i limuna i meda, onda, naravno, bez mlijeka).
Obično ga se pije za razbud (umjesto kave npr.).

Zeleni čaj
E oni su dosta blaži i u pravilu se prelijevaju vrućom vodom (ne kipućom). Zašto - pojma nemam. Moram priznati da nikad nisam radio blind test pa da bi mogao prepoznati da li je čaj napravljen kipućom ili vrućom vodom, da li je voda direktno iz pipe ili je odstajala ... Jednostavno sam to uzeo zdravo za gotovo i to je to.
U zeleni čaj, također preporuka, se ne stavlja mlijeko zbog njegovog i onako blagog okusa, a nekima super odgovara sladilo (med) i limun.
Taj čaj je super antioksidans, veže na sebe otrove ... i ima suprotno djelovanje od crnog - umirujući je, tako da se može bez problema piti i prije spavanja. Meni među najboljim kombinacijama za dim.

E sad, tu je milion i jedna kombinacija svega sa svačime (tipa bergamot poznat kao Earl Grey), pa sa jasminom, đumbirom, i ko zna čime sve ne. Naravno, kao i kod svega, postoje skupi i fini čajevi (bet kemije) i "konfekcija" gdje su arome umjetne. Koliko para toliko i mužike...

I naravno, uopće ne treba umanjiti vrijednost "domačih" mješavina - kamilica, menta, šipak, lipa, brusnica ... kako za raznorazne tegobe, tako i kao osvježenje ...

Toliko za sada, moram malo i raditi...
[Vrh] Go down
Fubar
Žuti zubi
Žuti zubi

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 11:13

E da - svojstvo i crnih i zelenih čajova jest da su gorki ako se previše "namaču". Nekad su jednostavno nepitki. Oni koji su bili u JNA znat će što je piksa. Staklenka u kojoj je voda i u nju se bacaju čikovi. Meni čajevi koji su predugo namakani (zeleni gunpowder npr.) tako smrde.
Meni je to slično kao - netko voli jako zapečeno meso, netko voli sirovo. Svi su u pravu.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9082

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 11:33

Sve je to točno što je Barfu napisao, osim jedne stvari, a to su ta legendarna "jajca". Ona pokvare okus čaja, i to gadno.

Najbolje je recimo kod "Franje" uzeti čajnik od pečene gline, ili terakote, kako vam drago, nisu skupi, nekih 100 - 150 kuna - ovisi o veličini, odmah se uzme i grijač (stavi se ispod čajnika, unutra se zapali "dušica" i drži temperaturu par sati. Taj čajnik ima u sebi posudu isto od terakote u koju se stavlja čaj, koji se kasnije vadi, ovisno o vrsti čaja.

A kettlera imate gdje hoćete, a kako sam ja jedan stari konzervativac, to imam onaj kettler koji zviždi kad voda počne kipiti.
Jenako tako, voda ne smije predugo kipiti, nego je treba skinuti sa vatre čim počne zviždanje, jer se inače gubi kisik, bar tako tvrdi stari Huxley...

Čajnik se ne pere, nego samo ispere, i u njemu se mora stvoriti "cake". Nikako deterdžentom! break
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 11:35

I treba ga postepeno upušivati... lula
[Vrh] Go down
Gost
Gost

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 11:38

Te polako srkati svakih 20 do 30 sek.
[Vrh] Go down
Fubar
Žuti zubi
Žuti zubi

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 11:45

bayro je napisao/la:
Sve je to točno što je Barfu napisao, osim jedne stvari, a to su ta legendarna "jajca". Ona pokvare okus čaja, i to gadno.

Poštivam. To koristim za na brzinu... Ipak mi je bolje od filter vrečica (zbog zalihe čaja u rinfuzi).

bayro je napisao/la:

Najbolje je recimo kod "Franje" uzeti čajnik od pečene gline, ili terakote, kako vam drago, nisu skupi, nekih 100 - 150 kuna - ovisi o veličini, odmah se uzme i grijač (stavi se ispod čajnika, unutra se zapali "dušica" i drži temperaturu par sati. Taj čajnik ima u sebi posudu isto od terakote u koju se stavlja čaj, koji se kasnije vadi, ovisno o vrsti čaja.

Tko je Franjo????
Ja ih imam par (terakotnih), a najdraži mi jedan mali full stakleni (Bodum, ak se ne varam) i ima u sebi cjedilo (doduše metalno). Ali fora je gledati kak čaj mijenja boju ...

bayro je napisao/la:

A kettlera imate gdje hoćete, a kako sam ja jedan stari konzervativac, to imam onaj kettler koji zviždi kad voda počne kipiti.
Jenako tako, voda ne smije predugo kipiti, nego je treba skinuti sa vatre čim počne zviždanje, jer se inače gubi kisik, bar tako tvrdi stari Huxley...

Čajnik se ne pere, nego samo ispere, i u njemu se mora stvoriti "cake". Nikako deterdžentom! break

To sam zaboravio napisati... ;o))
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 12:07

Nije Franjo, nego "Franja" to su ti dućani sa delicijama raznim, kavom, čajevima, paprenjacima, crnim čokoladama, finim medicinama i ostalim krasotama; jedan ti je u Ilici, prije Britanca sa desne strane idući od Trga, drugi je na uglu Martićeve i Heinzelove, kod Kvatrića, a treći i najbolje opremljen, u Vlaškoj, iza križanja sa Iblerovim trgom, desno, kod "Safarija". Tamo radi jedna simpa plava teta...

A ti Slavonac, ja sam mislio da si ti fini dečec, gori si od ovih mojih hahara, na njihovo kurenje sam se navikao, ali ti, budući otac i gradonačelnik... (valjda se tamo morate svi izredati, pa bude mira...) bayro
[Vrh] Go down
dean
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2196

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 12:09

Mene su u Indiji natakali svojim cajem pomjesanim sa mlijekom, okus je kao bijela kava iskreno govoreci

Zadnja promjena: dean; 18.03.08 12:12; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://www.dimlule.com
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 12:16

Sumnjam, buš ti gradonačelnik prije nego trio stignu na svijet!
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   18.03.08 14:01

A onda ćemo tvoj prah umiješati u Frog Mortona i upušivati prvu Deanovu lulu sa "Krunek Frog Mortonom".... kip
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   13.04.08 21:37

E ovo je jedini čaj koji priznajem od crnih čajeva...Tu nema kompromisa! Bez šećera, sa malo mlijeka!

Zadnja promjena: bayro; 14.04.08 9:24; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   13.04.08 23:16

Baš me zanima koliko si ga platio? Ja sam imao sreće, pa sam ga na nekom lažnom djutiću u Sloveniji pola kile platio 5 eurića!
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   13.04.08 23:26

Skupo. Ali je u Zagrebu još skuplji, negdje oko 32 - 35 kuna, ovisi o dućanu...A one vrećice samo u krajnjoj nuždi na poslu, gdje baš nisam u mogućnosti samovar instalirati...
Ali razmišljam o tome da tako nešto (samovar) ubodem na Britancu...
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: Čajovi   14.04.08 10:19

Očaj jedan kako su skupi! A i ostali Twiningsovi čajevi kao English Breakfast, ili Prince of Wales su skupi kao dragi kamen...Vani su cijene puno prihatljivije...
Morati ću ja taj samovar pogledati slijedeći put kad idem na Britanac...Zadnjeg puta je bio jedan, ali mi se nije sviđao i nedostajao mu je onaj gornji dio, zapravo najbitniji gdje se radi koncentrat čaja. break
[Vrh] Go down
vrijes
Peče me jezik
Peče me jezik

Broj postova: 125

PostajNaslov: Re: Čajovi   24.04.08 22:33

Da li uz lulu bolje ide zeleni ili čaj tipa šipak, borovnica, itd.
[Vrh] Go down

Čajovi

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 5.Goto page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Similar topics

-
» Čajovi