| | |
| Autor/ica | Poruka |
|---|
Fubar Žuti zubi

Broj postova: 742 Join date: 08.03.2008 Age: 42 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Čajovi 04.07.08 13:02 | |
| Od japanskog narast... ;o)) |
|  | | šefica Peče me jezik

Broj postova: 227 Join date: 15.06.2008 Age: 26 Lokacija: Madrid
 | Naslov: Re: Čajovi 05.07.08 8:10 | |
| Kad več špricaju češnjak, zašto nebih i čaja?! Razkužit če se pesticidi vručom vodom...  |
|  | | bayro Moderator

Broj postova: 9082 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Čajovi 05.07.08 9:01 | |
| Neće se pesticidi raskužiti, nego će nama početi repovi rasti...Pogledaj Šokreov rep - velik i dlakav...Sve od DDT-a  |
|  | | Longbottomski list Bijeli zubi

Broj postova: 27 Join date: 04.07.2008 Age: 25 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Čajovi 05.07.08 11:25 | |
| Volim čaj od borovnice , makar sada doma pijem i zeleni , od vanilije - jagode , i naranče - rum. Super je mješati okuse  |
|  | | bayro Moderator

| Naslov: Re: Čajovi 05.07.08 16:09 | |
| Evo ga, još jedan blender u perspektivi! Nije loše! Uopće!  |
|  | | miha1981 Bijeli zubi

Broj postova: 37 Join date: 09.11.2008 Age: 30 Lokacija: Ljubljana, Slovenija
 | Naslov: Re: Čajovi 03.12.08 13:32 | |
| O čajovima i da ne počnem... Nemam više nigdje, da jih stavljam. Kutijice i pikse u tri reda vertikalno! Jao!
Najdraži su mi zeleni, može sa ili bez dodanih aroma. Od zelenih aromatiziranih volim Earl Green (dobije se u jednoj Ljubljanskoj čajarni u rinfuzi) i Japanska trešnja. Od nearomatiziranih nemam najdražeg, jer mi se ukus mijenja često. Meni isto leži gorak ukus, tako da pustim čaj u vodi prek 10 minuta, često ga uopšte ne vadim do kraja.
Od crnih kupujem Twiningse ili još radije Taylors of Harrogate - imaju vrlo kvalitetne breakfaste (English, Scottish, Irish) i meni dragi Afternoon Darjeeling.
Čajove pijem bez svega, dakle au naturelle. Rijetko rijetko sa malo šečera i limuna. Jedina iznimka u pravilu jeste, kad se sprema prehlada. Tada pripremim litru do litru i pol China Gunpowdera i kad se čaj več prilično ohladio dodam sok 3-4 limuna i 5 žlica meda. Nalijevam se tim i grijem u krevetu ispod odeja, da se potpuno "prešvicam".
Pravila pripreme, koja su navedena u ranijim postovima, za mene su više smijernice nego zakon. Bitno je za mene osnovno pravilo, kojeg koristim - viša temperatura i dulje vrijeme pripreme znači više gorkosti i teže arome. Zato zeleni čaji, koji imaju u sebi mnogo finih, lakših aroma, morali bi se pripremati sa vodom niže temperature i krači čas. Inače gorkost terpena nadvlada ove fine aromice ili pak one ishlape i odne ih vazduh. Ali ako neko pije čaj više zbog zdravlja i njegovog antioksidantnog djelovanja nego zbog arome, treba da dobije u šalicu i ove gorkosti, jer se u njima sakriva mnogo dobrog.
Razlika glede kofeina među zelenim i crnim čajem jeste u tome, da je u crnom čaju kofein (koji se do nedavnog zvao tein, jer su mislili, da je kemički druga stvar, ali zapravo nije) biološki bolje raspoložljiv, znači naš ga organizam prilično brzo uspije absorbirati (slično kao kod kave). A u zelenom čaju kofein se veže sa kemičkim spojinama koje prouzroče, da se ista količina kofeina u organizam absorbira sporije i na dulji rok. Ove kemičke spojine kod proizvodnje crnog čaja tijekom fermentacije lišča oksidiraju i razgrade se, tako da jih crni čaj više nema. Od razlika u načinu proizvodnje isto slijedi, da je za antioksidativno dijelovanje na tijelo više preporučjiv zeleni čaj (ima više antioksidanta nego crni).
Ali kako kome, zar ne? |
|  | | Greg Peče me jezik

Broj postova: 240 Join date: 30.10.2008 Age: 29 Lokacija: Zabreg
 | Naslov: Re: Čajovi 03.12.08 14:29 | |
| Miha se kuži u čajeve, nema šta. Potpuno se slažem sa izborom marki, također kupujem Twinings, a Taylors Of Harrogate su također izvrsni čajevi. Ja ih kupujem ih isključivo u rinfuzi. Najčešće pijem English breakfast od Twiningsa, ponekad Earl Grey, a kad nađem Lady Grey obavezno si ga kupim. Za zelenim čajevima baš ne patim jer su me starci razmazili kad su se vratili iz Kine, a ovdje nema ni blizu sličnih po kvaliteti. Izvrsni čajevi su mi i polu fermentirani i dimljeni. Ostale aromatizirane ne volim. Obožavam mate čaj, što tehnički i nije čaj al kod nas je i bazga čaj pa zašto da ne spomenem. Uvijek imam zalihu kamilice, bazge, matičnjaka, sladića, gospine trave, gloga, crvenog grma, lazarkinje, kadulje, sljezovog korijena i timijana koje miješam po potrebi ili po ukusu. Da, malo sam frik za čajeve  Od voćnih priznam jedino Milford čajeve. Crvena naranča im je fantastičan čaj, a kamilica im je za klasu bolja od svih ostalih marki. Crni čaj pijem sa mlijekom, kamilici volim dodati malo šećera a sve ostalo pijem bez dodataka. |

| Naslov: Re: Čajovi 03.12.08 14:36 | |
| A pa da, ako se spominje "domače" čajeve, u mom ormaru su bazga, matičnjak, kadulja, metvica, kamilica, kalendula, pelin, artičoka (več sam rekao, da mi odgovara gorki ukus) i lipa. |
|  | | Beluga Bacam filter

Broj postova: 544 Join date: 30.06.2008 Age: 47 Lokacija: Beograd
 | Naslov: Re: Čajovi 03.12.08 18:50 | |
| Bravo Miha za ovo imaš desetku, ali sad te prebacujemo kod Šokrea i monsieur Foubarda na OH skupine... Inače, ja sam se u istraživanju zaustavio kod Twiningsovog English breakfasa sa par kapi mleka - i nadalje sam bežao sa predavanja  |
|  | | bayro Moderator

| Naslov: Re: Čajovi 03.12.08 19:39 | |
| I ja sam stao kod Earl Greya - Twinningsovog, naravno, a i ja imam malu zalihu biljnih čajeva. Neke nabavljam na tržnici, neke u ljekarnama (isključivo u rinfuzi - nikakve vrećice), a neke i u "Kući zelenog čaja"... Ujutro uglavnom Earl Grey sa "oblačkom" mlijeka, naravno bez šećera, a poslijepodne (evo i sad biljna mješavina mente, kamilice, gospine trave, i malo timijana). Prava medicina za dušu i tijelo!  |
|  | | Greg Peče me jezik

Broj postova: 240 Join date: 30.10.2008 Age: 29 Lokacija: Zabreg
 | Naslov: Re: Čajovi 03.12.08 23:53 | |
| | Citat: | | ...(evo i sad biljna mješavina mente, kamilice, gospine trave, i malo timijana) prava medicina za dušu i tijelo! |
dobar odabir! Sam da te upozorim, nije dobro piti gospinu travu svakodnevno. To je antidepresiv i može napraviti finu ovisnost. Nije da sam iskusio na svojoj koži nego sam načitan u takvim stvarima. Za povremeno korištenje, u periodima do makimalno dva-tri tjedna je fantastična stvar. Sa nekim biljnim ljekovima treba postupati oprezno, a gospina trava je jedan od njih. Bogme dobra medicina, potpuno se slažem. |
|  | | bayro Moderator

| Naslov: Re: Čajovi 04.12.08 7:45 | |
| Ako se trebam na nešto navući - bolje na gospinu travu nego na heroin ili OH skupinu!  |

| Naslov: Re: Čajovi 04.12.08 8:11 | |
| A duvan? Nije ni u užem izboru? |

| Naslov: Re: Čajovi 04.12.08 8:12 | |
| p.s. Što je gospina trava? Koje je njezino latinsko ime? |
|  | | bayro Moderator

| Naslov: Re: Čajovi 04.12.08 8:13 | |
| O duhanu sam ovisnik već 37 godina! A vidi me - kao živ!  |
|  | | |
Similar topics |  |
|
| | Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |