Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

gašenje lule

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
vrijes
Peče me jezik
Peče me jezik

Broj postova: 125

PostajNaslov: gašenje lule   07.04.08 12:23

Imam jedno pitanje, naravno, početničko:
Kako da spriječim da mi se lula gasi, a da ne dođe do pregrijavanja lule(pre-čestim uvlačenjem dima). Inače, svako punjenje lule moram potpaljivat 3-4 puta, sve u strahu od pregrijavanja...
I još nešto, da li se interval od jedne sekunde između dva dima smatra pre-brzim pušenjem? Jer i uz ovaj moj tempo kaj moram potpaljivat mi se lula dosta zagrijava, pogotovo kad je već pri kraju...
[Vrh] Go down
pipeclubsi
Bijeli zubi
Bijeli zubi

Broj postova: 40

PostajNaslov: Re: gašenje lule   07.04.08 16:46

Da ti otkrijemo tajnu: potpuno je normalno, da ti se lula gasi nekoliko puta! :-)
No, ako ipak želiš to spriječiti, pravilno punjenje, malčice kompaktnije je mnogo važno, a i prvo paljenje koje je uvijek dvojno: zapališ po cijelom, potapkaš pa opet konačno zapališ. Kad punim duhan u lulu, ja je uvijek tapkam prstima dok se duhan sam ne slegne, tek poslije još malčice prstom pritisneš, prvo punjenje nježnije, drugo malo bolje, a treće još bolje (ali ne snažno, duhan mora biti još mekan, ne sabijen). Pazi i da ti duhan nije prevlažan, mislim da bi i to mogao biti dio problema.
Pozdrav!
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9379

PostajNaslov: Re: gašenje lule   07.04.08 17:02

I pazi kako puniš lulu; na dnu rahlo, prema sredini malo čvršće i pri vrhu dosta čvrsto; ali tako da provjeravaš prije paljenja kako vuče lula - ni preteško, ni prelako....
Duhan pod prstom na vrhu mora biti malo elastičan...
Ne moraš baš prst koristiti kao Aleš u svakoj prilici, (to kasnije kad se palac impregnira) nego prvi put pripaljuješ duhan će ti se dići, ali to je normalno. Taj duhan pritisneš tamperom ili pritiskivačem i pripališ ponovno.
Lula se neće gasiti, bar ne tako često kao tebi, a opet, ako se ugasi, nikakva tragedija, pripali i puši dalje, ništa se neće dogoditi...
I točno je što Aleš piše - ovisi i o vlazi duhana -ako je prevlažan, češće će se gasiti, što je i normalno... lula
[Vrh] Go down
Fubar
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 742

PostajNaslov: Re: gašenje lule   07.04.08 18:25

Ako me ne vara, pušiš MacBaren OC. On zna bit vlažnjikav i može se gasiti i zbog toga (i grgljati u luli, ako prejako/prečesto vučeš).

Ne znam možeš li time oštetiti lulu (brzim pušenjem i češćim pripaljivanjem), meni to nije uspjelo iako sam u početku imao sličnih problema.

Upravo napraviš kako ti je sugerirano, pakiranje lule u tri koraka i dobro prvo paljenje u dva koraka. I dimi ...

Pa kad se zgasi, pripališ... Jedino što neki kažu (a tako nekako i ja radim), radije ponovo pripalim nego da vučem ko sumanut ako je lula na putu prema gašenju. Moje je iskustvo da onda duhan izgara neravnomjerno, što dodatno pogoršava situaciju.

A ako ti se lula toliko pregrije da je ne možeš držati, to nije dobar znak, pa pustiš lulu da se malo ohladi i ponovo pripališ.

Samo polako, sve je stvar prakse. Nema tu prevelike mudrosti.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: gašenje lule   07.04.08 18:32

Samo se ne sekiraj ako ti se lula ugasi, malo potunkaj pepeo (ili izbaci ako ga previše ima) i pripali nanovo...Dobro Fubar linkboj kaže, nemoj vući kao divlji ako vidiš da se lula gasi; pregrijati češ luličak, stvoriti nepotrebni kondezat (ono grgljanje vode i vlage u luli), a i duhan neravnomjerno u luli izgara.
Pusti da se ugasi, i pripali ponovno, ponavljam, nikakva tragedija Mayerling se nije desila...
[Vrh] Go down
vrijes
Peče me jezik
Peče me jezik

PostajNaslov: Re: gašenje lule   08.04.08 7:14

Puno hvala na savjetima!
[Vrh] Go down
vrijes
Peče me jezik
Peče me jezik

PostajNaslov: Re: gašenje lule   08.04.08 12:48

bayro je napisao/la:
Samo se ne sekiraj ako ti se lula ugasi, malo potunkaj pepeo (ili izbaci ako ga previše ima) i pripali nanovo...

Moram reći da ovo tunkanje pepela jako dobro funkcionira!...pušenje mi dulje traje, lula se manje zagrijava a i dobivam više dima!
Dečki, hvala vam na savjetima, stvarno ste majstori! Very Happy
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: gašenje lule   08.04.08 13:13

Nismo ti nikakvi majstori niti posjednici nekih tajnih znanja...Sve ti je stvar prakse...Ja "potunkam" pepeo zato da mi se lula ne grije previše - ne smiješ u principu vidjeti žar, jer se automatski onda duhan zagrijava, zagrijava se lula, stvara kondenzat, bla, bla...
Taj duhan na vrhu ti je zapravo neki prirodni regulator. Dobro, kad osjetiš da ga ima previše, samo okreni lulu da višak ispadne i sve pet...
Nema ti tu neke velike mudrosti, sve ćeš uostalom i sam vrlo brzo ukapirati...Recimo postoji pravilo kako se puni lula - o tome je Fuby pisao, no opet svako ima neki svoj štos, to je individalno.
Nego reci iz kakve lule pušiš? Ravne ili bentice?
Znam da pušiš O.C. i to je za početnika (bez ikakvih zlih primisli) odličan duhan... Kasnije, kad uđeš malo u štos, možeš eksperimentirati...
bayro
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: gašenje lule   08.04.08 23:12

Ne sraćkajte off topic, stvarno...Imate brbljaonicu, pusionicu, zmazani kutak, pa tamo laprdačite... Nitko od nas doista nije počeo sa nekom otmjenim lulama sa potpisima, bijelim točkama, crticama nego od lula male ili srednje vrijednosti.
Za početak, bolje da je lula ravna, jednostavna billardica, što Fuby linkboy kaže, lakše se puši i stvara manje kondenzata...Prošeći malo gradom, u Frankopanskoj imaš čisto ok. lula za nekih 300 - 350 kuna. To ti je Havana shop, ali o njemu imaš na forumu brdo topica, pa čak i fotki...
Gledaj ubosti neku DC (Danske club - filijala Stanwella) ili Stanwellicu, nisu skupe a dobre su... Pitaj cure, ne srami se, moraš za početak imati barem dvije lule, tako da se jedna odmara dok drugu pušiš...
Nije to nikakva velika mudrost!
Ugodno pušenje, i ako ti se lula ugasi, nikakva tragedija! lula
[Vrh] Go down

gašenje lule

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Similar topics

-
» Čišćenje lule
» Pušenje lule na otvorenom ( vani )
» Pušenje lule nakon tretmana sa soli
» gašenje lule