Prvi forum o lulama na ovim prostorima
 
Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 
 

 timi

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: timi   01.07.16 23:07

dakle, prijatelji moji, krenulo je, trebalo je strpljenja ali nadam se da ce se isplatiti!  Wink

timi prvi


kuhanju je nazocio mentor grga (moj imenjak po nadimku), dva prijatelja i moja malenkost. povremeno su nam pravili drustvo moja supruga, moji roditelji, klinci i pas. inace, imam jako blesavog pasa ali je strasno umiljat i pitom.

nakon pocetnih generalija prelazimo na cin kuhanja. koliko dosad znam (a to nije bas puno) moj nacin i tehnika kuhanja se razlikuje od ostalih ali, to sam ja, jbg.  Very Happy

radi se o tzv no sparge tehnici. bacva za ukomljavanje je izolirana sa svih strana, kapaciteta oko 100 litara i sadrzi i lazno dno. nemam herms niti radim recilkulaciju pumpom. ostatak opreme je manje, ili vise svima poznat, fotke su u drugoj temi.

idemo;
zagrijali smo 84 litre vode na (previsokih) 74 stupnja, pretocili to iz BK u MLT i cekali da se ohladi na 69 stupnjeva. tu je kineska pumpa vec pocela stucati a ja sam se poceo preznojavati jer su mi svi planovi pali u vodu. medjutim, svladali smo je.

nakon sto se voda (obogacena mineralima, RO) ohladila na zeljenu temperaturu tresnuli smo 16 kg slada unutra. slad lijepo propada, nema potrebe za nekim prenapornim mijesanjem jer je sve skupa prilicno rijetko. nakon toga stavljamo poklopac i kroz rupu na istom mjerimo temperaturu pomocu sonde od STC-a (prethodno kalibrirane). nakon sto je uletio slad temperatura je pala na nekih 67 stupnjeva i kasnije vise niti jednom ispod 66. dva, ili tri puta smo otvarali MLT radi mijesanja, tada temperatura malo padne i opet se vrati na isto. grga i ja smo se sprdali da STC ukljucuje grijac.

nakon transfera u BK i ukljucivanja plamenika sladovina je dostigla vrenje za otprilike 20 minuta (grga, ispravi me ako grijesim). 50g magnuma sam stavio direktno u pivo odmah nakon sto je prebaceno iz MLT u BK. takodjer, sve hmeljeve kasnije sam bacao direktno u pivo.

nakon sto je skuhano ubacen je IC (hvala Isvara) i pustena je kroz njega voda. trebalo mu je cca 25 minuta da ohladi pivo (cca 64 litre) na temperaturu od nekih 22-23 stupnja a nakon transfera u fermentor je bilo tocno 21.7

prilikom prebacivanja fermentor prvo smo se 2-3 minute cudili zasto pumpa nece povuci pivo i na kraju shvatili da sam ja zamijenio ulaz i izlaz. venturi efekt koji sam koristio za aeraciju vrhunski obavlja posao a to cete vidjeti i sami sa fotografije. izgled one pjene govori sve.

ubacili smo kvasce, stavili vrenjacu, zabrtvili poklopac fermentora gumom (prije toga zaboravili), stavili smo sondu STC-a u pivo i to je to.

komori je trebalo tri sata da spusti temperaturu sa 21.7 na 17.6 i sad je ustaljena na 18 stupnjeva s odstupanjem od 0.3

mislim da ce S05 lijepo odreagirati na ove temperature ali necemo nista unaprijed.

nego, evo malo fotki...

receptura




ubcivanje slada u MLT


transfer sladovine MLT-BK


grljenje BK-a dok jos nije vreo!  Wink


kaze. 1.050 prije kuhanja, isto to je pokazalo i poslije kuhanja ali postoji objasnjenje


odlaganje ostataka jecmenog slada, ide na razgradnju


venturi pjena o kojoj sam govorio gore


punjenje fermentora


ovako je izgledalo danas, cetrdesetak sati nakon pretakanja u fermentor...



pivili! over and out!

P.S. "timi" je ime piva! Wink

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
foksieloy
Oblak dima
Oblak dima


Broj postova : 1970
Join date : 06.03.2013
Age : 32
Lokacija : Križevci, Hrvatska
Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake

PostajNaslov: Re: timi   01.07.16 23:13

Jel slano?
[Vrh] Go down
http://foksieloy.name/
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   01.07.16 23:17

jos ne znam ali vjerujem da ce biti! Smile

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe Maker
Pipe Maker


Broj postova : 5883
Join date : 05.02.2008
Age : 61
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: timi   02.07.16 10:34

Grga kapa dole... čega se sve primiš.. dovedeš do ... pa skoro kraja. najbolje mi je ono na kraju, zamjenio ulaz i izlaz... Rolling Eyes Nadam se da ćemo probati nešto od Tvoga piva, znači ove godine ništa od Kanade Laughing ...
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Keko
Oblak dima
Oblak dima


Broj postova : 1179
Join date : 30.01.2013
Age : 54
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

PostajNaslov: Re: timi   02.07.16 11:51

Zašto me ovo asocira na dane prohibicije??
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   02.07.16 12:20

Davorin je napisao/la:
Grga kapa dole... čega se sve primiš.. dovedeš do ... pa skoro kraja. najbolje mi je ono na kraju, zamjenio ulaz i izlaz... Rolling Eyes Nadam se da ćemo probati nešto od Tvoga piva, znači ove godine ništa od Kanade Laughing ...

naravno da ce se probati, o tome smo pricali na posljednjem velikom (i blatnom) druzenju.

idem ali na neka tri tjedna, sogor ima momacku pa je izrazio zelju da dodjem i ja. Very Happy
to bi se trebalo dogoditi krajem ovog mjeseca ali, poznavajuci njega, nista nije sigurno. Wink

Keko je napisao/la:
Zašto me ovo asocira na dane prohibicije??

moram priznati da tome najvise "kumuje" ona posljednja fotka na kojoj se vidi pivo koje je u pocetnoj fazi fermentacije.
piva


_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
Rakija
Oblak dima
Oblak dima


Broj postova : 1953
Join date : 25.03.2013
Age : 30
Lokacija : Opatija
Omiljeni duhani : Oni kaj se dimiju kad ih vužgaš...

PostajNaslov: Re: timi   02.07.16 23:35

[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   08.07.16 2:30

jos par dana i prvo kusanje!  Wink

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   11.07.16 23:46

ovako je izgledalo danas u poslijepodnevnim satima. jos tri dana naglog hladjenja, poslije toga pet dana gaziranja i spremno je za istakanje!  Wink


areometar za mjerenje gustoce "kaze" da u ovom pivu ima negdje oko 5.5% alkohola a s obzirom na izmjerenu gustocu prije fermentacije.


ovdje moje oko kaze da ce boja, nakon trodnevnog hladjenja i petodnevnog gaziranja imati boju tocno kako sam htio, narancasto crvenkastu. okusom sam, takodjer, jako zadovoljan ali prava slika ce se vidjeti nakon sto sve skupa bude kompletirano.

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe Maker
Pipe Maker


Broj postova : 5883
Join date : 05.02.2008
Age : 61
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: timi   12.07.16 9:54

Samo da ne vrate s analize s opaskom da je konj imao secernu bolest Laughing zezam se, izgleda, kako bi Purgeri rekli, jako apetitlih Laughing
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   12.07.16 11:21

s analize ne moze biti vraceno jer analize nece biti! Wink

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
Antiša
Moderator
Moderator


Broj postova : 1674
Join date : 23.06.2008
Age : 31
Lokacija : Sabetta, Yamal
Omiljeni duhani : EMP, 965, McB Navy Flake, ST BL, Billy Budd

PostajNaslov: Re: timi   12.07.16 12:46

Bravo, Grga!!! piva

_________________
A stupid man's report of what a clever man says is never accurate, because he unconsciously translates what he hears into something that he can understand.     B.R.
[Vrh] Go down
http://antebudimir.wordpress.com/
imnik
Oblak dima
Oblak dima


Broj postova : 2165
Join date : 05.11.2009
Age : 41
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: timi   12.07.16 15:34

Bravo.
[Vrh] Go down
SašaZg
Žuti zubi
Žuti zubi


Broj postova : 638
Join date : 14.01.2016
Age : 40
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Samuel Gawith Commonwealth, Dunhill Royal Yacht

PostajNaslov: Re: timi   12.07.16 21:48

Svaka čast, Grga! Ovo odlično izgleda! Very Happy Very Happy
[Vrh] Go down
http://www.epidotatelier.hr/
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   12.07.16 21:57

nije to jos finalni izgled! Wink

bit ce jedna fotkica u pinta casi, sa pjenicom i mjehuricima! Wink

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
Antiša
Moderator
Moderator


Broj postova : 1674
Join date : 23.06.2008
Age : 31
Lokacija : Sabetta, Yamal
Omiljeni duhani : EMP, 965, McB Navy Flake, ST BL, Billy Budd

PostajNaslov: Re: timi   13.07.16 8:30

Jedino predlažem promjenu imena jer ovo zvuči kao neki dućan mješovite robe iz devedesetih, a ne kao piva. affraid Very Happy

_________________
A stupid man's report of what a clever man says is never accurate, because he unconsciously translates what he hears into something that he can understand.     B.R.
[Vrh] Go down
http://antebudimir.wordpress.com/
Davorin
Pipe Maker
Pipe Maker


Broj postova : 5883
Join date : 05.02.2008
Age : 61
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: timi   13.07.16 10:37

Ima nesto u tome, npr mi smo jedan nas duhan nazvali Zorin cvijetak Rolling Eyes
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
kkurilj
Bijeli zubi
Bijeli zubi


Broj postova : 51
Join date : 30.01.2014
Age : 36
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : McCl Frog Morton - kamilica :D

PostajNaslov: Re: timi   13.07.16 15:13

Mi koji smo pobliže upoznati s Grginim projektom ovo dugoooooo očekivano pivo zovemo Godot - Timi Godot. piva
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   15.07.16 0:08

kako god zvucalo, ime se nece mijenjati. Wink

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   15.07.16 0:21

kao sto rekoh, malo konkretnije fotke:

prije:


malo poslije:

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
foksieloy
Oblak dima
Oblak dima


Broj postova : 1970
Join date : 06.03.2013
Age : 32
Lokacija : Križevci, Hrvatska
Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake

PostajNaslov: Re: timi   15.07.16 7:59

A okus?
[Vrh] Go down
http://foksieloy.name/
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   15.07.16 8:01

slano!

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
Rakija
Oblak dima
Oblak dima


Broj postova : 1953
Join date : 25.03.2013
Age : 30
Lokacija : Opatija
Omiljeni duhani : Oni kaj se dimiju kad ih vužgaš...

PostajNaslov: Re: timi   15.07.16 8:35

grga je napisao/la:
slano!

lol!
[Vrh] Go down
myko79
Bijeli zubi
Bijeli zubi


Broj postova : 25
Join date : 04.08.2016
Age : 37
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: timi   05.08.16 23:42

Bome dobro si se ti opremio,svaka čast,ovo je već lijepo složen sistemčić tak da ne sumnjam da bu tu bilo nekih problema kad se ti i oprema prokužite do kraja.Po receptu vidim da bu to pivica i pol onak na granici apa i ipa kaj se tice gorcine,boja je fajn,a bome i pjenica lijepo ostavlja trag na casi(pretpostavljam da imas kegator posto si zgaziro u roku pet dana().Inace odabrao si meni najdraze hmeljeve,a kvasac s-05 je takav da nemres puno fulat odlicno pojede sve cak ponekad i preveć tak da zna dat dost suhi finis u krajnjem produktu,al to je ok za apa premda se ak volis malo sladje moze i ukom.na malo vecoj temp.Sve u svemu imas dobrog ucitelja i nadam se da se i vidimo u MB-roomu na konferenciji il na nekom od druzenja.
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator


Broj postova : 4741
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: timi   06.08.16 6:49

bilo bi mi drago kad bi se vidjeli i upoznali, zaista.

pivo je, sto se tice gorcine, otislo na IPA stranu a i arome nisu izostale. trenutno sam u kenjadi i tamanim iskljucivo IPA i mogu ti reci da sam naisao na par primjeraka vrlo slicnih mom pivu. definitivno nisam fulao osim u omjerima sladova. municha je trebalo biti dosta manje, crystala upola manje.

timi drugi je nesto sasvim drugo i sigurno nece imati taj "malty" okus jer je osnova 14 kg pale ale slada i 2 kg municha. od hmelja je islo upola manje istog magnuma ali na kraju na 10 minuta 100g amarillo pa na 5 minuta 100g cascade pa na 0 minuta opet 100g amarillo.

i opet mi nije dovoljno mirisalo ali mislim da ce ulogu parfema odraditi centennial koji donosim iz kenjade, malo preko kilograma. Wink

_________________
Pravila Foruma Tips And Tricks Vodič Za Početnike

Intendant najtajnije od svih tajnih grupa u Svemiru!
[Vrh] Go down
 
timi
Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» koš za pelene

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dim Lule :: Gastronomija :: Pića-
Forum(o)Bir: