Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 
 

 Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
Lakeman
Administrator
Administrator
avatar

Broj postova : 731
Join date : 31.01.2017
Age : 37
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit, Zvečevo...

PostajNaslov: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   16.10.17 10:54

IZVOR:  Gentleman.hr - Pravila ponašanja uživatelja cigara – cigar etiquette

Danas na internetu, ali i okolici u kojoj živimo nailazimo na svakojaka luda, nekima neprihvatljiva, a ponekad i divlja ponašanja te norme društva, no još uvijek postoji jedno mjesto gdje se prioritet stavlja na dobre manire i etiquette – a to je salon uživatelja cigara.
Zino Davidoff je zaslužan za manire koje danas znamo kao “cigar etiquette”. Čak je napisao i knjigu o tome. Zino je naime onaj istinski, pravi gospodin i to od samog izgleda, načina odijevanja pa sve do načina na koji uživa cigare.
Govorimo o onim pravim manirama “starog svijeta”; vremena kada su gospoda otvarala vrata damama, i kad su se skidali šeširi ulaskom u neku prostoriju.
Iako su i neki od tih običaja preživjeli te se primjenjuju, danas u društvu jednostavno prolazi sve, a ulazak u neki salon uživatelja cigara biti će kao ulazak u neki bizaran svijet.
Ne mislim pritom da salon uživatelja cigara okuplja samo neku umišljenu, nedodirljivu gospodu koja gleda na svijet s visoka; već sasvim nešto suprotno.

Sukladno tome postoje i određena pravila ponašanja kako postati bolji uživatelj cigara. Prema današnjim normama i navika, neka su pravila gospodina Davidoffa previše “viktorijanska”, primjerice, cigaru bi trebalo držati između kažiprsta i palca, a ne između kažiprsta i srednjeg prsta. Zino naime smatra da su te bivše metode više elegantne od današnjih.Iako je vjerojatno u pravu, način na koji držite cigaru je prvenstveno vaša osobna stvar.

Još jedno takvo pravilo koje valja spomenuti je skidanje brenda cigare prije pušenja, a kako ne bi reklamirali samog proizvođača, odnosno pokazivali koliko je vaša cigara skupa (ili jeftina). To pravilo se još uvijek koristi kod pojedinih uživatelja cigara, no ono je s vremenom dosta izblijedjelo, jer većina uživatelja baš želi znati čiju cigaru pušite. To je ujedno i odlična tema za počinjanje razgovora.

Pogledajmo sada neka iskušana pravila i načela ponašanja uživatelja cigara koja se koriste i danas, a kao što je i pokojni jazz klavijaturist, Dave Brubeck rekao let’s Take Five.

Priprema cigare
priprema_ciagerKad pripremate cigaru za pušenje, kapicu obavazeno odrežite originalnim rezačem kao što je rezač s duplom oštricom, rezač V oblika ili okrugli rezač tzv. cigar punch. Nemojte koristiti nožić, skalper ili razne rezalice, a najbitnije od svega nikada nemojte zubima odgristi kapicu s cigare. Jednostavno, taj duhan je lošeg okusa i kasnije možete samo imati probleme s raspadanjem cigare.

Kod pretpaljenja tzv. stopala, odnosno otvorenog dijela cigare, imajte vremena i strpljenja te pritom držite otvoreni plamen što dalje od stopala cigare, ali opet dovoljno blizu da užarite duhan. Najbolje je koristiti šibice ili upaljač sa slobodnim otvorenim plamenom kako bi izbjegli bilo kakva dodatna i nepotrebna sagorijevanja duhana koja mogu uništiti cijeli okus cigare.
Svakako cigaru za vrijeme paljenja držite u rukama, a ne u ustima kako bi vidjeli što radite.
Kada se stopalo zacrvenilo, polako puhnite kako bi se žar pravilno rasporedio po cijeloj površini cigare. Možda će trebati još dodatnog paljenja, ponajviše ako je cigara rađena od nešto masnijeg duhana – ti listovi su obično tamniji do crni i teže se pale.
Uglavnom što god radili nikako nemojte cigaru paliti kao cigaretu, stavljajući u usta i paliti blizim plamenom jer ga vrlo lako duhan možete “prepaliti” te time dobiti loš žar i gorki okus duhana.

Pušenje (uživanje) cigare
Možda ste primijetili kako neki popuše cigaru u rekordnom vremenu. Vrlo vjerojatno se radi o bivšim ili aktualnim pušačima cigareta; jednostavno imaju potrebu za češćim uvlačenjem dima, takozvanog – pufkanja.
Iako možda nikada niste pušili cigarete, cigaru pokušajte uživati tako da dim uvlačite jednom u minuti ili čak jednom u dvije minute. To omogućuje da se cigara i dim malo ohlade te tako kvalitetnije osjetite aromu i blend duhana, a što je na kraju i cilj uživanja. Osim toga, uživanje cigare bi trebalo biti opuštajuće. Uzmite si vremena i uživajte u njoj, kao što uživate u laganom žvakanju hrane. U suprotnom bi vam uživanje cigare moglo biti nešto što nećete doživjeti onako kako bi trebali, a razlog tome može biti samo vaša nestrpljivost.

Pepeo
Mnogi uživatelji cigara jednostavno kao da igraju igru tko će zadržati više pepela na cigari. Zabavna igrica, ali nikako nije ispravan način pušenja cigare. Koliko li je samo puta papeo pao na odječu, stol ili nepoželjno mjesto.
Dovoljno, odnosno idealno, je od pola inča do jednog inča (2,5 cm) pepela. Pepeo služi i kao svojevrsni filter te vam omogućava da uvlačite nešto hladniji dim cigare. Kad dođete do te granice od cca 2 cm nježno prebacite pepeo u pepeljaru. Možete čak rotirati cigaru/pepeo o stjenke pepeljare kako bi nježno ispao te oblikovao uredni konusni završetak. Uglavnom nikada pepeo ne bacajte na pod ili obližnu teglu s cvijećem.

Gašenje cigare
Da li ste jedna od onih osoba koja svoju cigaru popuši do samog kraja? Nema ničeg lošeg u tome, ukoliko cigara ima konstantan i fini okus do samoga kraja. Ima cigara koje su fine do posljednjih milimetara, no većinom cigara postaje gorka i nefina na zadnjih nekoliko centimetara. Ako ste osoba koja želi riješiti i zadnji milimetar svoj cigare, jer ste je eto platili 50, 100 kuna, stvari će u vašoj karijeri kao uživatelja cigara postajati samo gore. Baš naprotiv, ako cigara postane gorka na samom početku te se okus ne popravlja, jednostavno je odložite i pustite da se ugasi. Kad je puštate da se gasi, nemojte je uništavati i gužvati kao cigaretu. Takvo agresivno gašenje će samo rezultirati neugodnim i kiselim mirisom te priličnim neredom u pepeljari i stolu.

Lančano (stalno) pušenje
Znam prijatelja koji je “lančani pušač”. Ne prođe ni minuta od gašenja cigare, kad se poput magije, nova pojavi u njegovim ustima, a uvijek su to odlične i kompleksne cigare.
Naime, nema ničeg lošeg ukoliko popušite i nekoliko cigara na jednom sjedenju, naravno, ako možete to podnijeti, ali svakako je preporučljivo nepcu dati malo odmora od dima. Pokušajte pričekati barem pola sata ili sat vremena prije pripreme slijedeće cigare. Možete čak pročistiti nepce bitter lemonom ili sokom od limete.
Stalnim lančanim pušenjem možete pregorjeti nepce. Prva cigara možda ima odličan okus, ali bez pauze, nemojte se čuditi da slijedeća cigara nema taj okus, dapače, ima loš okus.
Ponovimo, uživanje cigare je nešto što treba biti opuštajuće i nešto gdje treba uživati u okusima i aromama duhana.
Ako si uzmete pauzu između cigara, ili čak maksimalno odužite pušenje jedne cigare, vrlo je vjerojatnije da ćete istinski uživati u onome što ste platili.
Jedan proizvođač izuzetno finih cigara, koji bi mogao ispušiti i do 50 cigara dnevno, nedavno mi je rekao da dnevno uživa samo dvije cigare. Jednu uz jutarnju kavu i jednu oko 15 sati. Taj vremenski odmak između cigara omogućuje mu posebno uživanje u svakom dimu te konzistentno i svakodnevno uživanje u svakoj cigari.

Uglavnom ovo je nešto što možete primijeniti pri slijedećem uživanju cigare. Imajte na umu da ovdje navedena pravila ponašanja možete primijeniti bilo gdje i bilo kada se nađete u nekom društvu uživatelja cigara. Nije na odmet završiti sa mišlju – bolje biti gospodin koji uživa u cigari, nego pušač cigare koji nije gospodin.

– članaka izvorno objavljen 11. travnja 2015. godine.

Autor: Andrew Sloss (Be A Better Man)

_________________
Outdoor Hrvatska   //   Lakeman Outdoors Youtube   //   Radoja Photography   //   Žuti kišobran d.o.o.

dadost je napisao/la:
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
[Vrh] Go down
foksieloy
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2688
Join date : 06.03.2013
Age : 32
Lokacija : Križevci, Hrvatska
Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   16.10.17 15:58

Osobno volim koristit blowtorch upaljače, kratkim brzim kruženjem dobije se jako tanki žar s kojim se onda jako lako i podjednako dalje puši cigara.

[Vrh] Go down
http://foksieloy.name/
Lakeman
Administrator
Administrator
avatar

Broj postova : 731
Join date : 31.01.2017
Age : 37
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit, Zvečevo...

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   16.10.17 16:24

foksieloy je napisao/la:
Osobno volim koristit blowtorch upaljače, kratkim brzim kruženjem dobije se jako tanki žar s kojim se onda jako lako i podjednako dalje puši cigara.


ja isto. Najbolja kontrola plamena...

_________________
Outdoor Hrvatska   //   Lakeman Outdoors Youtube   //   Radoja Photography   //   Žuti kišobran d.o.o.

dadost je napisao/la:
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2403
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   16.10.17 16:46

Najradje jirustim šibice i kod cigara i kod lula. Nekako, navikao sam.
Inače, nervira me taj štos sa ostavljanje ringa sa firmom. Za mene je deo rituala i kompetnog ugodjaja kako skidanje ringa pred paljenje, tako i odsecanje kapice neposredno pred paljenje.
[Vrh] Go down
Lakeman
Administrator
Administrator
avatar

Broj postova : 731
Join date : 31.01.2017
Age : 37
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit, Zvečevo...

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   16.10.17 16:57

imnik je napisao/la:
Najradje jirustim šibice i kod cigara i kod lula. Nekako, navikao sam.
Inače, nervira me taj štos sa ostavljanje ringa sa firmom. Za mene je deo rituala i kompetnog ugodjaja kako skidanje ringa pred paljenje, tako i odsecanje kapice neposredno pred paljenje.

Skidanje pred paljenje nekada zna poderati wrapper. Malo sačekaš, kad se ugrije, šikneš ga. Smile

_________________
Outdoor Hrvatska   //   Lakeman Outdoors Youtube   //   Radoja Photography   //   Žuti kišobran d.o.o.

dadost je napisao/la:
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
[Vrh] Go down
G.S.Patton
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1086
Join date : 22.04.2010
Age : 49
Lokacija : Tamo gdje je sve po mom...

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   16.10.17 17:43

Dobar članak, Laki, fala!
[Vrh] Go down
Lakeman
Administrator
Administrator
avatar

Broj postova : 731
Join date : 31.01.2017
Age : 37
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit, Zvečevo...

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   18.10.17 12:06

Novi smajliji Smile

_________________
Outdoor Hrvatska   //   Lakeman Outdoors Youtube   //   Radoja Photography   //   Žuti kišobran d.o.o.

dadost je napisao/la:
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
[Vrh] Go down
Leo
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 1925
Join date : 17.09.2010
Age : 24
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Dunhill Flake, Capstan, Artisans Blend

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   19.10.17 15:18

Palim šibicama i mičem šal sa oznakom proizvođača jer mi smeta. Osim toga, jedna od prvih stvari koje sam naučio je da se ne gasi lupanjem. Paljenje je dosta velika umjetnost i uglavnom se uvijek mučim s tim dijelom.
[Vrh] Go down
Lakeman
Administrator
Administrator
avatar

Broj postova : 731
Join date : 31.01.2017
Age : 37
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit, Zvečevo...

PostajNaslov: Re: Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr   19.10.17 16:02

Leo je napisao/la:
... Paljenje je dosta velika umjetnost i uglavnom se uvijek mučim s tim dijelom.

Uzmi plinski torch upaljač i riješio si muku.

_________________
Outdoor Hrvatska   //   Lakeman Outdoors Youtube   //   Radoja Photography   //   Žuti kišobran d.o.o.

dadost je napisao/la:
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
[Vrh] Go down
 
Cigar etiquette - članak - Gentleman.hr
Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Havana Cigar Shop Rijeka
» Cigar shop Churchill otvoren u Arena Centru
» Cigar shop u Masarykovoj
» Gdje kupiti u Splitu?
» Avenue Mall - Churchill Shop

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dim Lule :: Teme nevezane za lule (OFFTOPIC) :: Cigare-
Forum(o)Bir: