Prva lula bi u principu trebala biti klasična ravna billard lula. Ovisno o tome tko koliko puši, možda nije loše sa početak kupiti dvije lule, dok se jedna puši, druga se odmara. Lula ne bi smjela biti neki jeftilen, ali ne treba baciti niti hrpu love na prvu lulu. Dakle, ako je lula nova, treba je polako upušiti, ne natrpati recimo "Clan" u lulu i dimiti kao lokomotiva.
Sad, što se filtera tiče, prva stvar koju napravim kad nabavim lulu je da filter bacim. No to je stvar ukusa, no činjenica je da se filter brzo ovlaži i ako se ne mijenja redovito, zagadi lulu neopisivo. Imao sam prilike to vidjeti (i onjušiti - ne na mojoj luli).
Stvar je u tome da ako se lula pravilno napuni (3 x 3) i lagano puši, smatram da nikakvi filteri nisu potrebni.
Moje prve dvije lule su bile Savinellice Silver, koje sam kupio u Milanu davne 1980. godine, baš u Savinellijevom dučanu. Stajale su u jednoj košari pored ulaznih vrata i prodavale se za bagatelu, (nekih 20,000 lira tada) budući da nisu prošle posljednju provjeru - imale su navodno neku sitnu falingu koju do danas nisam otkrio - naime i danas su žive. Jedna je bila ravna, a druga bentica 606 extra. Slušao sam starije i pametnije, pravilno ih upušio, i eto još su žive i zdrave.
Lulu inače nakon pušenja treba ostaviti barem sat vremena da se ohladi, nakon toga je rastaviti i pustiti da se osuši nekih dva sata (ja ih ostavljam da se rastavljene suše preko noći), nakon toga ih očistiti pamučnim štapićima - i ne štediti na njima, a po potrebi se još mogu za komoru u glavi lule (pogotovo kod Peterson system) koristiti i vateni štapići za bebe.
Nakon toga lulu sastaviš i spremna je za novu uživanciju.