|
|
| Autor/ica | Poruka |
|---|
Teutobod-Tolkien boy Bijeli zubi

Broj postova: 34 Join date: 16.07.2008 Age: 22 Lokacija: The Shire-Beograd
 | Naslov: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 18:00 | |
| Postavljam ovu temu poste se vec neko duze vreme interesujem za pravljene iste, ovaj sledeci recept mi je porucio moj drug i ja prekosutra sa matorim stavljam ga na pogonsku traku, izvolite : Kilu i po meda (vrcani livadski) i negazirane mineralne vode strpati u lonac od 4l. Onda dodati limunov sok (5-6 komada), zatim 3 kesice crnog caja, tj. Earl Grey-a zbog tanina, 3 kesice nane cisto za ukus, i malo cimeta. Sve to to lagano kuvati (niposto da prokljuca, zato sto med gube sve svoje vitamine i lekovita svojstva) oko pola sata uz mesanje. Kada se ohladi, sipa ti u plasticni balon od 5l (od mineralne vode) i staviti kesicu pekarskog kvasca (to je oko 10 grama, mada ja licno mislim da je bolje vinsko od 12%, pekarsko ima 5 a sve zavisi i od proizvodjaca). Prekriti rupu gazom i drzati na sobnoj temperaturi. Brzo poprimi mutnu, tamno zutu boju, i blago se gazira. Posle dan-dva pretociti kroz gazu da se skine penasti talog od kvasca koji se skupio na povrsini, i vratiti u balon.Isti proces ponavljati na svakih nedelju dana. Koliko sam razumeo mog druga on je ovo radio bez iskustva, i nije ispalo lose ( vec moze se reci dobro) meni se svidelo. treba da stoji dok se nedodje do kraja alkoholnog vrenja (a to se proveri degustacijom). kada zavrsim sa ovim eksperimentom prenecu utiske  |
|
 | |

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 18:01 | |
| Ako neko ima bolji recept neka ga iznese ovde.Isto vazi i za pitanja namenjena meni  |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

Broj postova: 829 Join date: 21.01.2008 Age: 49 Lokacija: Torino
 | Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 18:25 | |
| Imam recept za "medicu". Istarski recept. U prvoklasnu lozovacu staviti meda. Nakon sto se med otopio, piti prije nego sto alkohol ishlapi. U Sloveniji imaju "medicku", ali mislim da je to to. Nek me Sefica ispravi, ako grijesim. |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 18:26 | |
| BtW. Bogovi su obicno bili pijani od medovine, tako da ne znam o kojoj je medovini rijec. |
|
 | |

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 18:45 | |
| Ja iskreno mislim da je tvoj prvi recept samo kombinacija Rakije i meda. Dok se prava i drevna medovina dobija frementacijom vode i meda ali nije lose ni to tvoje probati xxaxaxaxax  |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 19:19 | |
| Nemojmo pojednostavljivati stvari. Dobiti dobru rakiju nije setnja uz Adu. |
|
 | |
Snowblind Peče me jezik

Broj postova: 213 Join date: 26.05.2008 Age: 25 Lokacija: Celje-Slovenija
 | Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 20:11 | |
| U Sloveniji se zove medica  |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 20:24 | |
| Znaci kao i u Istri. Mislimo na istu stvar? |
|
 | |
Snowblind Peče me jezik

Broj postova: 213 Join date: 26.05.2008 Age: 25 Lokacija: Celje-Slovenija
 | Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 20:56 | |
| Da, ista stvar. Jednostavno ali vrlo dobro  |
|
 | |
Davorin Pipe maker

Broj postova: 3897 Join date: 05.02.2008 Age: 56 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 22:30 | |
| Ipak je ovaj recept od ljubitelja Tolkiena, prava medovina. Probao sam i jednu i drugu ali mi je ova od fermentiranog meda bolja. Istina nemam ništa ni od prave medice. Nabavljam je iznad Buzeta, jel to to Branko? Naravno uz bisku i ostali izbor "ljekovitih" likera. |
|
 | |
sesa_pipes Pipe maker

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 17.07.08 22:54 | |
| Je, gdje iznad Buzeta: pul Nezica? Uostalom ima ih u Istri koliko volis. Ovu medovinu o kojoj govorite kao pravoj, ne znam bas puno. Vjerovatno je to verzija Tolkiena, jer citajuci grcke klasike, ni jedno bozanstvo nije ostajalo trijezno. Ali, vremena se mijenjaju. |
|
 | |
bayro Moderator

Broj postova: 9379 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 18.07.08 7:18 | |
| Da, tu su medovinu kako je opisuje naš Apokaliptik pili i naši velecijenjeni preci - Stari Slaveni! Onda su takvi supijani (vjerojatno ih je i kakva solarna oluja na putu opičila) došli do Jadrana, potjerali mirne turiste, malo popljačkali što je ostalo iza Huna, Langobarda, Ostrogota, Vizigota i ostalih pitomih naroda, - jer su tako supijani bauljali po Evropama i zakasnili na glavnu feštu par stoljeća ...I sad smo tu gdje jesmo... Za sve je kriva medovina (i solarne oluje) !  |
|
 | |

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 18.07.08 13:32 | |
| Alo ljudi da li vi stvarno mislite da ja stvarno verujem u taj prokleti kraj sveta.To je prica za malu decu i velike naivcine, sve je to jos jedna u nizu losih reklama.  |
|
 | |

| Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 18.07.08 13:33 | |
| ma dobro je dok imamo nesto za cugu nego zna li neko bolji recept za medovinu? :geek: |
|
 | |
bayro Moderator

Broj postova: 9379 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Medovina-Bozansko pice 18.07.08 13:37 | |
| To će znati Veliki Meštar Davorin. On inače nije ljubitelj cuge, ali se razumije u sve te medicine...A možda i tvoj sugrađanin i naš ugledni član Beluga posjeduje neka tajna znanja o tome! Samo se pazi solarnih oluja!  |
|
 | |
|