Eto, ja jučer ponovo u ratu s gadovima. Sorry što sam totalno OT, ali moram se negdje ispuhati.
Ne samo da mi je naplatio pdv nego me gad i oženio za 80 kn, a Draganu i moju majku dobrano iznervirao. Ali, naletio je na tvrd orah...
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Poštovani,
Ovim putem tražim objašnjenje naplate poreza i pristojbi te želim prijaviti neprimjereno ponašanje carinskog službenika Borisa Brumnića.
Na početku želim navesti da sam osoba sa 100% invaliditetom (paraplegia) i da se mogu kretati isključivo u invalidskim kolicima.
Također želim istaknuti da bez obzira na moj invaliditet često putujem, što osobnim automobilom, što avionom, i da za carinske službenike imam samo riječi pohvale, pogotovo na carinike u Zračnoj luci Zagreb i Zračnoj luci Dubrovnik.
Dana 30. srpnja 2008. godine vraćao sam sa nevjenčanom suprugom, Draganom Kupres, kćerkom Irmom Vilom Vlah (devetomjesečna beba) i majkom Josipom Vlah iz Slovenije gdje smo kupili dječju autosjedalicu njemačke tvrtke Römer. Vrijednost autosjedalice iznosi 216,66 €.
Na carinskom prijelazu Bregana Naselje bili smo između 20 i 21 sat. Autosjedalicu smo uredno prijavili carinskom službeniku uz predočenje računa (u prilogu dopisa).
Carinski službenik je prvo naveo da moramo platiti 560 kn. Nakon što je moja supruga tražila objašnjenje (jer se meni prilično komplicirano kretati invalidskim kolicima u krugu Carinske ispostave), službenik je promijenio iznos i naplatio nam 421,34 kn.
Obzirom da se radi o dječjoj autosjedalici koja je proizvedena u EU, što je službenik i naveo u dokumentu „Obračun davanja pri uvozu br. 252021“, carina nije obračunata.
Za pdv na robu vrijednosti 1570,00 kn naveden je iznos od 379,94 kn umjesto 345,40 kn, te je naplaćen Poseban porez u iznosu od 10 kn.
Uz to, naplaćen nam je i iznos od 31,40 kn što smo primijetili tek u automobilu. Nakon toga vratili smo se do službenika i zatražili objašnjenje, na što nam je on naknadno dao uplatnicu na navedeni iznos. Ponovno smo zatražili objašnjenje o kakvom se iznosu radi, na što je carinik vrlo grubo odgovorio: „Ovaj
papir vam košta 31 kn, ako vam nešto nije jasno idite šefu u Breganu, valjda ja znam svoj posao!“.
Kako sam ja 100% invalid i u automobilu je s nama putovala devetomjesečna kćer, vjerujem da Vam je razumljiva odluka da ne idemo do graničnog prijelaza Bregana na razgovor s odgovornom osobom.
Zbog toga molim da mi
konkretno odgovorite na sljedeća pitanja:
1. koliko je potrebno ukupno platiti pdv-a i svih ostalih davanja za navedenu dječju autosjedalicu proizvedenu u EU u vrijednosti 1570 kn?
2. ukoliko je iznos krivo obračunat, što smatramo da jest, na koji način možemo tražiti povrat preplačenog iznosa?
3. što smo to platili u iznosu 31,40 kn i po kojoj osnovi?
4. da li je carinski službenik dužan odgovoriti na pitanje o naplaćenoj naknadi?
Želim naglasiti da nam je potpuno jasno da je potrebno platiti pdv na uvezenu robu iako se radi o dječjoj autosjedalici, jer smo uostalom bez ikakvog razmišljanja predočili račun. Tim više nam nije jasno arogantno i neprofesionalno ponašanje Vašeg službenika jer nas nije ulovio u pokušaju šverca, iako takvo ponašanje niti tada ne bi bilo opravdano. Vjerujemo da bi carinski službenici trebali imati barem malo poštovanja prema osobi s invaliditetom i majci s malim djetetom. Zbog toga smatramo da bi bilo korektno da nam se Vaš službenik u najmanju ruku ispriča zbog svog neprimjerenog ponašanja. Nadam se da neće biti potrebe cijelu priču objaviti u medijima.
Ukoliko Vam je potrebna bilo kakva dodatna dokumentacija (liječnička dokumentacija) vrlo rado ću Vam je poslati.
S poštovanjem,
Zoran Vlah, dipl. ing.
U prilogu:
1. Obračun davanja pri uvozu br. 252021;
2. Uplatnica (bez broja) na iznos 31,40 kn;
3. Račun br. 126149;
4. Zahtevek za vračilo ddv 1688.
Na znanje:
1. Carinska ispostava Bregana;
2. Carinska ispostava Bregana Naselje.