|
|
| Autor/ica | Poruka |
|---|
miha1981 Bijeli zubi

Broj postova: 37 Join date: 09.11.2008 Age: 30 Lokacija: Ljubljana, Slovenija
 | Naslov: Vino 04.12.08 9:40 | |
| Da pokrenemo debatu i na ovu temu...
Koje vino pijete, kada i s kim? Kojeg ni pod razno? Zašto?
Za mene postoji samo jedno pravilo, i to je da pijem dobro vino ili ne pijem uopšte. Dakle trošak kod nabave nije prvi kriterij (pa ni drugi ili treći). Nemam averzije do bilo koje sorte ili zvrsti (ne znam, da li je to isto izraz hrvatske enologije). Ako sudim po iskustvu, više su na tapeti crna nego bijela vina, roseji skoro nikad. Ob posebnim prilikama tu je i pjenušavo vino. Nastojim se truditi, da je štoviše posebnih prilika. Po pravilu pijem uz jelo i trudim se, da izaberem dobru kombinaciju, iako nisam nikakav ekspert. Ponekad ću ić u vinoteku i pitati za mišljenje ili preporuku, drugi put "riskirati" nabavom sam.
Kod kuće imamo i vinograd, večina proizvodnje je Cviček, što je zapravo zvrst 4 sorti koje poglavitna karakteristika jeste viši stupanj ukupnih kiselina te malo manje alkohola (10-12 vol %). To Cviček čini pitkim i baš ugodnim za piće uz tešku hranu, jer dodatna kiselina razbremenjuje želudac. Inače od crnih dragi su mi Refošk, Cabernet Sauvignon, Teran, Plava frankinja i razne zvrsti vina, zavisi od vinara. A od bijelih recimo Sivi pinot, Muškat, Renski rizling, Laški rizling, Malvazija, Chardonnay.
Od pjenušavih izabiram najčešće suha (sec) ili demi sec. Ponekad kupim i kakav predikat, jagodni izbor ili nešto slično, tako za desert. Pijem najradije u društvu, a kad nema društva, porazgovaram sa sobom i rujnom kapljicom. |
|
 | |
Greg Peče me jezik

Broj postova: 240 Join date: 30.10.2008 Age: 29 Lokacija: Zabreg
 | Naslov: Re: Vino 04.12.08 13:28 | |
| Ja volim crno suho vino, eventualno poluslatko. Pošto cura i ja često jedemo ribu jedna boca je uvijek spremna. Najčešće kupujem vino u rinfuzi, crno od 18 kuna i dovoljno je dobro za naše potrebe. To vino nije dobro za bevandu jer mu fali kiseline. Mislim da je sorta Babić. Moji starci vole fina vina pa mi tu i tamo poklone koju bocu Sivog pinota i Cabernet Sauvignona koji su mi izvrsni. Hvale australska vina jer je omjer cijene i kvalitete fantastičan. Kad si kupujem buteljirano vino to je isključivo Kratošija od Tikveša, nije skupa a meni je izvrsna. Tga za jug mi je malo preslatko. |
|
 | |
bayro Moderator

Broj postova: 9082 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Vino 04.12.08 14:29 | |
| Plenkovićev "Plavac mali" od južnih vinčina, a Iločki traminac od sjevernih sorti... Naravno, mogli bismo sada nabrajati ad infinitum, ali ova dva vina su moji apsolutni favoriti! |
|
 | |
Gost Gost
 | Naslov: Re: Vino 04.12.08 15:06 | |
| U zadnje vrijeme jedan od najboljih mi je Traminac (Davorinovi privatni podrumi) jer već nakon druge čaše pada horizontala...Pravi nektar i Bogovi bi mu pozavidjeli  |
|
 | |
miha1981 Bijeli zubi

Broj postova: 37 Join date: 09.11.2008 Age: 30 Lokacija: Ljubljana, Slovenija
 | Naslov: Re: Vino 04.12.08 15:07 | |
| Ne znam kakva je situacija kod vas ali u Sloveniji imamo sreču što je jako jako obilan izbor vina na trgu. Osim domačih vinara sve je više ponude i iz inozemstva. Svaki trgovac od Spara i Leclerca dalje uvozi ogromne količine vina što naravno stvara ozbiljnu konkurenciju i s tim naravno snižava se cijena. Može se dobiti vrlo dobra vina za male pare. |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Vino 04.12.08 15:40 | |
| I kod nas je slična situacija. Od čileanskih, kalifornijskih, australijskih do makedonskih....Nisu skupa a odlična vina. To su sve naši Dalmatinci posadili tamo u XIX stoljeću! Osim makedonskih naravno!  |
|
 | |
Beluga Bacam filter

Broj postova: 544 Join date: 30.06.2008 Age: 47 Lokacija: Beograd
 | Naslov: Re: Vino 04.12.08 17:36 | |
| |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Vino 04.12.08 23:59 | |
| Hepok propao, postoji neka žilavka, koja nije ni sjena onoj prijeratnoj. Probao sam je pred neko vrijeme - veliko razočaranje. A Zlatna Radgonska Penina - odličan pjenušac! Potpisujem. Isto tako su i makedonska vina odlična. Neki dan sam naletio na akciju "Cabernet Sauvignon" od Povardarja za 23 kune! A vino odlično. Dobra su mi bila i sva kosovska vina dok ih je još bilo za kupiti...Bila su kvalitetna i cijena im je bila prihvatljiva! Kutjevačka graševina se nešto pokvarila...Ovisi kako naletiš...Zna biti odlična, a znade biti kisela kao cviček - inače Titovo najdraže vino, a Drug Stari je znao što je dobro vino! |
|
 | |
Sasha19_81 Peče me jezik

Broj postova: 287 Join date: 07.04.2008 Age: 30 Lokacija: Bregana- radim u Zagrebu
 | Naslov: Re: Vino 05.12.08 12:05 | |
| Iskljucivo portugizac..
Skoro uvijek od Šembera iz Jaske..
Ne sjecam se kad sam probao neciji drugi. |
|
 | |
Davorin Pipe maker

Broj postova: 3729 Join date: 05.02.2008 Age: 56 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Vino 05.12.08 18:15 | |
| Ovo je dobar izbor Saša, dobro vino i dobar podrumar.... |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Vino 05.12.08 19:06 | |
| A zato mu se duhani "čuju" na plijesan! To on pljačka Šemberove podrume...Sad su mi mnoge stvari jasnije! |
|
 | |
Davorin Pipe maker

Broj postova: 3729 Join date: 05.02.2008 Age: 56 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Vino 05.12.08 19:15 | |
| Da vidiš kako su neke stvari izbile na vidjelo :_))). Inače Saša čeka te jedan novi duhan za degustaciju u klubu.... by satelit. |
|
 | |
bayro Moderator

| Naslov: Re: Vino 05.12.08 19:45 | |
| Krasota po tvojem ukusu!  |
|
 | |
abudimir Žuti zubi

Broj postova: 633 Join date: 23.06.2008 Age: 26 Lokacija: Bjelovar
 | Naslov: Re: Vino 05.12.08 19:48 | |
| Pretpostavljam da je to onda nešto od čega treba  glavom bez obzira... :P |