Prvi forum o lulama na ovim prostorima
 
Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 
 

 Divljač

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Divljač   28.02.10 18:53

Krenuo bih od najjednostavnijeg jela od divljači, a to je gulaš.

Sastojci:
- 600 grama srnetine (može i druga divljač)
- 100 grama masti
- 400 grama luka (par manjih glavica)
- 1 goveđa kocka za supu ili šta bih rađe preporučio 1 litar supe od povrća sa sledećim sastojcima - sitno seckane mrkva, paškanat, celer, peršun i češnjak
- 1 kiašika senfa
- 100 grama brusnica ili borovnica (mogu i suve šljive, jabuke kruške)
- malo mlevenog bibera
- 1 supena kašika melevene crvene paprike (može i tucane ko voli ljuto)
- 1 kašika paradajz pirea (van sezone paradajza ili jedan sitno seckan paradajz u sezoni)
- 1 deci belog vina

Spremanje:

Prvo se na masti prorpši sitno seckan luk, a potom doda meso seckano na manje komade komade.Kada se meso dobro isprži sa svih strana, dodaju se so i voće i lagano dinsta uz dolivanje supe (ili vode sa goveđom kockom). Kada meso omekša umeša se senf, biber i paprika, a potom paradajz. Nakon nekoliko minuta doda se vino u sve se još malo prokuva.
Spremanje obično potraje nekoliko sati.

Najbolje je poslužiti sa knedlama od hleba ili krompira.


Cool
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe Maker
Pipe Maker
avatar

Broj postova : 6014
Join date : 05.02.2008
Age : 61
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 19:04

Čekam da naš majstor od divljači, Keko, komentira... više manje to je recept koji i ja primjenjujem, makar mi je lično najbolji vepar.
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Gost
Gost



PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 20:41

Postoji hrpa varijanti na tu temu, a naj je ako postoji nekoliko vrsta divljači....
Ja voće ne stavljam, a meso pacam u rasolu nekoliko dana, te istim podljevam prilikom pirjanja. Vino ide tek pred kraj, a gljive (vrganji pogotovo) su dobrodošli.
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 20:55

Slažem se što se tiče gljiva. Ako ya ručkom ima onih koji to vole uvek )moja supruga je alergična pa ih iybegavam stavljati=.
Lično meso stavljam u pac od povrća 24 časa, osim divlje svinje koja ide predhodno 24 časa u kiselo melko ili jogurt da se iyvuče onaj relativno težak miris.
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 4763
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 23:13

Sve mi je manje, vise jasno ali - cemu mast?

To je jedino sto mi je malcice cudno u ovom receptu.
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 23:34

Na masti propržiš luk pre no što idu svi ostali sastojci.
[Vrh] Go down
grga
Moderator
Moderator
avatar

Broj postova : 4763
Join date : 01.11.2009
Age : 42
Lokacija : Osijek
Omiljeni duhani : Kamilica, Sve Žabe, Chocolate Flake, Gljive, SQL

PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 23:37

Ja to inace radim na vodi jer ta mast u protivnom pliva na povrsini (neki koriste ulje).
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Divljač   28.02.10 23:44

Kako ko. Ovo je samo jedna od varijanti. Jeo sam razne gulaše, bilo je sa uljem što mi se nije svidelo, bilo na vodi ili na masti. Uglavnom sve ovisi o tome kako se kome sviđa i kakvo se meso ima. Lično ako imam divlju svinju stavim minimum masti (supenu kašiku).
No kao što rekoh ovo je samo jedna varijanta. Gledat ću u uskoro da postam još neki recept za druga jela od divljači. Kako uglavnom lovim sitnu divljač, mislim da jena redu nešto sa zecom, fazanom ili prepelicom.... (uskoro sledi)...
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Divljač   06.03.10 22:51

Hm, da nastavim (zbog onih koji velo ove delicije) i ako ima i onih koji ne jedu divljač.

Za svako spremanje divljači koje nije gulaš ili supica potreban je pac u kome će malo odstojati.
Mesto divlje svinje pre stavljanja u pac treba da bude u jogurtu ili kiselom melku 12-24 sata, a posle 24 sata u pacu.

RECEPT:
U šerpu gde če se spremati pac staviti oko 300 ml ulja i iseci i izdinstati dve velike glavice luka. Doda se nakon toga 6-7 čenova češnjaka prewečnih na pola, 4-5 listova lorbera i 5 zrna bibera. Na ovo se za dalje dinstanje dodaju iseckani šargarepa (5-6 komada), paškanat (2 komada), peršuna (4 komada), komad celera, nekoliko listova pešuna i celera. Pred kraj dinstanja doda se 2 dl crvenog vina.



Pošto je meso odstojalo u pacu može se spremati.

Evo recepta za zeku:

Zec se posoli sa jednom kašikom soli, savije i stavi na vruć pac. Okolo se dodaju suhe šljive (po mogućnosti bez koštica, predhodno oprane i opdstojale nekoliko sati u hladnoj vodi). Zec se obloži kriškama slanine (oko 300 grama za jednog zeca) i peče oko 2.5 časova na oko 200 stepeni. U toku pečenja zec se bare 1-2 puta okrene.

Po zavrešnom pečenju meseo se izvadi, iseče i posluži uz sos koji se pravi na sledeći način. Pac se izblendira i na malo ulja i brašna sa dve čaše pavlake meša desetak minuta na tihoj vatri.
Najbolje je poslužiti uz knedlu.


Zadnja promjena: imnik; 09.09.12 14:39; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Divljač   06.03.10 22:53

Ovo je knedla koju najčešće spremamju moja majka i supruga. Ranije je mama pravila i od starog hlema i od krompira, no ova se pokazala kao najpraktičnija i najukusnija. 8-) 8-) 8-)
Knedla:

- 6 jaja
- 300 g griza (pšeničnog)
- 500 g sintog sira

Sir, griz i žumanca se izmešaju i porkiju, a potom stave u frižider 5-6 sati da odstoje. Nakon toga umute se balanca i promešaju sa odstojalom masuom. Masa se podeli na dva dela i naprave se jufkice koje se uviju u gazu. Stavi se voda i čeka da proključa, a potom dodaju jufkice u gazi i kuvaju oko 1 sat.
PO vađenju iz gaze knedla se iseče na kriške i servira uz meso kao prilog.


Česka kuhinja je veoma bogata različitim knedlama, a takođe i Bavarska i Frankonijska. Tu svako mestašce ima neki svoj recept. Tako su i moji sa tromeđe Česke, Austrije i Nemačke doneli sa sobom na ovaj brdOVITI Balkan svoje recepte. Sve smo ih manje više spremali, no ovaj kao što rekoh je najviše u upotrebi u našoj kući.
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima
avatar

Broj postova : 2252
Join date : 05.11.2009
Age : 42
Lokacija : Beograd

PostajNaslov: Re: Divljač   06.03.10 22:54

FAZAN

Mi ga uvek spremamo u varijanti supa i pečeni fazan. PRvo se napravi supa, a potom ide ptičica u rernu. No idemo redom.

Fazanska supa:
- opran fazan
- 4-5 šargarepa
- 4 korena peršuna
- lišće peršuna od dva korena
- 2 paškanata
- 1 veliki crni luk predhodno zapečen na alu foliji
- 1 čen češnjaka sa ljuskom
- 1 komad celera
- 1 struk lišća od celera
- 1.5 kašika so
- 5 zrna crnog bibera

Sve nabrajoano se stavi u ekspres lonac i nalije voda do crte i kuha na tihoj vatri.
Po završenom spremanju dodaju se rezanci po ukusu ili se može servirati sa malo pavlake

Pošto se uspica napravi sledi pečenje ptičurine ili nekad samo ptičice.
Skuhani fazan se prepolovi i obloži slanonom. Tako obrađen ide na vruć pac (pogleddi zeca). U odnosu na zečiji pac jedina razlika je u vinu, jer se ovde stavlja mesto crvenog vina 2 deci belog.
Ptičica se pošto smo ovo uradili peče oko sat vremena. POšto se izvadi i iseče, od ostatka onoga što je bilo u loncu napravi se uz pomoć blendera i pavlake sos (isto kao i za zeca, samo je ovaj znanto svetliji zbog uticaja belog vina)
[Vrh] Go down
 
Divljač
Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Divljač

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dim Lule :: Gastronomija :: Jela-
Forum(o)Bir: