Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

Ode...

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : Previous  1, 2, 3
Autor/icaPoruka
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

Broj postova: 3897

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 8:42

grga "the runingman" Shocked sreća da nisi u Turskoj, tamo da te bace u zatvor zna se što te čeka Twisted Evil
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
grga
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2733

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 8:50

Mislim da bi ovdje bilo jos gore!
Smile
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9379

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 10:31

Davorine; samo mali ispravak - hrvatski jezik ima tri narječja - štokavski, kajkavski i čakavski, i tri glavna dijalekta - skupine narječja, od kojih su glavni - ijekavski i ekavski i ikavski , tako da primjerice u kajkavskom narječju može biti i ijekavski i ekavski dijalekt.
U to sam se i osobno uvjerio jer u Zagorju, kad sam išau u Bedekovčinu, u jednom selu će ti reći "skrenite leve", a u drugom, kilometar udaljenom će kazati "skrenite lijeve", dakle nema pravila, dok se u Zagrebu govori kajkavski u ekavskom dijalektu, dok izraz "purger" dolazi iz njemačkog "burg" što znači grad, odnosno "građanin". (primjerice "buržoazija" ili građanski sloj)
Dijalekt i narječje su dvije kategorije, a Grga je opet kategorija za sebe! bounce

Zadnja promjena: bayro; 29.04.10 10:35; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2974

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 10:34

Davorin je napisao/la:
ma ima Šokre pravo, koji ćeš klinac tamo ( a nema grtalica Very Happy , ima li bar koji jelen? Šokre stalno priča o paprikašu od jelane Twisted Evil ) Inače moram kao originalni Purger nešto ispraviti, što svi krivo citiraju..... Purgeri su EKAVCI - jezik dolazi iz kajkavštine, tako da je "bumo videli" bez j ili još gore ij, Simpatično kada neko pokušava, ali da budemo precizni Laughing , uz put moj Grga što se čudiš, situacija je takva da će sigurno sada puno oštrije tražiti radnike na crno, prijatelj je bio kod rodbine u Australiji, što je najbolje stvarno samo obiteljska posjeta, išao nešto pomoći rođaku jedno prijepodne, susjedi prijavili i po kratkom postupku - cipela i zabrana ulaska na 5 godina..... to je realnost. Ne vjerujem da je u Kanadi bitno drugačije....

te susede treba "opametiti" po kratkom postupku. Shocked namestati im radnju sve dok se ne opasulje i dignu ruke... odemo ot, Papa Štrumf , ko su purgeri? cuo sam da se u hrvatskoj taj termin koristi pogrdno u smislu seljacina ili tako sta, ali mene zanima ono pravo.
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9379

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 11:57

ssekir75 je napisao/la:

Papa Štrumf , ko su purgeri? cuo sam da se u hrvatskoj taj termin koristi pogrdno u smislu seljacina ili tako sta, ali mene zanima ono pravo.

Tko su purgeri objasnio sam u ranijem postu. No to nema pogrdan smisao, osim kada se izmjenjuju "ljubaznosti" između regija, naročito izraženo kad igraju "Dinamo" i "Hajduk". šokre4 šokre4 kompjuter
[Vrh] Go down
MOVESHAKER
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 788

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 12:08

... nekak mi se čini da su Purgeri starozagrebačke obitelji koje pokoljenjima žive u Zagrebu, dok su ovi ostali "dotepenci"...
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2974

PostajNaslov: Re: Ode...   29.04.10 15:16

hvala. imalo je pogrdan smisao u nekim serijama koje sam bio prinudjen da slusam dok sam bio kuci a moja sestra ih gledala. nebitno, cista radoznalost...
[Vrh] Go down

Ode...

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 3 / 3.Goto page : Previous  1, 2, 3