Davorin Pipe maker

Broj postova: 3897 Join date: 05.02.2008 Age: 56 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 8:42 | |
| grga "the runingman"  sreća da nisi u Turskoj, tamo da te bace u zatvor zna se što te čeka  |
|
grga Oblak dima

Broj postova: 2733 Join date: 01.11.2009 Age: 37 Lokacija: Osijek
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 8:50 | |
| Mislim da bi ovdje bilo jos gore!  |
|
bayro Moderator

Broj postova: 9379 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 10:31 | |
| Davorine; samo mali ispravak - hrvatski jezik ima tri narječja - štokavski, kajkavski i čakavski, i tri glavna dijalekta - skupine narječja, od kojih su glavni - ijekavski i ekavski i ikavski , tako da primjerice u kajkavskom narječju može biti i ijekavski i ekavski dijalekt. U to sam se i osobno uvjerio jer u Zagorju, kad sam išau u Bedekovčinu, u jednom selu će ti reći "skrenite leve", a u drugom, kilometar udaljenom će kazati "skrenite lijeve", dakle nema pravila, dok se u Zagrebu govori kajkavski u ekavskom dijalektu, dok izraz "purger" dolazi iz njemačkog "burg" što znači grad, odnosno "građanin". (primjerice "buržoazija" ili građanski sloj) Dijalekt i narječje su dvije kategorije, a Grga je opet kategorija za sebe! 
Zadnja promjena: bayro; 29.04.10 10:35; ukupno mijenjano 1 put. |
|
ssekir75 Oblak dima

Broj postova: 2974 Join date: 07.11.2009 Age: 36 Lokacija: Bela Crkva - Banat
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 10:34 | |
| | Davorin je napisao/la: | ma ima Šokre pravo, koji ćeš klinac tamo ( a nema grtalica , ima li bar koji jelen? Šokre stalno priča o paprikašu od jelane ) Inače moram kao originalni Purger nešto ispraviti, što svi krivo citiraju..... Purgeri su EKAVCI - jezik dolazi iz kajkavštine, tako da je "bumo videli" bez j ili još gore ij, Simpatično kada neko pokušava, ali da budemo precizni , uz put moj Grga što se čudiš, situacija je takva da će sigurno sada puno oštrije tražiti radnike na crno, prijatelj je bio kod rodbine u Australiji, što je najbolje stvarno samo obiteljska posjeta, išao nešto pomoći rođaku jedno prijepodne, susjedi prijavili i po kratkom postupku - cipela i zabrana ulaska na 5 godina..... to je realnost. Ne vjerujem da je u Kanadi bitno drugačije.... |
te susede treba "opametiti" po kratkom postupku. namestati im radnju sve dok se ne opasulje i dignu ruke... odemo ot, , ko su purgeri? cuo sam da se u hrvatskoj taj termin koristi pogrdno u smislu seljacina ili tako sta, ali mene zanima ono pravo. |
|
bayro Moderator

Broj postova: 9379 Join date: 15.01.2008 Age: 55 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 11:57 | |
| |
|
MOVESHAKER Žuti zubi

Broj postova: 788 Join date: 30.11.2009 Age: 39 Lokacija: Zagreb
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 12:08 | |
| ... nekak mi se čini da su Purgeri starozagrebačke obitelji koje pokoljenjima žive u Zagrebu, dok su ovi ostali "dotepenci"... |
|
ssekir75 Oblak dima

Broj postova: 2974 Join date: 07.11.2009 Age: 36 Lokacija: Bela Crkva - Banat
 | Naslov: Re: Ode... 29.04.10 15:16 | |
| hvala. imalo je pogrdan smisao u nekim serijama koje sam bio prinudjen da slusam dok sam bio kuci a moja sestra ih gledala. nebitno, cista radoznalost... |
|