Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
Naslov: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 08.02.18 0:34
Dragi članovi, ovdje smo predvidjeli da u jednoj temi možete staviti fotografiju lule koju ste kupili, ili planirate kupiti, a niste pronašli tražene detaljnije informacije online ili u živo u užem krugu lulaša. Npr dosta se može toga saznati pretragom PIPEPHIL baze podataka ako imate jasno vidljiv logo na luli. Možda je jasno vidljiv proizvođač ali jednostavno niste sigurni koji je oblik lula? Npr mala je razlika između oblika Lumberman i Lovat. Pa ako niste sigurni, postavite pitanje ovdje. Veliki broj proizvođača je tijekom godina proizvodnje radilo pod drugim imenima ili za druge tvrtke pa nije na prvu jasno tko je pravi proizvođač konkretne lule. Za ovu temu je jako bitno postaviti što bolje fotografije same lule i točno prepisati žig / oznaku. Uglavnom, sve nedoumice oko konkretne lule postavite ovdje u jednu temu. Ima nas dosta i ukupno znanje je veliko a nije sramota pitati. Zato imamo forum. A i imamo članova koji jednostavno vole istraživati porijeklo lula.
(u ovoj temi će svaki offtopic biti odmah obrisan. Offtopicom se smatraju i kada neki član ne nudi pomoć oko teme već ostavi samo jedan komentar tipa:''Ma nije važno ko je proizvođač, glavno da se tebi sviđa lula.''. Naravno da je to tako, ali ovo nije tema za takvu raspravu.)
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
Zadnja promjena: Lakeman; 08.02.18 15:39; ukupno mijenjano 1 put.
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 40 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 08.02.18 11:25
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 08.02.18 17:05
Evo prvi slučaj u novoj rubrici.
Zadnjih par dana sam kupio dvije različite lule. Obje rabljene i bez puno ''opisa'' o luli.
LULA BR 1 Prva lula je imala žig POLO - LONDON MADE . Nisam nikada čuo za te lule, pa sam googlao i našao na pipediji: '' Started as a brand of Civic, then to Cadogan, also a brand of Savinelli'' . LINK: https://pipedia.org/wiki/British_Pipe_Brands_%26_Makers_M_-_Q Na usniku je imala zanimljivu oznaku koja izgleda kao zastava. Zaključak je bio da je lula neki podbrend Savinellija. (puši se vrhunski)
Na netu sam pronašao ovu donju fotku ''identične'' lule ali na žigu stoji samo POLO i nema zastave na usniku:
LULA BR 2 Kako je teško upisati oznaku u Google jer bi ju trebalo nekako opisati a nemam pojma kako, tek danas kada mi je stigla druga lula poštom (od drugog prodavatelja), sam uvidio da ova lula ima žig PRINCE OF WALES i da ima identičnu oznaku zastave na usniku. Googlanjem brenda sam skuzio da je ta zastava ustvari službena oznaka lula Prince of Wales i da predstavlja škotsku zastavu. Na pipediji se spominje da je nekada GBD koristio oznaku Prince of Wales.. LINK: https://pipedia.org/wiki/GBD I još se spominje: ''Quotation: "In the spirit of the Bing's Favorite Pipe, Savinelli expands it's line of pipes favored by famous pipesmokers. Prince of Wales Favorite series features a new mosaic designed mouthpiece which gives it a unique look like no other series. This pipe can be used with or without Savinelli balsa inserts (20pk included)."'' LINK: https://pipedia.org/wiki/Prince_Of_Wales
Jedino što bih za sada mogao zaključiti je da je na prvoj lulu ne-originalni usnik (ali paše savršeno i izgleda savršeno) jer online pretraga ne izbacuje rezultate kada tražiš ''prince of wales'' + ''polo'' + ''london'' iz očitih razloga povezanosti britanske monarhije i igranja pola.
Horla je napisao/la:
GoranMisic and zoran22zoran like this post
Lakeman Administrator
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 08.02.18 17:11
EDIT: Googlanjem pojmova GBD + Prince of Wales, dobiva se trag u drugom smjeru... ''There were several different pipe brands named "Prince of Wales". First of all it was an independent brand, or better to say - not owned by any big manufactory. It was a British brand marked for some reasons with the Scottish flag on a stem. Some serious sources claim the brand was produced by G.M. Frame in Scotland. In such a case this appearance of the flag is quite transparent.
During last years gentlemen from Savinelly have been offering offer own version of this brand. As for us, the pipes are very ordinary but the stems with an elaborate mosaic could be of an interest. '' LINK: http://www.vkpipes.com/pipeline/gbd-prince-of-wales
Broj postova : 1413 Join date : 02.04.2010 Age : 47 Lokacija : POSTOJNA-Slovenija Omiljeni duhani : MB HH Dark Fired, Dan tabak Salty dogs, GH Ennerdale flake
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 16.02.18 20:04
znam obje su Rattray poslednja je stefano santabrogio. ja vas molim da mi kažete koje još lule su slične ovima i da dođu do 100 eura
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 40 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 16.02.18 20:08
Savinelli 641KS možda?
milo Oblak dima
Broj postova : 1413 Join date : 02.04.2010 Age : 47 Lokacija : POSTOJNA-Slovenija Omiljeni duhani : MB HH Dark Fired, Dan tabak Salty dogs, GH Ennerdale flake
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 16.02.18 20:20
samo tako naprijed
Branislav Oblak dima
Broj postova : 1243 Join date : 01.02.2014 Age : 36 Lokacija : Srbija,Nis Omiljeni duhani : Escudo, Elizabethan Mixture, Orlik Golden Sliced
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 06.02.21 15:26
Treba mi pomoć oko lule, kupio sam je samo zato što je lepo parče vresa i zato što je u katastrofalnom stanju pa mi predstavlja challenge da je vratim u život.
Dakle, ono što sam ja uspeo da pročitam jeste "Special ------ London England" i to se jedva vidi, nema nikakvih žigova, oznaka i td, solidno stara lula. Možda neko od vas prepozna proizvođača na osnovu fonta?Svaka pomoć je dobro došla.
Marko1980, Sokreos, ilustrišimuš Batorić, Slajs, Polerouter, Vortimejovrh and GoranMisic like this post
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2081 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 06.02.21 17:23
Font je slican dunhilu,mozda je neki njihov second
Branislav likes this post
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 06.02.21 18:33
Fakat je zbombana lula, ko da je u ratu bila! Haha! Vjerujem da ćeš si je fino urediti!
Leo Oblak dima
Broj postova : 3091 Join date : 17.09.2010 Age : 31 Lokacija : Agram Omiljeni duhani : Presbyterian, Artisan's Blend i Amphora Regular
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 07.02.21 19:32
Imam ja jednu s istim natpisom i fantastično se puši. A odakle i kad... tko zna.
ginkgob Prva lula
Broj postova : 3 Join date : 26.10.2021 Age : 62 Lokacija : Pitomača
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 31.10.21 12:50
Ovu lulu (sa dva usnika) dobio sam od vjenčanog kuma za Božić 1997. u Baselu. Rekao je da je to od nekakvog domaćeg majstora. Na njoj nema nikakvih oznaka. Odlična je za pušenje. Nije velika, pa ne stane mnogo duhana. Uglavnom tu i pušim. Ma super lula. Zna li tko kakva je to lula?
Gabrijel Prva lula
Broj postova : 16 Join date : 11.03.2021 Age : 49 Lokacija : Slavonski Brod Omiljeni duhani : MacBaren Mixture Scottish Blend, Peterson Sherlock Holmes, Peterson Irish Oak
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 23.05.23 18:57
Dobar dan! Kupio sam ovu lulu u Novom Sadu. Znate li nešto više o njoj? Ispričavam se zbog loših fotki.
bayro, Polerouter, v.milan, Nikša and Gabrijel like this post
PurgerVž Hladan dim
Broj postova : 997 Join date : 01.09.2022 Age : 43 Lokacija : Varaždin Omiljeni duhani : Ashton Artisan's blend, Robert McConnell Oriental, St. Bruno, plavi Capstan, Amphora Virginia blend, HH Pure Virginia, Peterson Flake, MB mixture Scottish blend, HH Old dark fired, Peterson De Luxe Navy Rolls
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 24.05.23 20:26
Szábo, mađarske lule su se donedavno mogle naći u jednom kiosku unutar varaždinskog Kauflanda. Imali su ja mislim 4 lule, dvije ravne i dvije bent billiardice po cijeni od nekih 40ak eura. Izvana nisu izgledale loše iako su meni neprivlačne bile. Žarnice su bile dosta manjih kapaciteta. Ženska u lokalu naravno da nema pojma o ničemu. Kroz neka dva tjedna su ih prodali, a onda su izložili 4 Vauenice po 67€ mislim i te su planule za nekih par dana. Uglavnom, ako nekoga zanima ili traži lule po "pristupačnim cijenama" u Varaždinu, Čakovcu i širem sjeveru, u Daily Press kiosku u sklopu varaždinskog Kauflanda znaju se naći i Vauenice u vitrini.
v.milan, Nikša, Vortimejovrh and Gabrijel like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17558 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 25.05.23 8:45
Taj Szabo, kako nas je ljubazno izvolio obavijestiti naš umetnik i pesnik @Vortimejovrh i drži zastupstvo Vauena u Madžarskoj, valjda i one dolaze preko te "Hungarian connection" jerbo nisu skupe za Vauen.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
v.milan, Nikša, Vortimejovrh, Gabrijel and PurgerVž like this post
Vortimejovrh Hladan dim
Broj postova : 751 Join date : 08.02.2021 Age : 52 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule... 25.05.23 10:23
Molim lepo
bayro and v.milan like this post
Sponsored content
Naslov: Re: POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule...
POMOĆ pri određivanju proizvođača, stila, oblika lule...