Broj postova : 871 Join date : 26.07.2023 Age : 53 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : EMP, Black Mallory, RMC The Original Oriental, Mac Baren Classic Roll Cake, Gawith&Hoggarth American blend BC
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 20:55
Broj postova : 1472 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:01
Hrabri me malo posljednja rečenica: "...in the USA." Ako stvarno ugase sve i europskim kupcima, neću više ništa njihovo kupiti. Znam da ih boli uvo za mene malog, al to je moj skromni doprinos.
Sokreos, Nikša and Vortimejovrh like this post
Saymoran Hladan dim
Broj postova : 871 Join date : 26.07.2023 Age : 53 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : EMP, Black Mallory, RMC The Original Oriental, Mac Baren Classic Roll Cake, Gawith&Hoggarth American blend BC
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:14
Jeremy McKenna je predsjednik tvrtke Sutliff Tobacco Company u Richmondu, Virginia. Sutliff je najstariji američki proizvođač duhana za lule s tradicijom dugom 174 godine. On je dio tvrtke od 2015. godine. Mislim da je ovo jednostavno postao na nekom od američkih foruma, pa mu je Evropa na zadnjem mjestu. Nema mi smisla da ce na nekom mjestu biti tvornica koja ce inkognito proizvoditi samo za evropsko trziste i izgleda kao da je “pomor” definitivan.
Nikša likes this post
Vortimejovrh Hladan dim
Broj postova : 786 Join date : 08.02.2021 Age : 52 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:21
Budemo sadili paradajz, krumpir i duhan
bayro, Pantarei, Nikša and Borut like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17634 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:32
Vortimejovrh je napisao/la:
Budemo sadili paradajz, krumpir i duhan
...kao i naši stari.
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Vortimejovrh likes this post
Vortimejovrh Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:34
A Reminder for the Community,
Waking up and reading the MacBaren/Sutliff announcement this morning was a rough start to the new year. It’s always a sad day when we hear about the closure of a beloved company in our hobby. We are losing a piece of history, and many of us have favorite blends that we’ll miss dearly. But let’s remember: this isn’t the first time an iconic name has gone, and it won’t be the last.
Instead of getting lost in doom and gloom, let’s take this moment to continue encouraging new people in the hobby. Let’s try not to discourage them before they’ve even begun exploring the vast world of tobacco blends and pipe smoking experiences out there.
There are so many companies still thriving and plenty of blends to explore. It’s a great time to branch out, try something new, and support the businesses still going strong.
For those fortunate enough to stockpile and store, I urge you: consider sharing your reserves instead of driving up prices on the secondary market. Remember the lessons we saw post-McClelland—hoarding and flipping just to make a buck which goes against what I’ve love so much about my friends in this wonderful niche hobby and pastime.
And let’s not waste energy on anger towards STG; their decisions are driven by numbers, not our opinions. The best way forward is through—let’s keep smoking, celebrating what we have, and supporting the community as a whole.
Seattle Pipe Club is exploring several options to continue Joe Lankford’s blends and legacy. Seattle Pipe Club has a worldwide reputation for making the best premium tobaccos. They plan to continue offering these incredibly popular blends for years. More to come as it develops, so stayed tuned.
Stay positive, stay smokey, stay curious, and we’ll keep the pipe lit for generations to come. 💨
Nikša and Saymoran like this post
Saymoran Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:41
Ufajmo se u Nemce, oni valjda nece pokleknuti
Nikša, Vortimejovrh and Borut like this post
Nikša Oblak dima
Broj postova : 1476 Join date : 07.02.2021 Age : 51 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Mein Tabak No. 2, Peterson 3 Year's Virginia mix, ,Hal O' The Wynd, Amphora Special Reserve No 2.
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 02.01.25 23:49
[You must be registered and logged in to see this link.] Lijepo je čovjek napisao. [You must be registered and logged in to see this link.] hvala na vijestima iako nisu dobre, treba znati što donosi vrli novi svijet. Njemci, da, tamo ima šanse da stvari ostanu gdje jesu, jer imaju svoje tržište. Morat ću malo više njih istražiti.
Vortimejovrh and Saymoran like this post
v.milan Oblak dima
Broj postova : 1472 Join date : 08.01.2021 Age : 33 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Peterson My Mixture 965, Arango Balkan Supreme, Amphora Virginia
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 03.01.25 9:57
Da ne lutam po bespućima interneta pitao sam ChatGPT da sažvaće sve što može naći o temi. Ovo je ispljunuo (sa sve izvorima odakle je pokupio, tj. nije izmislio):
Scandinavian Tobacco Group (STG) acquired Mac Baren Tobacco Company, including its U.S. subsidiary, Sutliff Tobacco, in mid-2024. PIPES MAGAZINE Following this acquisition, STG announced plans to close both the Mac Baren facility in Svendborg, Denmark, by early 2027, and the Sutliff facility in Richmond, Virginia, by the end of the first quarter of 2025. PIPES MAGAZINE
STG intends to consolidate production into its existing facilities to enhance efficiency. This strategy includes a significant reduction in the combined product portfolio, decreasing from 988 products to approximately 53 by 2028. TOBACCO CHRONICLES Many low-volume Sutliff blends are expected to be discontinued, while higher-selling blends may continue production at STG's facilities.
Additionally, STG plans to dismantle and destroy Sutliff's specialized manufacturing equipment, a move perceived as an effort to prevent potential competitors from entering the market. TOBACCO CHRONICLES
These developments have raised concerns within the pipe smoking community about the future availability of certain blends and the overall impact on market diversity. STG has indicated that while many products will be discontinued, there is potential for resurrecting certain blends in the future, provided they comply with regulatory standards. PIPES MAGAZINE
In summary, STG's acquisition of Mac Baren and Sutliff is leading to the closure of Sutliff's facilities, a substantial reduction in product offerings, and a consolidation of production into STG's existing operations. This strategic move aims to streamline operations but has significant implications for the availability of various pipe tobacco blends.
Moja nadanja su bila kratkog vijeka. Surovi kapitalizam (toliko surov da ide ka komunizmu: šta će vam veliki izbog duhana, pušite šta vam se da) je nadvladao i to je to.
Nikša, Vortimejovrh and PurgerVž like this post
Vortimejovrh Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 03.01.25 12:55
Ovo izgleda kao da je AI kupila tvornice i zaključila što je najbolje za nas.
Nikša likes this post
Goldwood Gasi mi se lula
Broj postova : 147 Join date : 18.05.2024 Age : 61 Lokacija : United Kingdom Omiljeni duhani : Sve osim virginie
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 03.01.25 17:17
Meni fascinantno da ce unistiti postrojenja, radi prevencije pojave konkurencije na trzistu. Pa ako netko misli ce krenuti iz garaze kao Hans tj. HU Kvaliteta ce odluciti uspjeh ili propast.
Nikša and Vortimejovrh like this post
Vortimejovrh Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 03.01.25 17:47
Ne samo da će uništiti proizvodnju nego će uništiti i strojeve za proizvodnju.
Vortimejovrh Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 03.01.25 17:53
Ludo
Borut Peče me jezik
Broj postova : 357 Join date : 07.09.2023 Age : 52 Lokacija : pa tamo negdje daleko Omiljeni duhani : EMP, Nightcap, 965, Old Ironsides
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 03.01.25 21:27
Pa dobro ... kakve specialne strojeve može imati jedna firma koja pravi duhan za lule? Pa takve kao i svaka druga koja pravi duhan za lule.
Za moje pojme uništenje strojeva je zbog toga, da se strojevi ne prodaju kakvim ljudima tamo iz buduče zatvorene fabrike. Jer sem siguran, da se recepture znaju napamet in da se znaju dobavljači surovina napamet. Trebaju samo strojevi, malo promenjena receptura i idemo dalje za iste pare kako se kaže.
Nikša and Goldwood like this post
Saymoran Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 0:57
Huh ... i ovo napisano neče biti kraj. To me sve podsiječa na to što se dogodilo sa duhanima za lule u Sloveniji, na nekoj drugoj razini ... bilo je puno više duhana na dohvatu ruke, onda na kraju imamo samo Macbaren duhane. A sad čemo da vidimo šta bude se desilo.
Sve to podsiječa i na neke zakulisne igre, ovo sad sa STG ima stoposto neke osobne zamere prema MacBarenu iz prošlosti koje nikdje nisu zapisane.
I to, da je recimo EMP problem, kaže na puno više nedgo samo kupimo fabriku, da budemo imali bolji biznis. Tu mora da ima prste i neko koji o duhanu pojma nema i slijedi samo nekoj politiki nekog novog svetskog poredka.
I na kraju, globalno gledano: šta ubija dimljenje duhana za lulu? Baš to, da se ubije omiljene brendove, da se onemugčava slanje duhana za lulu potom pošte, da se ljudima ponudi samo onih par opcija kao u Sloveniji, da se ne može ni pod tačku razno dimiti lule u unutrašnjosti lokala, da se poskuplja cijenu duhana u nebo i tako dalje.
Nijedna od ovih stvari ne dolazi od jednom nego sve ide to polako. I znaju oni, da ima svak lulaš svokje zalihe i ledo škrinje (kako ja kažem za mene). Tako da če se sve dogoditi sa zamikom. Isto je to kao kuvanje žabe.
Da vam još kažem šta rade u Italiji ... ne samo da je duhan puskupio u nebo, ne svi. (evo link na aktualne cijene [You must be registered and logged in to see this link.] ) , sad sa prvim u mestu Milano ne može više da se puši ni na otvorenom prostoru. Samo ako je to neka izolirana lokacija, recimo neke industrijske cone, skladišta, neznam kako da definram drugčije te izolirane cone, moči če se pušiti i dimiti ali samo 10 metara od jednog pušača do drugog.
Šta da kažem ... idem polaku punit ledo škrinju i nek se jebe svi dizajneri novog svetskog poredka.
Vortimejovrh and Saymoran like this post
Borut Peče me jezik
Broj postova : 357 Join date : 07.09.2023 Age : 52 Lokacija : pa tamo negdje daleko Omiljeni duhani : EMP, Nightcap, 965, Old Ironsides
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 7:23
Evo ... još to ... EU bez duhana do 2040, to jest plan za sledečih 15 godina. [You must be registered and logged in to see this link.]
A do 2040 če gurat sve polako u jedan kutak i onda vse do kraja potamanit.
Vortimejovrh Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 11:50
Definitivno sve ide u kurac, korak po korak. Treba reći ženi da se pokvario auto i potrošiti 4000€ na duhane I bok.
v.milan, Nikša, PurgerVž and Saymoran like this post
v.milan Oblak dima
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 12:25
Nažalost ispada da trebamo nove članove (posebno ako su mlađe dobi) umjesto dobrodošao pozdraviti sa batali lulu, ne isplati se. Da ne završim baš u ovako mračnom tonu. Bio sam do Avenue Malla da uzmem koju Amphoru dok još ima. I dobre vijesti su da baš ima. I ne samo Amphore. Tako da je bliska budućnosti svijetla.
bayro, Nikša and Vortimejovrh like this post
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17634 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 15:32
Koje Amphore ima? Crvene ili žute?
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.] J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Goldwood Gasi mi se lula
Broj postova : 147 Join date : 18.05.2024 Age : 61 Lokacija : United Kingdom Omiljeni duhani : Sve osim virginie
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 16:54
Borut je napisao/la:
Evo ... još to ... EU bez duhana do 2040, to jest plan za sledečih 15 godina. [You must be registered and logged in to see this link.]
A do 2040 če gurat sve polako u jedan kutak i onda vse do kraja potamanit.
Smatram da ce kao i sa puno drugih stvari. Samo podstaknuti crno trziste. Ajde reci ti talijanu da prestane saditi L'Amezzatto vazan komponent Toscano cigara. Od cega je hranio obitelj mozda generacijama. Bollocks. A da ne pricamo o porezu sta su paraziti skupljali od ove industrije.
Raspasti ce EU na ovu temu.
Vortimejovrh likes this post
v.milan Oblak dima
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 17:24
bayro je napisao/la:
Koje Amphore ima? Crvene ili žute?
Žute. Nju uvijek imam i rado palim.
bayro and Vortimejovrh like this post
Borut Peče me jezik
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 21:13
Evo ... vrlo vrlo interesantan interviju o tome sto se događa i šta je sve u igri. Za početak ... STG ima sad 80 posto eu trga. Sklonit če se svi oni berendovi i sve one miješavije i specialitete koje trebaju puno vremena, da se proizvede. Naravno sve se priča u stilu nije nužno, da se baš to dogodi.
Evo link od tamo kdje počinje interviju [You must be registered and logged in to see this link.]
Nije sve crno, barem to
Vortimejovrh and Goldwood like this post
Vortimejovrh Hladan dim
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 05.01.25 23:32
Da, izgleda da nije.
Goldwood Gasi mi se lula
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren 06.01.25 1:25
Dali sam dobro skuzio na kraju sta pricaju?! Ovaj blender napravio par, koje bi turci tj. Gladora treba raditi??
Sponsored content
Naslov: Re: Svandinavin Tobacco group kupuje Mac Baren