Dim Lule
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Dobrodošli na prvi i najveći forum ljubitelja lula i duhana za lule u regiji
 
Početna stranicaLatest imagesRegistracijaLoginRegistracija

 

 Vodič za početnike!

Go down 
Autor/icaPoruka
Antiša
Oblak dima
Oblak dima
Antiša


Broj postova : 1760
Join date : 23.06.2008
Age : 38
Lokacija : Sofija
Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd

Vodič za početnike! Empty
PostajNaslov: Vodič za početnike!    Vodič za početnike! Empty02.11.09 0:22

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O LULI


Kako odabrati odgovarajuću lulu?

Neki iskusni pušači smatraju da je bolje početi od ravnih lula, drugi kažu da je potpuno svejedno. Kupite si lulu koja Vam se sviđa i koju si možete priuštiti. Imajte na umu mogućnost da Vam se pušenje lule uopće neće svidjeti pa nemojte previše trošiti da kasnije ne bude plača za novcima.

Potrebna oprema

Tamper – služi za sabijanje duhana i čišćenje lule (slika 1);

Slika 1.
Vodič za početnike! Tamper_zpsca95bb6d

Filteri – ako imate lulu koja je predviđena za filter (slika 2);

Slika 2.
Vodič za početnike! Filteri_zpsb1e37677

Čistači – ima ih svakakvih; obični, konični, bijeli, u boji, ne možete pogriješiti (slika 3).

Slika 3.
Vodič za početnike! 10C0ista10D0i_zps68a16579

Za prvu ruku, najobičnije i najjeftinije.

Duhan za početnike

Za uvod u svijet lula, većini će najbolje odgovarati aromatični duhani. Neće Vam biti preteški i neće gristi za jezik, a usto će biti i ugodni za okolinu. Evo nekih preporuka duhana koji se mogu kupiti kod nas: Mac Baren Original Choice, Stanislav Sweet Secret, Peterson de Luxe Mixture, Mac Baren Aromatic Choice. Za bivše pušače cigareta kojima aromatični duhani ne zvuče privlačno, preporučujem Peterson: Irish Oak i Old Dublin.


Osnovni dijelovi lule

Slika 4.
Vodič za početnike! Osnovnidijelovilule_zpsc3a1d0d4


Kako upušiti novu lulu?

Rastavite lulu (usnik od glave) kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Postupno izvlačite usnik tako što ćete napraviti 2 puna kruga. Stavite filtar u rupu predviđenu u usniku (ako je lula predviđena za filter). Većina filtera ima na jednoj strani keramiku, a na drugoj plastiku (slika 3). Strana s keramikom mora se okrenuti prema glavi lule, a strana s plastikom prema usniku. Sastavite lulu. Ponovno napravite 2 puna kruga dok usnik lule ne uđe u vrat.

Upušiti novu lulu znači formirati tanki sloj ugljena – „cake“ na stijenkama glave lule i na dnu. „Cake“ štiti drvo od prekomjerne topline i osigurava potpuno sagorijevanje duhana. Mnoge lule dolaze već obrađene odnosno stijenke su presvučene tankim slojem ugljena što pomaže kod upušavanja. Lula se upušava tako što se prva tri puta puni samo 1/3 lule, druga tri puta 2/3 lule, a sedmi put lula se puni do vrha.

S vremenom će se u luli formirati znatan sloj „cake-a“ koji će biti nejednak i deblji pri vrhu, a tanji pri dnu. Kada do toga dođe, bit će potrebno sastrugati višak cake-a i poravnati ga. Za to postoje alati, tzv. „reameri“, koničnog oblika. No, to Vam neće biti potrebno barem godinu dana.

Osnovni koraci pravilnog punjenja lule

Korak 1: Uzmite troprst duhana (koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta) i lagano ga sipajte u lulu sve do vrha (slika 5). Nježno pritisnite duhan tamperom ili kažiprstom do otprilike 2/3 od vrha glave lule. Pazite da duhan ne stisnete prejako. Mora biti nježno stisnut, rukom djeteta.

Slika 5.
Vodič za početnike! Fill1_zpsf101125c


Korak 2: Ponovno uzmite malo duhana i lagano ga sipajte u lulu sve do vrha (slika 6). Ovaj put tamperom malo jače stisnite duhan do otprilike 1/3 od vrha glave lule, rukom žene.

Slika 6.
Vodič za početnike! Fill2_zpsd23ff532


Korak 3: Još jednom uzmite malo duhana i sipajte toliko da malo prijeđe rub glave lule (slika 7). Ovaj put čvrsto stisnite, rukom muškarca. Duhan bi trebao biti elastičan na dodir i poravnat s rubom glave lule.

Slika 7.
Vodič za početnike! Fill3_zpsb5a729b0


Uvijek koristite svjež i dovoljno vlažan (ali ne prevlažan) duhan!
Suhi duhan će se raspasti poput čipsa i proizvesti vrući dim.

Paljenje lule

Prvo je na redu takozvano „lažno paljenje“. Uzmite šibice ili upaljač za lulu i polako kružnim pokretima palite cijelu površinu duhana te pritom polako uvlačite dugačke dimove i ispuhujte. Kada se duhan izdigne iz glave lule, ugasite upaljač i tamperom lagano stisnite duhan te ga poravnajte s rubom glave lule. Ponovite još jednom. „Lažno paljenje“ ima važnu ulogu u daljnjem ravnomjernom sagorijevanju duhana. Kada se cijela površina duhana zacrnila, vrijeme je za pravo paljenje. Uzmite upaljač, kružnim pokretima ponovno zapalite lulu i polako pušite.

Pravilno pušenje

Pazite na slinu i na ritam uvlačenja. Uvlači se par dimova svakih 10-15 sekundi. Ovo govorim da dobijete okvirnu sliku. Nemojte se držati toga kao pijan plota. Morate naći sredinu između toga da Vam dim bude hladan te da se lula ne gasi. To je pravilan ritam uvlačenja. Zaboravite na sekunde. Pušenje lule nije matematika. Vaša tehnika pušenja će se s vremenom poboljšati. Nemojte očajavati ako odmah ne bude savršena jer neće biti. Nikome od nas nije odmah išlo od ruke.

Kada popušite pola lule, na vrhu će se skupiti dosta pepela. Lulu možete okrenuti da višak pepela ispadne van. Nemojte čačkati i vaditi pepeo van jer on ima svoju ulogu. Pepeo služi kao svojevrstan filter koji hladi dim i tako olakšava pušenje. U fazi formiranja “cake-a“ gledajte da uvijek popušite lulu do kraja odnosno do dna. Razlog tome je da se „cake“ formira i na dnu te tako spriječi pucanje vrijesa. Pripaljujte lulu koliko god puta je potrebno. Normalno je da se lula tijekom pušenja gasi, a to ovisi i o duhanu koji pušite. Ako se lula pregrije, ostavite je da se ohladi 10-ak minuta i ponovno zapalite. To možete provjeriti tako da prislonite lulu na obraz. Ako je neugodno topla da je ne možete držati na obrazu, pustite je da se ohladi. To ćete, uostalom, primijetiti i zbog toga što će Vam se zbog kondenzacije vlage namočiti usnik i osjetit ćete kiseli okus. U tom slučaju uzmite čistač, provucite ga kroz usnik da pokupi vlagu i usporite s uvlačenjem.

Nemojte odmah istresati pepeo nakon što popušili lulu!
Ostavite ga da stoji sat vremena da upije vlagu koja se nakupila.

Peče Vas jezik?
Najučestaliji problem kod pušenja lule u početnika

Iritacija jezika može biti izazvana zbog jednog ili više sljedećih razloga:
1. nepravilan „cake“ (ili nepostojanje istog), naročito na dnu lule Ovo je uzrok vrućem dimu;
2. lula od lošeg vrijesa ili lula s metalnim filterom u peru usnika koji bi trebao služiti za skupljanje vlage, a ustvari samo vlaži usnik iznutra (izvadite ga i bacite);
3. prejako sabijen duhan na dnu lule. Posljedica je što nema dovoljno zraka za dobro sagorijevanje duhana;
4. pušenje loših komercijalnih duhana koji sadrže konzervanse i razne umjetne sastojke;
5. duhan se u toku pušenja ne stiska tamperom ravnomjerno ili dovoljno često;
6. puši se prebrzo. Pušači cigareta često imaju ovu naviku kada prijeđu na lulu.

Ukoliko Vam se dogodi da spalite jezik, pričekajte s pušenjem par dana da se jezik oporavi.

Čišćenje lule

Kada čistite novu lulu, koristite čistače vrlo oprezno. Ako ih neoprezno gurate kroz vrat lule sve do žarnice, mogli bi unišititi „cake“ koji je još u fazi formiranja. Nakon što je pepeo sat vremena upijao vlagu, istresite ga van. Rastavite lulu i izvadite filter (ako pušite lulu s filterom). Uzmite čistač i provucite ga kroz usnik par puta. Zatim presavijte čistač tako da dobijete oblik slova -u- te njime očistite prostor za filter. To možete napraviti i papirnatom maramicom. Uzmite taj isti čistač i očistite vrat lule odnosno dio u koji ulazi usnik (i tu pomaže papirnata maramica). Nakon toga, čistačem očistite glavu lule na način da provučete čistač kroz vrat lule do žarnice nekoliko puta. Nakon svakih 4-5 pušenja čistač namočite u alkohol te njime očistite glavu lule.

Odmorite lulu

Dopustite luli da se odmori najmanje 24 sata prije sljedećeg pušenja. To je minimum! Dajte nakupljenom ulju i vlazi vremena da se osuše. Lulu uvijek ostavite okomito da se suši odnosno da je glava lule niža od usnika. Vaš trud i briga oko lule bit će nagrađeni tako što ćete imati suhu lulu koja će se lijepo pušiti i pružiti ugodan, hladan dim. Nadopunjujte svoju kolekciju lula. Isprobajte kako se koji duhan puši iz različitih lula. U nekima se možda puši bolje, u nekima lošije. Još jedan razlog, možda i najvažniji, za posjedovanje više lula je taj da se one stignu osušiti. 24 sata je minimum, ali 3-4 dana bilo bi idealno.

Prepustite stres drugima

Jedna od čari pušenja lule je opuštanje koje ona pruža. Pušite polako i uživajte u okusu i mirisu duhana. Nema potrebe za uvlačenjem u pluća, užitak je u okusu. Pripremite si čistače, upaljač, tamper i nešto za piće tako da ne morate ustajati kada se jednom zavalite u naslonjač. Neki od najslavnijih ljudi u povijesti pušili su lulu. Fizičari, filozofi, svjetski vođe i mnogi drugi. Dobra lula pruža zadovoljstvo i sklad te smiruje čovjeka. To je način opuštanja, mišljenja i uživanja u zadovoljstvima koje život pruža.


Zadnja promjena: abudimir; 13.05.13 17:12; ukupno mijenjano 11 put/a.

Rale, Vortimejovrh and Tomislav like this post

[Vrh] Go down
https://antebudimir.com
Gost
Gost
avatarVodič za početnike! Empty
PostajNaslov: Najčešći oblici lula   Vodič za početnike! Empty01.12.09 14:21

Najčešći oblici lula

U sljedećoj tablici možete vidjeti najčešće oblike lula. Ova tablica nije konačna ni jedinstvena. Primijetit ćete da postoje razlike u nazivima određenih oblika kod pojedinih proizvođača kao i varijacije u definiciji oblika. Ovo neka vam bude vodič za dobivanje okvirne slike o tipovima lula koji se mogu naći na tržištu.
Vodič za početnike! Pipe-Shape-Chart


Zadnja promjena: grga; 24.01.13 14:47; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh] Go down
Antiša
Oblak dima
Oblak dima
Antiša


Broj postova : 1760
Join date : 23.06.2008
Age : 38
Lokacija : Sofija
Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd

Vodič za početnike! Empty
PostajNaslov: Ostale lulaške potrepštine   Vodič za početnike! Empty13.05.13 15:51

Ostale lulaške potrepštine

by: Keko

Za potpuno pušačko zadovoljstvo, uz lulu i duhan, potreban nam je još i popratni pribor. Postoji veliki izbor lulaških potrepština odnosno pribora, a u narednim recima pokušat ću ih poredati po važnosti te se osvrnuti na cijene tih stvarčica.

Krenimo s pripaljivanjem lule.
Vodič za početnike! Solstickan_1D_zpsebaad56e
Svaki ozbiljniji i iskusniji pušač lule savjetovat će vam dobre stare šibice. Zašto? Ako želite sačuvati svoju lulu, naročito ako je skupocjena, sentimentalno dragocjena ili je izrađena od nježnog meerschauma, svakako koristite šibice jer one razvijaju najmanju temperaturu. Pored velike ponude raznovrsnih upaljača, izdvojio bih jeftinije plinske (50-ak kn) koji služe svrsi jednako dobro kao i skupi upaljači poput Dunhillovih, Coroninih, Dupontovih (100 do 150$) i sl. Cijene Dunhillovih rekvizita neću ni spominjati jer se ona bijela točka na njima posebno plaća! Tu su i već legendarni benzinski Zippo upaljači za lule, a s obzirom na to da u posljednje vrijeme Zippo u ponudi ima bezmirisni benzin, možete mirne duše pripaliti lulu i s njim.
Vodič za početnike! Upalja10D0i_zps83f7f551

Nadalje, tu su neizostavni tamperi, alat neophodan svakom pušaču lule.
Najjeftinija varijanta su tamperi češke proizvodnje koji koštaju 20-tak kuna za kojima nećete plakati ako i kada ih izgubite. U boljim prodavaonicama lula, uz malo veću kupnju dobit ćete ih na poklon. Na tržištu se mogu naći brojne varijante od vrijesa, bambusa, morte, meerschauma, raznih plemenitih i sličnih metala, a svaka poznatija tvornica lula i mnoštvo samostalnih majstora proizvode svoje tampere. Što je ime poznatije, tamper je naravno skuplji.
Vodič za početnike! Tamperi_zpsc58c000a
Nakon što smo, na žalost, popušili dragu nam lulu, dolazi ne baš tako omiljeni dio – čišćenje.

Za to su nam neophodni čistači kojih također ima puno vrsta. Mogu biti deblji, tanji, duži, kraći, tvrđi, mekši – bitno je da ih koristite. Svaki pušač lule razvit će svoj način čišćenja i održavanja lule, koristit će razna dezinfekcijska sredstva kao što su medicinski alkohol, Plivasept, a u prodaji postoji i veliki broj tekućina, sprejeva i sl. Lule je izuzetno važno dobro očistiti jer će se u suprotnom kroz neko vrijeme doslovno usmrditi i tu svaki užitak pušenja prestaje. Moje skromno mišljenje je da će i pretjerano čišćenje izazvati suprotni učinak, naročito ako je čistite duže nego što ste je pušili.

Nakon dužeg vremena uživanja u našim lulama dolazi vrijeme „generalke“, tzv. skidanje cakea odnosno sloja ugljena koji se neumoljivo nakuplja u našim ljubimicama.

U tu svrhu služe nam različite freze, trimeri od najjednostavnijih do profi mašinica. Dragi lulaši, ovdje budite pažljivi i koristite kvalitetnije, tj. skuplje, freze jer možete nepovratno oštetiti lule. Nažalost, osjetio sam to na vlastitoj koži (luli) i zato izbjegavajte jeftine freze džepnog formata (kakve možete vidjeti na slici ispod) i nabavite kvalitetnu koja će vas služiti cijeli život. Cijena Senior Pipe Reamera je 200kn i sjajno obavlja svoj posao.
Vodič za početnike! Reameri_zps26fd2ba7
Pažnja!!! Meerschaum lule se ne smiju frezati odnosno ne smije se ni dopustiti da se u njima stvara cake! Poslije svakog pušenja potrebno je običnom maramicom lagano obrisati stijenke lule i eventualno ukloniti komadiće zalijepljenog duhana.

U današnje vrijeme, većina velikih proizvođača svoje lule radi s filterima koje naravno morate kupovati. Najčešći su 9 mm, rjeđi 6 mm (Savinelli). Proizvode ih mnoge tvrtke po različitim cijenama, ali moje mišljenje je da je najsretnije rješenje plastični adapter koji se nažalost, kao i mnoge druge stvari, kod nas ne može nabaviti. Dakle, preko granice ili kupnja preko interneta.
Vodič za početnike! Adapter_zps7bebe743

To bi bili najvažniji popratni rekviziti, a sad malo o dodatnim lijepim stvarčicama koje naš hobi i strast čine još ljepšim, no nisu toliko važne i ovise prvenstveno o dubini našeg džepa.

U kolekciji svakog ozbiljnog lulaša, s vremenom broj lula naraste do neslućenih razmjera. Tako nastane potreba za raznim stalcima, pepeljarama, torbicama za 2,3,4,5 lula, posudama za duhan i slično.
Vodič za početnike! Potrepscarontine_zps7ed60f84

U posljednje vrijeme u našim krugovima postao je vrlo popularan tzv. merschaum granulat. Nekoliko zrnaca tog minerala se stavlja na dno žarnice i tako se sprječava stvaranje neugodnog kondenzata i štiti se dno lule.
Vodič za početnike! Granulat_zps322471f1

Većina ovih rekvizita može se nabaviti preko interneta u sljedećim web trgovinama:
Smokingpipes: pipe accessories
4noggins: pipe accessories
a neki se mogu nabaviti i kod nas u Havana shopu u Zagrebu.

Rale likes this post

[Vrh] Go down
https://antebudimir.com
Antiša
Oblak dima
Oblak dima
Antiša


Broj postova : 1760
Join date : 23.06.2008
Age : 38
Lokacija : Sofija
Omiljeni duhani : ST Balkan Latakia, Billy Budd

Vodič za početnike! Empty
PostajNaslov: Re: Vodič za početnike!    Vodič za početnike! Empty30.01.14 16:31

Vodič je zbog održavanja preglednosti i lakšeg snalaženja početnika zaključan. Ako netko ima neki prijedlog što bi još trebalo biti u njemu, neka pokrene temu o dopuni pa ćemo naknadno uklopiti dobre ideje u vodič.  lula
[Vrh] Go down
https://antebudimir.com
Sponsored content

Vodič za početnike! Empty
PostajNaslov: Re: Vodič za početnike!    Vodič za početnike! Empty

[Vrh] Go down
 
Vodič za početnike!
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dim Lule :: Lule :: Tips and Tricks-
Forum(o)Bir: