Dim Lule
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Dobrodošli na prvi i najveći forum ljubitelja lula i duhana za lule u regiji
 
Početna stranicaLatest imagesRegistracijaLoginRegistracija

 

 Malo o duhanima....

Go down 
+11
SašaZg
picipl
paludamentum
Leo
Rakija
Keko
Majka
Damir
sinus
ssekir75
Sarmageddon
15 posters
Go to page : 1, 2  Next
Autor/icaPoruka
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 17:02

Dobio sam jednu staru knjigu ( 1970 ), od svoga Američkog prijatelja, koja izvrsno objašnjava što su duhani, kako su raspoređeni geografski, te daje puno drugih info, za koje smo čuli ili samo načuli, ili čak krivo znali. Pripremio sam mali materijal, u više nastavaka, o njegovom veličanstvu duhanu. Ne ću pisati o povijesti, ne o Ser Walteru, nego o vrstama, svojstvima i lokacijama...
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 17:09

Počnimo s domovinom...

Američki duhani:

Najpoznatiji su i najviše rašireni:


1. Burley
2. Virginia
3. Maryland


Burley raste u 8 država i čini približno 30% ukupnog uzgoja duhana. Postoji više nivoa kvalitete, što ovisi o zemlji i klimi gdje raste, a najkvalitetniji je iz Kentucky, Tennessee i Juga Ohia
List je veličine od 30 do čak 75 cm, a kod uzgoja, posebno finih vrsta, koristi se topping, tj rezanje cvijeta, da bi biljka kompletno otišla u listove.

Tretiranje duhana ( Curing )

Osnova tretiranje je ubrzanje starenja i sušenje listova, pod kontroliranim uvjetima.

Burley sušen na zraku se dijeli na Lagano tretiranje ( Air Curing ) i Tamno ( Vatreno ) ( Fire Curing ) tretiranje.

Tretman, sušenje na zraku, obuhvaća približno 90% kompletnog uroda. Ubrani duhan se postavlja na duge motke, te polako suši između 4 do 6 tjedna. Duhan je pravilno tretiran kada više nama soka u stabljici.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Tretiranje uz pomoć dima ( Fire curing )

Duhan se slaže kao i kod običnog postupka sušenja, ali se unutar prostora pali lagana vatra od tvrdog drveta, koja toplinom i dimom, potpomaže sušenje. Proces može trajati i do 40 dana


Najkvalitetniji su listovi lagano sušeni, od kojih se koristi sredina, za izradu najkvalitetnijih duhana za lulu. Takav duhan ima i naziv White Burely. Manje kvalitetan je tamniji duhan, duže sušen, kojih listovi znaju poprimiti i dosta tamnu smeđu boju. Koriste se kao dodaci manje kvalitetnim duhanima, a poznati su pod nazivom Kentucky Burley. Dodaju se nekim mješavinama da daju više tijela.

Duhan sušen na vatri ( Fire Cured burley ) ima blagu aromu dima, ali se može i pušiti kao "teži" duhan.

Gdje se i kako koristi Burley:

Pošto ima relativno malo, ili ništa šećera, vrlo se lako miješa s ostalim duhanima i lako preuzima aromu. Isto tako, pošto ima neutralni okus i aromu, koristi se kao osnova u mnogim mješavinama. Burley je osnova mnogih aromatika, ali i ostalih tipova duhana, gdje njegov udio znade biti i do 80%


Virginia

to je duhan koji je najčešći u uzgoju i čini približno 57% ukupne proizvodnje u SAD-u. Listovi su veličine od 30 do 75 cm, a po sušenju je od jasno žute do tamno smeđe boje. Imaju puno manje ulja nego Burley, ali i visoki udio šećera, tako da je okus puno slađi. Kao duhan za pušenje je vrlo lagani. Kao i kod svih duhana, razlikuje se po lokaciji gdje se uzgaja, a kao i kod većine sorti duhana, veliki listovi iz sredine su najbolji.

Način tretiranja je praktično svagdje isti. Suši se kontrolirano u sušarama s toplim zrakom, gdje topli mediji prolazi cijevima, te time pokreće proces fermentiranja u duhanu. Vrlo pažljivo se prati da se nikakvi dim ne probije do prostorija za sušenje. Proces traje od četiri do šest dana, a noć prije završetka postupka, pod se prska vodom, da bi određena količina vlage ušla u listove, da bi se njima moglo rukovati bez pucanja.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Svijetlo žuta Virginija je najkvalitetnija i služi za izradu vrhunskih mješavina.

Matured Virginia, je duhan koji prije prerade odstoji određeno vrijeme, ali u praksi većina duhana ostaje u skladištima od dvije do tri godine, prije nego se preradi. Matured duhani se smatraju oni koji su stariji od 3 godine.Maryland Brodleaf duhan

raste isključivo u državi po kojoj je dobio svoje ime, te učestvuje s 2% ukupne proizvodnje duhana. Dodaje se mješavinama duhana za lulu, kako bi se učinile blažima. Ukoliko mješavina presporo gori, dodatkom male količine to se može ubrzati. Sam duhan je vrlo neutralnog okusa, a prerađuju se slično kao Burley.
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 17:21

Duhani dobiveni preradom:

Perique

Izrada Periquea je vrlo stari proces, te su sličan postupak koristili Choctaw i Chiscasaw Indijanci, koji su živjeli u okolici New Orleansa. Pierre Chanet, je vidio način pripreme kod Indijanaca, usavršio proces i nazvao ga po svome nadimku  Perique.  ( Hmm rekao sam da neću o povijesti... Cool . ) Interesantno, blizu New Orleansa uzgaja se posebni duhan za izradu, koji je očito podvrsta Burleya

Tretiranje Burleya je vrlo specifičan postupak, koji se razlikuje od drugih duhana.
Duhan se bere sa stabljikom i takav ostavlja da se suši od 8 do 14 dana. Tada se listovi odvajaju od stabljike, motaju u male zavežljaje i prešaju u bačvama, dok potpuno ne pocrne.
Postupak se ponavlja tri puta tokom 9 mjeseci, gdje se duhan vadi, širi, čisti, pa ponovo preša u bačvama, te fermentira u vlastitom soku, dok nije spreman za tržište.

[You must be registered and logged in to see this image.]Cavendish

Riječ Cavendish, dovodi do dosta nedoumica, jer označava i vrst duhana za lule, kao i način rezanja duhana.
Cavendish nije tip duhana, nego proces, gdje se duhan prerađuje na različite načine. Američki Cavendish je potapanje duhana u razne tekućine i sirupe, kako bi preuzeo dio tih arome u procesu fermentacije. Svaki proizvođač ima svoju recepturu i postupak, kao bi dobio željenu kvalitetu.
Osnova su uvijek tri osnovna duhana, kao sami ili u raznim mješavinama, ali se najčešće koristi Burley kao primarni.
Obično su osnove za namakanje duhana: rum, javorov sirup, šećer, čokolada, med voćne arome i sl...

[You must be registered and logged in to see this image.]

Postupak može trajati tjednima ili mjesecima, dok duhan ne fermentira, te preuzme dio arome. U pojedinim procesima cavendish se može i prešati. Boja je obično od smeđe do crne, zavisno o vrsti duhana i postupku.

Cavendish iz Velike Britanije je proizveden drugačijim postupkom, a koristi se isključivo jača Virginija. Duhan se preša u kalupima tri do četiri dana. Pritome izlazi prirodni sok, koji je pun šećera, te razvija i takav ukus duhana. Ne koristi se sam nego se dodaje blendovima.

Cavendish u Danskoj i Nizozemskoj se prvo pari, te potom preša. To je vrlo specifičan i spor proces prerade, a traje dok se ne dobije tvrdi cake. On se reže u kocke i tako se može konzumirati.

[You must be registered and logged in to see this image.]Crni Cavendish

Je specifični proces gdje se duhan prvo namiče u tekućinama, za dodavanje arome, te potom pari, dok ne dobije specifičnu crnu boju. Takav duhan ima jaku aromu, te se koristi za blendanje. Prvenstveno se koristi jaka Virginija. U Velikoj Britaniji se prvo obrađuje parom, bez namakanja u aromatičnim tekućinama, te preša dok se ne formira cake. Rezultat je vrlo blag i sladak duhan, koji se  može pušiti kao sam ili se koristi za blendanje


Iako ne spada u Američke obrade, vrlo popularni duhan je zaslužio da se ovdje spomene:

LATAKIA

Nekada je korištene u Turskim cigaretama, da im dade specifičan okus, ali od 1917 od kada je počela proizvodnja cigareta u većini zemalja, a ukus se promijenio,  latakija je našla mjesto u svijetu blendanja duhana za lule.

Danas se latakija proizvodi na Cipru i Grčkoj.Ciparska Latakija

Osnova za proizvodnju Latakije je Smyrna tip duhana, koji raste na Cipru pod imenom Yellow Cyprus. Listovi su većinom žutu do blago smeđi i ne narastu više od petnaestak centimetra.

Listovi se vješaju na duge motke, te suše na tinjajućoj vatri, na koju se stavljaju razna mirišljiva drva, češeri i sl. Postupak mora biti pod stalnom kontrolom da se na lišću na nakupi katran iz crnogoričnog drveća, a znade trajati i do 12 tjedna. Tim postupkom, svijetli listovi duhana, postaju crni i vrlo aromatični.


Sirijska latakija

Sačinjavaju ( u stvari sačinjavli su  Sad  )  više vrsta prerade duhana, od postupka koji duhan pretvara u jako težak aromatičan crni duhan do onih koji ostavljaju laku i vrlo prihvatljivu smeđu boju i aromu.

Duhan koji se najviše koristio je znan pod imenom shekk-el-bint. Dužina listova je do 20 centimetra, i prerađuje se na vrlo specifičan način. Kompletne stabljike s cvijetovima, se režu i ostavljaju u polju da se osuše na suncu. Kada se osuše, prenose se u skladište gdje se dime od 13 do 15 tjedna, na dimu koji je kombinacija tvrdog drveta i mirišljivih trava. Na Sirijskom se takav duhan naziva Abourihm, u prijevodu kralj okusa.

Po definicija Latakija je:

Orijentalni duhanima
Latakija je aromatik
Ima miris po dimu. Po Engleskoj specifikaciji, ima miris Pudinga od šljiva. Shocked
Latakija sporo gori.
Latakija može dodati novi ukus svima ostalim duhanima
Sirijska latakija ime više aromu drveta, nego Ciparska, je su stabljike i listovi duhana veći.

Kod miješanja treba biti oprezan, jer je Latakija toliko intenzivan okusom da može "pokriti" sve ostale. Obično se u mješavine stavlja do 5% Latakije, ali danas postoje i takve koje imaju do 50%.

Latakija je.... kralj. I slaboj mješavini duhana može dati novi život i posebnu aromu


Zadnja promjena: Davorin; 10.03.16 17:31; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 17:23

nastavak slijedi ... Orijentali... i bez kopiranje molim, ovo je zaštičeno, da ne bi bilo Za carinu
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Sarmageddon
Oblak dima
Oblak dima
Sarmageddon


Broj postova : 1287
Join date : 06.01.2014
Age : 49
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 17:24

jako zanimljivo! jedva cekam nastavak bounce
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 18:12

Orijentalni duhani

Skupno su poznati pod nazivom Turski, što i ima smisla, jer su ih proširili Turci za vrijeme svoje vladavine. Orijentali se smješteni na Jugo-Istoku Europe, ( ne volim izraz Balkan, nije baš geografski ispravan  What a Face ) .

Svi Turski duhani se klasificiraju kao aromatični ili poluaromatični duhani, te dolaze iz slijedećih zemalja:

Turska
Grčka
Makedonija ( ona "naša", ne dio Grčke )
Bugarska
Rusija

[You must be registered and logged in to see this image.]Glavne vrsta duhana, su dobile ime po gradu ili regijama od kamo su potekle, a naravno da postoje na stotine podvarijanti.

Xanthi
Kavalla
Smyrna ili Izmir
Samsun

Sve su te podvarijante nastale od jedne vrste duhana, koji se razvijao i stjecao drugačija svojstva zavisno o lokaciji na kojoj je uzgajan. Česte seobe stanovništva su još više pridonijele stvaranju novih vrsta i podvrsta duhana.

Većina Orijentalnih duhana ima slijedeće karakteristike:

Mali listovi koji idu od 5 do 12 centimetara
Listovi imaju vrlo finu, nimalo drvenastu strukturu, koja se lako reže
Boja im varira od zlatno žute do duboko smeđe, zavisno o geografskoj lokaciji.
Vrlo mali postotak nikotina, koji se pripisuje malim padavinama na lokacijama, te niskom postotku dušika u zemlji.
Snaga duhana je zavisna od količine nikotina. Turski imaju vrlo mali postotak.


Grčki Duhani


Osnovni duhani su

Basma
Katerini ( Samsun )
Bashi Bagli

Basma se smatra najboljim aromatičnim duhanom na svijetu. Raste isključivo u  zapadnoj Grčkoj i čini 35% ukupne Grčka proizvodnje duhana. Dolazi od Turske riječi – stisnuti--- jel tako Leo? Shocked

Osnovne karakteristike Basme su:

Mali listovi s finim žilicama
zlatno žute do smeđe boje
Vanredan slatkasti i osvježavajući okus
Vrhunska kvaliteta gorenja.

Xanthi

Podvrsta Basme, vrlo jake arome

Debel

Iz planinskih predjela. Manjih listova ali vrlo jake i ugodne arome

Mahalla

Ponovo vrsta Basme, laganog slatkog okusa, i odlične gorljivosti.

Dubek

Varijanta Basme. Duhan iz Grčke Makedonije. Vrlo jake arome, kojom se
naglašavaju mješavine


Kavalla

Veći tamni listovi i podvrsta je Smyrna vrste duhana. Vrlo sličan Xanthi duhanima.


Jenidze ( Yeniji )

Xanthi podvrsta duhana, crvenkasto smeđih listova, sa jačim, vrlo specifičnim okusom i aromom ( Jedan od sastojaka Balkan Sobrana ) Cool

Trebizond

je Bashi Bagli tip duhana, koji se uzgaja u Centralnoj i Zapadnoj Grčkoj.
Ima veće listove žutocrvene boje, slabije arome, te se većinom koristi kao baza za mješavine.

Katareini (Samsun )

Nazvan po Samsun pokrajni u Turskoj, na Crnom Moru. Duhan ima vrlo ugodan okus, kvalitetnu gorljivost, te se smatra u rangu kvalitete identičnim sa Basma vrstama duhana.


Zadnja promjena: Davorin; 09.03.16 18:43; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 18:34

Turski duhani

Domovina Orijentala, a dijeli se prema mjestima uzgoja na:

Izmir

Samsun Baffra ( Crno more )

Marmate Thrace – Brussa

Važno je napomenuti da neki duhani nose ista imena kao i u Grčkoj, ali da se ne mora raditi o istima. Kultura obrade i branja duhana je vrlo visoka i često se beru i prerađuju samo najbolji listovi duhana, koji su na vrhu, a ostavljaju listovi pri dnu.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Smyrna (Izmir)

Smyrna čini do 70% ukupne Turske proizvodnje duhana. To su vrlo mali listovi s mali postotkom nikotina, vrlo fine arome, koja se odlično miješa sa svima ostalim vrstama duhana

Samsun-Maden

Duhan koji raste isključivo na obalama Crnog Mora. Smatra se jednim od najboljih duhana na svijetu, svijetlih malih listova, vrlo fine teksture. Vrlo čest sastojak najboljih blendova za lule.

Baffra

Podvrsta Samsuna, ali ne tako fine arome. Daje više opor okus i služi kao dodatak nekim blendovima

Trebizond

Ima veće listove, crvenkaste boje. Imaju veći postotak nikotina, jer im se u  toku rasta režu vrhovi. Popularan ne Turskom tržištu.

[You must be registered and logged in to see this image.]Makedonija

Duhani se uzgajaju u okolici Prilepa i poznati su pod imenom Prilep, Yakka i Debel. Sva tri su Basma tipovi duhana, vrlo slični Grčkim tipovima

Rusija

U području Crnog Mora, uzgaja se Sukhum, vrsta Samsuna. Smatra se jednim od najboljih orijentalnih duhana

Bugarska

Uzgaja Orijentalene duhana koji su nastali od Basma i Bashi Bagli, Grčkih vrsta duhana
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 18:40

evo to bi bilo za sada sve... ima dosta drugačijih informacija od onih na koje smo navikli slušati, a mislim da i dosta objašnjava zašto su komercijalne mješavine bolje od domaćih affraid
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
foksieloy
Oblak dima
Oblak dima
foksieloy


Broj postova : 3252
Join date : 06.03.2013
Age : 39
Lokacija : Križevci, Hrvatska
Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 18:52

Samo da komentiram, ono što McLeland zove drama reserve (moj favorit) je po ovoj raspodjeli Basma.

I Davorine, svaka čast za ovo tipkanje, odlično je bilo pročitati.
[Vrh] Go down
http://foksieloy.name/
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima
ssekir75


Broj postova : 3060
Join date : 07.11.2009
Age : 48
Lokacija : Bela Crkva - Banat
Omiljeni duhani : McB Plumcake, McB Scottish, CD Mississippi Mud, ST Balkan Latakia, BN Classic, WOL Classic

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 19:10

samo oko sirije... ima li negde mapa koji kraj je bio najjači po proizvodnji duvana? skoro ceo kraj pod imenom latakija je oslobođen od drekavaca, i relativno je sačuvan od ratnih razaranja, te stoga opet možemo očekivati i sirijsku latakiju.
[Vrh] Go down
foksieloy
Oblak dima
Oblak dima
foksieloy


Broj postova : 3252
Join date : 06.03.2013
Age : 39
Lokacija : Križevci, Hrvatska
Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 19:13

ssekir75 je napisao/la:
te stoga opet možemo očekivati i sirijsku latakiju.

Ne baš. Drvo i neko bilje korišteno u sušenju su zaštićeni jer su pred izumiranjem. A s obzirom da tako dugo nitko tamo nije sušio duhan, zaboravila se točna metodologija.
[Vrh] Go down
http://foksieloy.name/
sinus
Oblak dima
Oblak dima
sinus


Broj postova : 1570
Join date : 20.10.2010
Age : 61
Lokacija : G point
Omiljeni duhani : U vječitoj potrazi za istim

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 19:42

Davorine hvala ti na ovome.Stvarno si se na tipkao.Svaka čast!!
[Vrh] Go down
Damir
Peče me jezik
Peče me jezik
Damir


Broj postova : 431
Join date : 28.01.2008
Age : 53
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Frog morton, Night cap, 965, Early morning pipe, Balkan sobranie

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:01

Davorine, ovo je odlično!
[Vrh] Go down
http://www.popupmedia.hr
bayro
Pipe guru / Moderator
Pipe guru / Moderator
bayro


Broj postova : 17273
Join date : 15.01.2008
Age : 67
Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb
Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:28

Odlično!

_________________
Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.]
J.P.


Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
[Vrh] Go down
Majka
Hladan dim
Hladan dim
Majka


Broj postova : 834
Join date : 18.08.2015
Age : 38
Lokacija : Edinburgh, UK
Omiljeni duhani : JFH - Ruins of Isengard

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:48

Vrhunska lekcija! Bravo! Hvala na ovome!
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:49

ma bilo mi je zadovoljstvo, a da malo dignemo nivo foruma Twisted Evil da se ne pišu samo vicevi i što ćemo jesti na druženju Shocked

Ima još, ako vam se sviđa ima još interesantnih tema u knjizi... Puno podataka o blendanju,,, koje i nije baš tako jednostavno kako izgleda Laughing Budem se primio posla...
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:50

foksieloy je napisao/la:
ssekir75 je napisao/la:
te stoga opet možemo očekivati i sirijsku latakiju.

Ne baš. Drvo i neko bilje korišteno u sušenju su zaštićeni jer su pred izumiranjem. A s obzirom da tako dugo nitko tamo nije sušio duhan, zaboravila se točna metodologija.

mislim da im je sada zadnja misao zaštičena drva... Cool
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:54

ima jedna nova fora... jedan od duhana se u originalu ne zove tako..

Govorim o duhanu koga sam napisao kao Debel... u originalu je *****, ali forum to pokazuje...kao točkice.... dakle iza D u nazivu dodajte j... Cool
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 20:56

dakle svagdje cenzura... kad još shvate da pišemo o pušenju ****** smo Twisted Evil
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker / Moderator
Pipe maker / Moderator
Davorin


Broj postova : 8286
Join date : 05.02.2008
Age : 68
Lokacija : Zagreb

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 21:20

ima još jedna anegdota...

Kako su nastale Engleske mješavine?

Do nedavno britanski zakon je zabranjivao bilo kakve dodatke u duhane. Dakle nisu mogli proizvesti aromatike na način kako su to radili Amerikanci, --- dodaj ruma, javorovog sirupa i čokolade i imaš mirisni duhan Rolling Eyes ... vidi i dio koji govori o Cavendishu. Stoga su bili prisiljeni eksprimentirati s raznim Orijentalima, kako bi popravili ukus i aromu duhana... I tako je nastao Dunhill, Balkan Sobranie i Esoterica....
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Keko
Oblak dima
Oblak dima
Keko


Broj postova : 1184
Join date : 30.01.2013
Age : 62
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : 965, EMP, St. James Flake, Navy Flake, lot of flake

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 21:44

Bravo, svaka čast i hvala na trudu!!
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima
ssekir75


Broj postova : 3060
Join date : 07.11.2009
Age : 48
Lokacija : Bela Crkva - Banat
Omiljeni duhani : McB Plumcake, McB Scottish, CD Mississippi Mud, ST Balkan Latakia, BN Classic, WOL Classic

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty09.03.16 21:57

Davorin je napisao/la:
ima jedna nova fora... jedan od duhana se u originalu ne zove tako..

Govorim o duhanu koga sam napisao kao Debel... u originalu je *****, ali forum to pokazuje...kao točkice....  dakle iza D u nazivu dodajte j... Cool

đebel?

englezima hvala na tom zakonu. bar neki pametan zakon. sad lepo zbog njega možemo da pušimo duvan a ne pomadu za ruke ili džem.
[Vrh] Go down
Damir
Peče me jezik
Peče me jezik
Damir


Broj postova : 431
Join date : 28.01.2008
Age : 53
Lokacija : Zagreb
Omiljeni duhani : Frog morton, Night cap, 965, Early morning pipe, Balkan sobranie

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty10.03.16 1:03

E sad bi ja i probao sve te vrste duhana. Pogotovo ove Grčke ili Turske za koje kažeš da su najbolje. Vjerojatno smo ih i isprobali u svim različitim mješavinama koje smo testirali, no nigdje ne piše od koje vrste je napravljena.
[Vrh] Go down
http://www.popupmedia.hr
bayro
Pipe guru / Moderator
Pipe guru / Moderator
bayro


Broj postova : 17273
Join date : 15.01.2008
Age : 67
Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb
Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty10.03.16 8:18

Dam-Dam, ti si stari lulaš, kao i ja; vjerojatno smo sve te duhane probali u nekim mješavinama. Na nekim limenkama je i znalo pisati da imaju Basmu, Jenidje, Xanti, pogotovo u ona zlatna vremena kada smo se bahatili kod Richa! Laughing

_________________
Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti![You must be registered and logged in to see this image.]
J.P.


Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
[Vrh] Go down
Rakija
Oblak dima
Oblak dima
Rakija


Broj postova : 3280
Join date : 25.03.2013
Age : 37
Lokacija : Opatija
Omiljeni duhani : Oni kaj se dimiju kad ih vužgaš...

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty10.03.16 9:10

krenuh u čitanje i onda skužuio da bi ipak ovom tekstu trebalo dati malo više pažnje od letimičnog skupljanja informacija dok ispijaš kavu na poslu, pa će ipak pričekati da dođem doma, nakrcam lulu i posvetim se ovom tekstu kako spada Smile
[Vrh] Go down
Sponsored content

Malo o duhanima.... Empty
PostajNaslov: Re: Malo o duhanima....   Malo o duhanima.... Empty

[Vrh] Go down
 
Malo o duhanima....
[Vrh] 
Stranica 1 / 2.Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Malo povijesti
» Malo nostalgije....
» malo ezoterike!!!
» Malo se eBayalo...

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Dim Lule :: Ostalo vezano uz lule i duhane :: Pušionica-
Forum(o)Bir: