Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
Naslov: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 24.08.17 16:46
Nabasao sam na neki video na Youtube i malo prilagodio sastojke i pokušao. Dakle kako očistiti usnik od vulkanita ali bez brusnog papira i koristenja strojeva.
PRIJE I POSLIJE:
Kod dosta video klipova iz SAD-a , vidim da koriste OxyClean proizvod koji kod nas nema za nabaviti. Pregledao sam sastojke i pronašao da se kod nas može nabaviti sličan proizvod pod imenom Vanish OxiAction.
Usnik prije početka:
1.KORAK: Rastavis lulu i usnik ubaciš u malu posudu vode i 1-2 žlice navedenog praška. Ako imaš logo na usniku, potrebno je logo namazati vazelinom da ga OXI sredstvo ne uništi.
2. KORAK Nakon 24 sata, sva oksidacija sa usnika je nestala i usnik je čist ali lagano hrapav i bjelkast
3.KORAK Peeling Potrebna je tkanina i VIM. Najbolje se pokazala tvrda pamučna tkanina. Ja sam probao i one magic krpe i frotir ali one su premekane i zrnca iz VIM-a se izgube. Ja sam najbolje rezultate dobio starom jastučnicom. I nisam imao VIM već sam uzeo CIF, što je isto dobro. Bitno je da sredstvo ima mikrogranule.
I onda dolazi trljanje. E sad, što duže trljaš, bude bolje ispolirano. Ja sam trljao pod prstima po 30minuta svaki usnik. Svakih 5-10min bih dodao malo Cifa na usnik/krpu.
4.KORAK Nakon trljanja, usnik bude gladak lagano bjelkast. Potrebno ga je dobro oprati vodom.
5. KORAK dobro isprani usnik obrisati suhom krpom i premazati tankim slojem NIVEA kreme i ostaviti recimo 1h da se fino upije krema u usnik.
6. KORAK Nakon 1h stajanja, potrebno je dobro izbrisati višak kreme sa usnika i zatim ga fino rukama i čistom krpom ''ispolirali'' trljanjem. Na nekim usnicima sam nakon skidanja kreme, još namazao usnik maslinovim uljem, ostavio 30min da se upije pa dobro izbrisao suhom krpom.
Zavisno od kvalitete vulkanita, rezultati mogu biti različiti,
Uglavnom, meni je ovaj način dosta dobar jer nema vlaženja brusnog papira, struganja, brušenja, skidanja materijala... Ovo mogu slobodno raditi pred TVom dok gledam film ili seriju jer se zavališ i samo trljaš po rukama usnik kroz krpu.
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
Vise sam naklonjen vresu i morti. Kruska samo za rakiju...
foksieloy Oblak dima
Broj postova : 3252 Join date : 06.03.2013 Age : 40 Lokacija : Križevci, Hrvatska Omiljeni duhani : Balkan Sasieni, Drama Reserve, Christmass Cheer, HH Vintage Syrian, Symphony, Plumcake
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 24.08.17 17:51
Imam baš jednu na kojoj bi mogel ovo isprobat.
oliohardi Oblak dima
Broj postova : 1829 Join date : 02.05.2017 Age : 63 Lokacija : Šabac Omiljeni duhani : Gawith Hoggart&Co#20 Latakia mixture,Deecons Dawnfall,Dunhill BB1938 ,C&D Da Vinci,Nightcup,London mixture
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 24.08.17 18:23
Super ti je ovaj metod.
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2081 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 24.08.17 19:58
Pretpostavljam da ovom metodom unistis logo na usniku?
nusproizvodjac Prva lula
Broj postova : 17 Join date : 22.08.2017 Age : 32 Lokacija : Beograd
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 24.08.17 20:43
Jos jednu veliku prednost ima ova metoda u odnosu na smirglu, a to je da kada se smirgla usled skidanja materijala sa usnika stvara se prelaz, odnosno stepenik izmedju drveta i usnika, vise ili manje primetan. Meni licno to mnogo ne smeta, ali na Bulldog luli sam bas imao sa jedne strane gadan stepenik.
Lakeman Administrator
Broj postova : 2219 Join date : 31.01.2017 Age : 44 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : Haribo, Toblerone, Kandit
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 24.08.17 23:19
wranjo123 je napisao/la:
Pretpostavljam da ovom metodom unistis logo na usniku?
Uuuu BRAVO @wranjo123 , potpuno sam zaboravio to spomenuti. Dakle ako imaš logo na usniku, potrebno ga je namazati vazelinom da ga oxi sredstvo ne unisti. Ja sam skurio tak logo na dragoj Lincoln luli.
''Staviš Captain Black u teglu i muhu. Ako ona krepa, baci ili koristi protiv muha, komaraca i ostale gamadi!''
Horla je napisao/la:
bayro Pipe guru / Moderator
Broj postova : 17558 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.09.17 19:19
Isprobao danas (odnosno još jučer stavio u Vanish i ostavio 24 sata), premazao Cif-om i kasnije Niveom; sada se siju kao pasja muda! Sada sam stavio još četiri stara Savinellijeva usnika u Vanish da se kisele kroz 24 sata! Svaka čast Laki!
_________________ Bolje biti u klubu 60 plus nego ne biti! J.P.
Cigarettes are an addiction, cigars are a hobby, pipes are a religion
Rale likes this post
Lakeman Administrator
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.09.17 19:28
Horla je napisao/la:
Vander Gasi mi se lula
Broj postova : 219 Join date : 23.09.2016 Age : 46 Lokacija : Pisarovina Omiljeni duhani : Artisan's Blend
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.09.17 19:33
Imam i ja onu od ruže lulu kojoj je usnik posve žut, pa cu probati ovo. Hvala na trudu, Lakeman!
Broj postova : 17558 Join date : 15.01.2008 Age : 68 Lokacija : više Crikvenica - manje Zagreb Omiljeni duhani : C&D Pirate Kake, Da Vinci, Commonwealth, HU Fayyum
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.09.17 19:48
Definitivno odličan recept! Za svaku pohvalu! I samo polako, nema ništa od brzanja; neka se kisele 24 sata u Vanishu, ništa im neće biti, kasnije lagano CIF-om trljajte, ne morate ribati kao sivonje, nego lagano, nakon toga premažite Niveom i ostavite ako treba i dva sata da se glicerin dobro upije i nakon toga mekom krpicom prebrišite! I to je to! Ja sam za peeling uzeo kao i Laki staru jastučnicu i stvarno je dobro - sve one "magic" krpe povuku u sebe granulat, stara pamučna jastučnica je najbolje rješenje! Zapravo sam se držao doslovno Lakijevog recepta; step by step! I nisam požalio!
Rale and Vortimejovrh like this post
DC74 Gasi mi se lula
Broj postova : 179 Join date : 03.11.2016 Age : 50 Lokacija : Rovinj
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 20.09.17 18:06
Isprobao i rezultat je zapanjujuć.
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 20.09.17 18:52
DC74 je napisao/la:
Isprobao i rezultat je zapanjujuć.
I ja danas drugu rundu od pet usnika sredio, i kako kažeš - rezultat je odličan! Osim toga, sada sam malo ušao u štos, kćer mi je malo pomogla oko peelinga sada se divimo i čudimo!
Branislav Oblak dima
Broj postova : 1243 Join date : 01.02.2014 Age : 36 Lokacija : Srbija,Nis Omiljeni duhani : Escudo, Elizabethan Mixture, Orlik Golden Sliced
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 18.08.21 18:34
Rešio sam da probam ovu metodu, nisam našao ovaj OxiAction kao prašak već je tečnost, verovatno je to ista stvar? Bolje da pitam ako je neko koristio pre nego potopim usnike.
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.08.21 8:49
Ma da, sve je to ista stvar! I ja sam usnike baš njime čistio.
Branislav Oblak dima
Broj postova : 1243 Join date : 01.02.2014 Age : 36 Lokacija : Srbija,Nis Omiljeni duhani : Escudo, Elizabethan Mixture, Orlik Golden Sliced
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.08.21 9:13
danke schön
bayro likes this post
Igor ZG Prva lula
Broj postova : 37 Join date : 12.04.2020 Age : 44 Lokacija : Zagreb
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 17.06.22 22:57
Ja sam ovom metodom očistio dva usnika i ispalo je super. Namazao sam ih legendarnom plavom NIVEOM ali nakon cca mjesec dana čini mi se kao da usnici ponovo oksidiraju jer nisu više onako sjajni i crni … Jeli moguće da ih nisam dovoljno dobro ispolirao ili je nešto drugo uzrok?😳
Slajs Oblak dima
Broj postova : 1240 Join date : 02.08.2020 Age : 37 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : HU Director's Cut, Pfeifendepot No. 004 – Blonder Hans, Solani 656 Aged Burley Flake
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 17.06.22 23:56
Pa nije proces oksidacije stao zato jer si ih ti ispolirao! To je začarani krug kod takvog materijala! Inače, meni se prilično dobrim pokazalo maslinovo ulje. Samo ih premaži prstohvatom maslinovog ulja i lagano obriši višak kuhinjskim ručnikom; kad ponovno primijetiš da oksidiraju, iznova upotrijebi ulje!
Igor ZG and Polerouter like this post
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 18.06.22 9:43
Igor ZG je napisao/la:
Ja sam ovom metodom očistio dva usnika i ispalo je super. Namazao sam ih legendarnom plavom NIVEOM ali nakon cca mjesec dana čini mi se kao da usnici ponovo oksidiraju jer nisu više onako sjajni i crni … Jeli moguće da ih nisam dovoljno dobro ispolirao ili je nešto drugo uzrok?😳
Dobro ti je Slajs napisao; to će ti se stalno događati, stvar je u održavanju. Name, vulkanit sadrži sumpor koji prilikom pušenja oksidira, tako da ti je to kao Eiffelov toranj ili Golden Gate; čim završiš sa oržavanjem (farbanjem) Jovo nanovo!
Inače je sama metoda odlična ako nemaš elektromotor i šajbu. Meni je dosta lula riješio u par minuta na šajbi, doduše u svojoj radionici, ovo je metoda za kućnu upotrebu.
Igor ZG Prva lula
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 18.06.22 15:34
Aaaa ha, sve jasno. Hvala momci 👍
bayro likes this post
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.06.22 8:40
Tu smo da pomognemo! Ako ti išta nije jasno, ili trebaš savjet, samo daj, za to forum i služi!
Igor ZG and Polerouter like this post
Igor ZG Prva lula
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 19.06.22 14:24
Svaka čast, puno hvala. 👍
wranjo123 Oblak dima
Broj postova : 2081 Join date : 23.08.2016 Age : 36 Lokacija : Zagreb Omiljeni duhani : sg brown sugar flake, glp meridian
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva 20.06.22 16:56
Ne bi tak brzo trebao oksidirati, meni oko pol godine-godinu izdrze. Osim onih starijih peterson usnika koji su uzas
Sponsored content
Naslov: Re: Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva
Čišćenje vulkanitnog usnika bez brusnog papira i strojeva