Prvi forum o lulama na ovim prostorima

Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaKorisničke grupeLoginRegistracija
Share | 

"OTVARANJE" lule

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Goto page : 1, 2, 3  Next
Autor/icaPoruka
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

Broj postova: 3729

PostajNaslov: "OTVARANJE" lule   08.12.09 11:07

Kod mnogo, većinom starijih proizvođača lula, kanal koji spaja žarnicu s usnikom je bušen na puno manje dimenzije nego što je to danas uobičajeno. Prvenstveno se to odnosi na Talijanske majstore. Iz nekih njima poznatih razloga i vjerojatno tradicije, rupe su bušene na promjere od 3 ili manje milimetara. Naravno tokom vremena taj se kanal pod utjecajem kondenzata, smola i katrana još dodatno smanji i otežava pušenje. Vjerojatno je svima poznat osjećaj – kada morate jako vući da bi razgorjeli duhan, duhan nejednoliko gori, a samo pušenje počinje predstavljati „robiju“ ne užitak.
Stvar je jednostavna i treba se malo podsjetiti srednjoškolske matematike i fizike.

Kod pušenja je najvažniji slobodni protok medija, u ovom slučaju dima. Protok se definira kao umnožak Površine puta brzina medija. Pošto smo već spomenuli da želimo olakšati pušenje… na kraju veće brzina daje veći otpor i zahtjeva i više naprezanja od pušaća, moramo povećati površinu rupe. Konkretno kod rupe promjera 3 milimetara površina je ( po formulu r2*pi ) --- 7,065 mm2. Ako zabušimo rupu na 4 mm ( dakle grubo gledano povećali smo rupu po obodu za pola milimetra ) površina se povećava na 12,56 mm2 što je povećanje površine za cca 70% !!!!!!!

Mislim da je iz ovih brojki jasan razlog zašto…..
[Vrh] Go down
http://davorinmortapipes.wordpress.com/
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 11:08

Danas je prihvaćen postupak „otvaranja“ lula, tj povećava se promjer kanala ( u nekim slučajevima čak i na usniku ), najčešće samo za jedan milimetar u promjeru.
Postupak je jednostavan ali zahtjeva nešto alata, malo spretnosti i sreće. Ukoliko se ne smatrate takvima, bolje ne pokušavajte. Možete trajno oštetiti lulu i učiniti je nepušljivom.
Dakle alat…. Ja koristim ručnu baterijsku bušilicu, i duga svrdla od 3,5 i 4 mm. Kod kraćih lula i normalno svrdlo će biti dovoljno. Danas u poplavi svih mogućih dućana s alatima nije problem naći svrdla svih dužina… moja su na slikama dužine 119 mm
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 11:09

Odaberite lulu, i oprezno je držeći u ruci polako usmjerite svrdlo u rupu. Naravno govorimo u svrdlu manjeg promjera. Na kraj svrdla stavite oznaku, kolika je dužina rupe ( npr komad selotejpa ) da ne bi probušili preduboko i time oštetili unutrašnjost žarnice – suprotnu stranu. Držite pod dobrim kutem ( tj bez kuta ) da ne bi došlo do pucanja svrdla. Ukoliko pukne svrdlo, možete se pozdraviti s tome lulom. Kada ste završili, promijenite svrdlo i krenite s završnim bušenje. Polako bez žurbe. Žurba je kod radova na lulu ( a i općenito ) najveći neprijatelj.

Zadnja promjena: Davorin; 08.12.09 11:10; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 11:09

Kada ste završili, lula je otvorena….. Na žalost neki usnici su u svome dijelu također preuski. Idealno bi bilo i njima povećati promjer barem u prvom dijelu, tj od pera do prve trećine. Ipak ovo je osjetljiv posao. Materijal je vrlo elastičan i lako dovodi do pucanja svrdla. Ako baš niste jako spretni ne pokušavajte.
Probajte je sada zapaliti… vidjeti ( i osjetiti ) ćete razliku.

[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2586

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 11:28

svaka cast Papa Štrumf , ali ja to ne bi radio burgijom nego finom okruglom turpijicom. manja brzina,jaci materijal = manja mogucnost pucanja i lule i turpije. dvaput sam to uradio i ok je(dobro,kod jedne sam "malo" preterao,ali tad nisam znao,a nije ni bilo foruma da pitam Embarassed )
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

Broj postova: 9089

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 11:54

Svaka čast na stručnom a opet jednostavnim jezikom napisanom tekstu Davorine!
Uostalom i jednu moju lulu si "otvorio" koja mi je isto predstavljala pravo mučenje prilikom pušenja (vučeš kao sivonja - nula bodova, gasi se, kondenzata kao u priči) a to mi je sad jedna od najdražih lula!
Potpuno druga priča od one ranije, sada mi je ona pa gotovo u svakodnevnoj "rotaciji"! Very Happy
[Vrh] Go down
abudimir
Žuti zubi
Žuti zubi

Broj postova: 633

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 16:43

Odličan članak! Metoda isprobana više puta i učinci su sjajni! Laughing
[Vrh] Go down
grga
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2512

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 18:06

Bravo, lijepo, poucno, jednostavno, ja imam par lula kojima bi dobro dosao ovakav tretman, uvjeren sam.

Jedini je problem sto treba imati yaya za pokusati ovako nesto.
Efikasan je lijek kupovati lule od provjerenih majstora i onda nemati problema sa raznim nadogradnjama.
Very Happy
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 18:20

grga je napisao/la:

Efikasan je lijek kupovati lule od provjerenih majstora i onda nemati problema sa raznim nadogradnjama.
Very Happy

Moj Grgure, ova je bila od provjerenog majstora, ali kako Davorin reče - čovjek je pripadnik "talijanske škole". Vrijes dobar, odležao, krasna bentica, lijep rad, ali promjer ako je bio 3 mm - puno sam rekao!
[Vrh] Go down
grga
Oblak dima
Oblak dima

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 18:25

Da, provjerena talijanska skola koja ima mala svrdla, provjereno mala.
Very Happy

Ja znam majstora koji JAMACNO nece izbusiti malu rupu na luli niti ce lula koju napravi biti mala. Izvanredne lule a potpisuje ih samo jednim jedinim slovom.
Wink
[Vrh] Go down
bayro
Moderator
Moderator

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 18:27

Glagoljicom uglatom mejbi? bounce
[Vrh] Go down
grga
Oblak dima
Oblak dima

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 18:32

Very Happy
Nije se usudio upotrijebiti oblu a bio bi pun pogodak!
lol!
[Vrh] Go down
Davorin
Pipe maker
Pipe maker

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 20:58

Pa i nisam, slovo D u obloj izgleda ovako:

Mislim da me razumjete.. kod nekih pipera u Ameriki bi bio vrlo popularan Shocked
[Vrh] Go down
ssekir75
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 2586

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 21:11

"sto je babi milo - to joj se i snilo!" nek misle sta oce, ko im kriv kad ne znaju devil ja bi se raspitao sta ovo znaci, a ne odma pokvarena masta i prljave strasti.. Shocked
[Vrh] Go down
imnik
Oblak dima
Oblak dima

Broj postova: 1288

PostajNaslov: Re: "OTVARANJE" lule   08.12.09 21:17

Članak sjajan, nema šta. Very Happy
[Vrh] Go down

"OTVARANJE" lule

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 3.Goto page : 1, 2, 3  Next

Similar topics