| Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule | |
|
+8Matko 420blackadder imnik Simba mariv.photo fatjoe Desamp Rip Kirby 12 posters |
Autor/ica | Poruka |
---|
Rip Kirby Peče me jezik
Broj postova : 348 Join date : 28.06.2012 Age : 56 Lokacija : Opatija
| Naslov: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 20:10 | |
| Ova restauracija je slična onoj u "Eseju o Staroj meershaum luli", razlika je u tome što je ova lula, nakon dotične restauracije i iskustva stečenog prilikom iste, nabavljena i restaurirana da bude za pušenje i ostane u mojoj kolekciji kao jedna i prva meershaumica... Razlika je i u tome što je ova bila čitava, bez lomova i puknuća (a srećom je takva i ostala do kraja restauracije). S obzirom da je ova za pušenje a ne za izložbu, potrudio sam se nabaviti "genuine" pčelinji vosak za finiširanje a ne parafinski sa svijeće koji mi je bio pri ruci zadnji put. Lula je kupljena na e-bayu povoljno za 16$+12$ shipping jer je bila u groznom stanju, no iskusno oko restauratora sa iskustvom je odmah procijenilo da se tu nešto (mnogo) da učinit na pomlađivanju. Paket je došao iz Prescot Valleya, Arizona. U.S.A. Lula u svom "kovčegu" sve dosta očuvano i funkcionalno samo rabljeno. Lula iz Pioneerove produkcije model De Luxe sa rezbarenim cvijetovima po glavi lule iz "Floral" serije, sa mislim ipak bakelitnim usnikom jer nema onih šara ko na slikama amber usnika u katalogu: http://pipepages.com/1pioneer6.htmlLula je izgleda negdje cirka iz 1960 god. Lula je bila u jadnom stanju zapuštene glave pune cakea i preko ruba, sva išarana ožiljcima sa nekoliko nejednakih otisaka raznih nijansi i prljavih potamnjenih gravura zbog čega sam ih odlučio odstraniti i sve svesti na istu nijansu boje. Čišćenje započinjemo dezinfekcijom usnika kupanjem u kadici sa blagim sredstvom za pranje suđa u mlakoj vodi. Usnik je bio izžvakan sa nekoliko otisaka zubiju, no čitave spojne narezane kosti koja povezuje usnik i glavu. Oboje je bilo prljavo i gotovo začepljeno naslagama gara. Nastavljamo čišćenjem cakea iz i sa ruba glave brusilicom i šmirglom zubarskom preciznošću. Zatim brušenje oznaka zuba sa usnika. Usnik i glava očišćeni i ispolirani. Zatim na red dolazi nanošenje zaštitnog premaza glave čistim pčelinjim voskom koji topim uz pomoć fena za kosu i svijeće. Pažnja!! Prelijepi žuti vosak uhvati nečistoće iz izgaranja dima svijeće ako se stavi direktno iznad plamena i dima, strašno, morao sam to skrućeno čistit i ponovit postupak pažljivo laganim približavanjem voska toplini plamena svijeće postrance. Nakon toga se feniranjem i topljenjem višak voska lagano skida noktom ili šmirglom sa glave te polira šmirglom sa 1000 i 2000 grita do visokog sjaja. Rezultat je sljedeći. Na mjestu gdje sam skinuo, izbrusio i izglancao cvjetne uzorke ostala je tamnožuta/narančasta oznaka zbog nemogućnosti da dublje brusim a sumnjam da su te gravure i skrivale te ožiljke ispod svoje umjetnosti.. I na kraju da ju zapušimo uz milozvučne note laganog jazza!! | |
|
| |
Desamp Peče me jezik
Broj postova : 344 Join date : 27.10.2012 Age : 56 Lokacija : Beograd-Rio de Žarkovo
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 21:36 | |
| Svaka čast na odrađenom poslu. Jedno pitanje: zar nije lakše vosak rastopiti u posudi pa potopiti glavu lule, nego ovako nakapavati zagrejan vosak? | |
|
| |
fatjoe Peče me jezik
Broj postova : 492 Join date : 30.11.2011 Age : 44 Lokacija : Rijeka
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 21:42 | |
| Rip svaka čast | |
|
| |
Rip Kirby Peče me jezik
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 21:43 | |
| - Desamp je napisao/la:
- Svaka čast na odrađenom poslu. Jedno pitanje: zar nije lakše vosak rastopiti u posudi pa potopiti glavu lule, nego ovako nakapavati zagrejan vosak?
Hm, nije mi palo napamet, prvo nemam pri ruci posudu, drugo mislim da bi se predebeli sloj uhvatio i potopio rupe za zrak, treće ojašnjavao mi pčelar kako ako topiš u inoxu vosak dođe bijel a u ostalim metalima pocrni ili nešto slično... Upropastiš ga dok si rekao keks ako nisi upućen u problematiku... Ovako mi še činilo jednostavnijim i bržim jer voska treba malo. Fenom se fino ratopi i prepuše, prelije a svejedno ga treba poslije polirat... | |
|
| |
mariv.photo Gasi mi se lula
Broj postova : 189 Join date : 27.11.2012 Age : 42 Lokacija : Matulji Omiljeni duhani : RMC, PTR
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 21:55 | |
| Kapa dolje na urađenom poslu kao i na prezentaciji. | |
|
| |
Simba Gasi mi se lula
Broj postova : 175 Join date : 07.03.2012 Age : 124 Lokacija : nigdjezemska
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 22:25 | |
|
Zadnja promjena: Simba; 30.05.14 10:06; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Desamp Peče me jezik
Broj postova : 344 Join date : 27.10.2012 Age : 56 Lokacija : Beograd-Rio de Žarkovo
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 22:35 | |
| Gledao sam na You Tube-u kako se nove glave potapaju u rastopljen vosak u emajliranim posudama, pa sam mislio ako valja za nove valjalo bi i za polovne. | |
|
| |
Rip Kirby Peče me jezik
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 22:41 | |
| - Desamp je napisao/la:
- Gledao sam na You Tube-u kako se nove glave potapaju u rastopljen vosak u emajliranim posudama, pa sam mislio ako valja za nove valjalo bi i za polovne.
E da emajlirane posude trebaju biti! Da valjda bi to bilo dobro samo trba znalački to uradit, posuda topljenje uranjane, za seriju da, za jednu prekompliirano, za novu bi se potrudio... | |
|
| |
imnik Oblak dima
Broj postova : 3185 Join date : 05.11.2009 Age : 49 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 05.01.13 23:00 | |
| Moje cestitke. Odlicna restauracija | |
|
| |
420blackadder Hladan dim
Broj postova : 650 Join date : 04.01.2011 Age : 41 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : JFH:Ruins of Isengard, McB Plumcake, Lane Limited 1-Q
| |
| |
Matko Oblak dima
Broj postova : 1398 Join date : 10.11.2011 Age : 41 Lokacija : Makarska Omiljeni duhani : Hard reset
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 0:21 | |
| svaka čast, Kirby! uživa sam čitajući i gledajući. | |
|
| |
LenkoSmrk Hladan dim
Broj postova : 727 Join date : 12.12.2011 Age : 50 Lokacija : Slovenija-Prlekija
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 11:10 | |
| Čistitke, na odločno urđenom poslu Pitanje... ovaj "dremel"...koliki su mu deklalirani minimalni okretaji u "leeru"? | |
|
| |
misterno Peče me jezik
Broj postova : 527 Join date : 05.03.2012 Age : 52 Lokacija : Osijek Omiljeni duhani : JFH Gljive, JFH Ruševine, McCl 5110, McB Plumcake, Žapci
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 11:53 | |
| bravo, bravo, bravo! svaka čast na poslu! | |
|
| |
Rip Kirby Peče me jezik
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 12:00 | |
| - LenkoSmrk je napisao/la:
- Čistitke, na odločno urđenom poslu
Pitanje... ovaj "dremel"...koliki su mu deklalirani minimalni okretaji u "leeru"? To je Einhel u ovom slučaju, no viđao sam ih sivih boja i naziva, sve ih radi vjerojatno isti Kinez... Nema tu nikakve deklaracije... Sa sajlom na minimumu neće ni da se pokrene, moraš dodat malo gasa, onda počne vrtit polako no odma ga zaustaviš na najmanji pritisak, tako ako hoćeš nešto izbrusit i pritisnut moraš dodat još malo gasa.... No to mi paše u nekim slučajevima kad brusim žarnicu i skidam cake, pogotovo kod merrschaumica... Bez sajle bi vjerojatno odmah vrtio na minimumu no jako polako i bez snage, koliko točno neznam, moram probat, a broj okretaja nemam pojma, treba mjerit. | |
|
| |
Marin Split Hladan dim
Broj postova : 935 Join date : 03.10.2011 Age : 42 Lokacija : Split Omiljeni duhani : Vise i manje latakijski
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 12:07 | |
| Svaka cast Kirby! stvarno si je lipo dovea u red, dugo i sritno je dimija! | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 13:55 | |
| bravo na restauraciji a i na opisu iste! svaka cast, stvarno si je vratio u zivot! |
|
| |
sinus Oblak dima
Broj postova : 1570 Join date : 20.10.2010 Age : 61 Lokacija : G point Omiljeni duhani : U vječitoj potrazi za istim
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 14:01 | |
| Odličan posao Kirby,čestitam!! | |
|
| |
LenkoSmrk Hladan dim
Broj postova : 727 Join date : 12.12.2011 Age : 50 Lokacija : Slovenija-Prlekija
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule 06.01.13 15:45 | |
| - Rip Kirby je napisao/la:
- LenkoSmrk je napisao/la:
- Čistitke, na odločno urđenom poslu
Pitanje... ovaj "dremel"...koliki su mu deklalirani minimalni okretaji u "leeru"? To je Einhel u ovom slučaju, no viđao sam ih sivih boja i naziva, sve ih radi vjerojatno isti Kinez... Nema tu nikakve deklaracije... Sa sajlom na minimumu neće ni da se pokrene, moraš dodat malo gasa, onda počne vrtit polako no odma ga zaustaviš na najmanji pritisak, tako ako hoćeš nešto izbrusit i pritisnut moraš dodat još malo gasa.... No to mi paše u nekim slučajevima kad brusim žarnicu i skidam cake, pogotovo kod merrschaumica...
Bez sajle bi vjerojatno odmah vrtio na minimumu no jako polako i bez snage, koliko točno neznam, moram probat, a broj okretaja nemam pojma, treba mjerit. Hvala na odgovor,.... znači minimum je 0 okretaja... e to je dobro znati... jez neke imaju minimum 5.000 okretaja/min.. pa se plašim da je to previše | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule | |
| |
|
| |
| Restauracija meershaum Pioneer DeLuxe lule | |
|